Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszélt a Maccabi Európa Játékok sikeréről, a Rumbach utcai zsinagógáról

Minden szempontból siker volt a Maccabi Európa Játékok

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszélt a Maccabi Európa Játékok sikeréről, a Rumbach utcai zsinagógáról, de az őszi nagyünnepek is szóba kerültek.

A Mazsihisz vezetője beszélt a nemrégiben zárult Maccabi Európa Játékokról, valamint arról is, hogy a játékok után levélben köszönte meg Orbán Viktornak a magyar kormány támogatását. Megjegyezte, úgy vélte, az a legkevesebb, hogy megköszöni a lehetőséget a Maccabi Európa Játékok megszervezésére. A megrendezés jogának elnyeréséhez feltételeket kellett teljesíteni, ezek egyike volt egy jó pályázat, ezt a Maccabi VAC sikeresen meg is csinálta. Ugyancsak feltétel volt a helyi zsidó közösség támogatása is, ezt a legnagyobb hazai szervezet, a Mazsihisz megtette, pénzügyileg, erkölcsileg egyaránt. A harmadik feltétel egy kormánygarancia volt a lebonyolításhoz, hiszen a játékok lebonyolítása komoly szervezőmunkát igényel, szerencsére a magyar kormány azonnal a szervezők mellé állt.

Arra a felvetésre, hogy a játékok sikeres lebonyolítása közelebb hozta-e a kormányt és a Mazsihiszt egymáshoz, az elnök kifejtette, a szervezet folyamatosan együttműködik a magyar kormánnyal, nagyon sok sikeres projektet bonyolítottak már eddig is le, de a mostani verseny mindenképpen jót tett a kapcsolatnak. Heisler András reményét fejezte ki, hogy a játékok megrendezése után sikerül megépíteni a tervezett zsidó sportközpontot is.

A Mazsihisz vezetője beszélt a Rumbach utcai zsinagógáról, amely átadás előtt áll. Megjegyezte, minden marad az eredeti elképzelésnek megfelelően, azaz lesz itt egy szakrális tér, de lesz mellette egy kiállítóhely egy állandó kiállítással, ami a zsidók és a nem zsidók itthoni együttéléséről szól majd. Ezen kívül lesz itt még egy közösségi tér, valamint egy kávéház is. Nagyon bíznak benne, hogy egyfelől lesz ez a zsinagóga egy népszerű turisztikai hely, ahogy a zsidó közösség egyik imahelye is.

A zsidó civil szervezetek korábban a Bálint Házban találtak maguknak helyet, ám innen menniük kellett, arra a kérdésre, hogy hova mehetnek, az elnök úgy felelt, össze kell fogni a szervezetekkel, az önkormányzatok, a kormány felé lépve. Megjegyezte, valóban a Bálint Házban voltak ezek a szervezetek, de közben a Mazsihisz egy fejlesztésbe fogott, elindította szakgimnáziumát, amelyik a második évben már 600 tanulót fogad. Ennek az intézménynek kerestek helyet, segítséget kértek, de nem volt lehetőség egy épület átvételére, így került az iskola a Bálint Házba. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a zsidó szervezetekkel ne lenne együttműködése a Mazsihisznek, programok mentén továbbra is van párbeszéd, zajlik közös munka.

Heisler András a közelgő zsidó nagyünnepekről is beszélt. Mint elmondta, az ősz két legnagyobb ünnepe, a Ros Hasana, a zsidó újév és a Jom Kipur, az Engesztelőnap az, amit azok is megtartanak, akiknek csak valamilyen nagyon pici zsidó kötődésük van, ilyenkor nagyon sokan mennek el a zsinagógákba, amelyek mindegyike nyitva van és mindegyikben teltház van ilyenkor, így a Dohány utcai zsinagógában is. Ennek kapcsán Heisler András elmondta, ez egy emblematikus hely, a Maccabi Európa Játékok alatt is a Szombatfogadáson közel háromezren voltak jelen, 42 országból érkezett sportoló együtt énekelte a Hatikvát, az izraeli himnuszt. A héten a szokásoknak megfelelően, a hitközség iskolája, a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium tartotta itt az évnyitóját, több száz gyerekkel, szüleikkel, pedagógusokkal.

Az interjú a 2019. augusztus 30-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.