Hidvéghi Balázs:A Néppártban is egyre többen látják, hogy a jobboldalt kell erősíteni

A Néppártban is egyre többen látják, hogy a jobboldalt kell erősíteni

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a parlamenti munkájáról, arról, hogy egyelőre nem választották meg a LIBE bizottság alelnökének, de természetesen Európa jövője is említésre került.

A politikus megtartotta első felszólalását az Európai Parlamentben azon a vitán, ahol a Földközi-tengeren hánykódó hajók sorsáról volt szó. A vita leginkább arról szólt, hogy mit kezdjen az Európai Unió azzal a jelenséggel, hogy embercsempészek hajókra tesznek embereket, ezeket a menekülteket meg felveszik olyan hajók, amelyeket civil szervezetek működtetnek, szembeszegülve az európai hatóságokkal, amikor illegálisan a partra akarják őket vinni. A képviselő a határok védelméről, egy felelősségteljes határvédelem szükségességéről beszélt, ami nem csak határt véd, hanem emberéleteket is ment. Segítséget ott kell nyújtani, ahol baj van, ebben Magyarország nagyon sokat tesz.

Hidvéghi Balázst jelölte a Fidesz és a Néppárt a LIBE bizottság alelnökének, ám eddig nem került sor a megválasