A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az egyházakat érintő aktuális kérdésekről egyeztettek a történelmi egyházak vezetői a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) székházában. Az egyházak rendszeres találkozóján egyebek mellett szó esett az egyházak hitéleti szolgálatairól, az intézményrendszer kihívásairól, az e-learning oktatásról, valamint a kórházi lelkészi szolgálatról.

Budapestnek már 700 milliárd forintnyi elfogadott fejlesztési projektje van a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán keresztül – mondta Tarlós István, a harmadik ciklusára készülő főpolgármester. Tarlós István közölte, jelenlegi elképzeléseiket, amelyeket a közfejlesztési tanács elé vittek, eddig a kormány maradéktalanul jóváhagyta. A jogilag, pénzügyileg és műszakilag előkészített fejlesztések között szerepel a Lánchíd és környékének felújítása, további BKV-járműcserék, a Blaha Lujza tér és a Széna tér felújítása, az Eurovelo nemzetközi kerékpárutak fejlesztése, a Ferihegyi gyorsforgalmi út felújítása, valamint végre kiviteli szintű tervek és engedélyek lesznek az Aquincumi hídra – mondta fogalmazott a főpolgármester, aki hozzátette: „ilyen és ehhez hasonló további projektek vannak kilátásban”. Közölte azt is, hogy 2016 óta 9947 fát ültettek. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag évente átlagban 2000 fát ültettek, míg 2010 előtt általában 200-300 fát ültettek. Tarlós István elmondta, hogy Budapest már három éve csatlakozott az Under 2 elnevezésű nemzetközi klímavédelmi koalícióhoz, továbbá a Fővárosi Közgyűlés által másfél éve elfogadott klímastratégia 49 specifikus intézkedést tartalmaz. A stratégia valamennyi jelentős klímavédelmi problémát érinti, így például a hőhullámok, az árvizek, a levegő minőségének kérdését is.

A fővárosi dugódíj bevezetésével minden felszabaduló parkolóhelyre két fát lehetne ültetni – mondta Gál József, az LMP budapesti képviselője. A politikus közölte, Tarlós István főpolgármester az Óbudai Egyetemen arról beszélt, Budapesten nincs több hely fákat ültetni.  Az LMP szerint azonban lehetőség és szükség is van további faültetésekre, amire a főpolgármester is megteremthette volna a lehetőséget a dugódíj bevezetésével – tette hozzá. Gál József szólt arról is, az LMP a jelenlegi „tarthatatlan kánikula” miatt a fővárosban is szükségesnek tartja a „klímavészhelyzet” kihirdetését és egy „klímacselekvési terv” kidolgozását.

 

Budapestet „fel kell szabadítani a térkövek fogsága alól” és vissza kell zöldíteni a várost – mondta Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője. Az ellenzéki politikus közölte, Tarlós István főpolgármester az Óbudai Egyetemen arról beszélt, Budapesten nincs több hely fákat ültetni, ami szerintük a városvezető „teljes alkalmatlanságát” bizonyítja.  Kiemelte, nem a fáknak, hanem azoknak a szürke térköveknek nincs több hely, amelyeket a „fideszesek számolatlanul öntöttek a budapestiek nyakába”. Horváth Csaba szerint a Tarlós István főpolgármestersége alatt kivágott fák visszaültetésével egy „hatalmas erdővel” gazdagodhatna a város, amely így egy jobb és élhetőbb hellyé válna.

 

Az Alkotmánybírósághoz fordul az akadémiai kutatóhálózat leválasztása és egy új szervezethez, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózathoz csatolása miatt az MTA elnöke – erősítette meg az akadémia. A beadvány szövege jövő hétfőtől lesz elérhető az Akadémia honlapján. „A kutatás, fejlesztési és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” szóló törvény két ponton sérti az alkotmányt. Egyrészt ellentétes a tudományos kutatás szabadságáról szóló cikkellyel, másrészt a tulajdonhoz való joggal. Miután a törvény jelentős része szeptember 1-től lép hatályba, a beadvány szövege szeptember 2-től lesz elérhető az Akadémia honlapján.

Nőtt a fürdők forgalma az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz képest – mondta a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.  Balogh Zoltán hozzátette: a fürdőágazat javulása nagymértékben hozzátett a magyar turizmus jó teljesítményéhez. A fürdőágazat a belföldi turizmus motorja, hiszen a vendégéjszakák 70 százalék fölötti részét fürdővárosokban foglalják le – jegyezte meg.  Elmondta: a strandok kedveltsége és elhelyezkedése között komoly összefüggés van, az adatok szerint a keleti országrészben jóval nagyobb volt a növekedés aránya, mint a nyugati területeken. Az adatok alapján az is megállapítható, hogy a kisebb fürdők növekedési üteme elmarad a nagyobb fürdőkétől – fűzte hozzá.

 

Külföld:

Megállapodás született a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom és a balközép Demokrata Párt között az új olasz kormánykoalíció felállításáról, amelyet továbbra is Giuseppe Conte eddigi független miniszterelnök vezet majd, jelentette be Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője. Szerdán Nicola Zingaretti, a Demokrata Párt (PD) főtitkára a Sergio Mattarella államfővel tartott megbeszélése után azt mondta: szerinte Giuseppe Conte lesz az egyetlen közös eleme az eddigi és a most létrehozandó kormánynak, mivel a PD minden másban váltást sürget egy teljesen új politikai és társadalmi idény elindításával Olaszországban.   Ezzel – egy időre legalábbis – kútba esett a bevándorlást élesen ellenző, és Brüsszel ellen hadjáratot folytató Matteo Salvini korábbi belügyminiszter terve arra, hogy előrehozott választások útján a Liga legyen Olaszország vezető ereje, ő pedig a miniszterelnök.

Boris Johnson brit kormányfő a parlament megkerülésére készül annak érdekében, hogy a képviselők ne tudják megakadályozni a brit európai uniós tagság jó eséllyel megállapodás nélküli megszűnését a kilépés (Brexit) jelenleg érvényes október 31-i határideje előtt – értesült a BBC. A július vége óta hivatalban lévő konzervatív miniszterelnök kezdeményezni fogja az uralkodónál, hogy a szeptember 3-án véget érő törvényhozási szünet után pár nappal, szeptember 10-én zárja be a parlamenti ülésszakot. Ez lehetővé tenné a kormány számára, hogy II. Erzsébet királynő csak október 14-én tartsa meg beszédét kormánya terveiről a törvényhozásban, megnyitva ezzel az új ülésszakot. Ez szakértők szerint azt jelentené, hogy a rendezetlen Brexitet elvető képviselőknek gyakorlatilag nem lenne idejük jogszabályok elfogadtatása révén megakadályozni a kormányfőt abban, hogy akár megállapodás nélkül is kivezesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. A királynő később mindezt jóváhagyta.

 

Klaus Iohannis román államfő megtagadta szerdán a miniszterelnök kormányátalakítási kérését, és felszólította Viorica Dancila kormányfőt, hogy járuljon bizalmi szavazásra a parlament elé, miután a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásával megváltozott a kormány politikai összetétele, írja az MTI. A novemberi elnökválasztáson újabb mandátumra pályázó jobboldali államfő esti sajtónyilatkozatában azt mondta: a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem folytathatja a kormányzást.  Szerinte Dancilának már a május 26-i korrupcióellenes népszavazás után le kellett volna mondania tisztségéről, miután 6,4 millió román a szemébe mondta, hogy nem ért egyet a politikájával. A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a liberális ALDE hétfőn jelentette be, hogy kilép a kormányból, miután  Dancila nem volt hajlandó eleget tenni a kormányprogram felülvizsgálatát és a közigazgatás karcsúsítását sürgető követelésüknek.

 

Két robbanásra került sor rendőrségi ellenőrzőpontokon Gázaváros mellett, legalább három rendőr halálát és további három személy megsebesülését okozva, közölték a Hamász terrorszervezet irányítása alá tartozó hatóságok. A robbanásokat követően a Gázai övezetet uraló Hamász tervezett magas készültségbe helyezte erőit. A Belügyminisztérium nyilatkozata szerint az első robbanásra Gázavárostól délre került sor. “A rendőrség két tagja mártírrá lett egy robbanás következtében egy rendőrségi ellenörzőpont mellett a Dabdouh-kereszteződésnél,” nyilatkozta a minisztérium szóvivője, Iyad al-Bozam. A Gázai Egészségügyi Minisztérium két halottról és egy súlyos sérültről számolt be. A minisztérium kezdetben Izraelt tette felelőssé a robbanásért, de később visszakozott.

 

Gazdaság:

 

Továbbra is kedvező pályán van a magyar munkaerőpiac – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A május-júliusi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 518 ezer volt, 34 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,1 százalékra emelkedett. A munkanélküliek átlagos létszáma 158 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos volt. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája átlépte a 70 százalékot; mint mondta, soha ennyien nem dolgoztak a rendszerváltozás óta. Magyarország az európai uniós átlag fölé került a foglalkoztatásban – mutatott rá. Varga Mihály emlékeztetett, hogy az elmúlt években komoly eredményt sikerült elérni, 2010-ben a kormányváltáskor még 55 százalékos volt a foglalkoztatási ráta.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt a változóan felhős időben több-kevesebb napsütésre van kilátás, csapadék nem várható. Délután folytatódik a változóan felhős idő, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is lesznek. Legfeljebb kisebb eső fordulhat elő néhol. A szél napközben mérsékelt délkeleti lesz. Hajnalban 19, 24 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 34 fok között alakul. Késő este 21, 29 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front, azonban a napok óta fennálló kánikula többeknél okozhat panaszokat. Fejfájás, migrén jelentkezhet, csökken a fizikai és a szellemi munkavégző-képesség. Többen fáradékonyak, tompák lehetnek, emellett ingerlékenység is jelentkezhet. Fokozódik a szervezetet érő hőterhelés, a szívbetegek a legveszélyeztetettebbek. A tűző napon fennáll a napszúrás és a leégés veszélye. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.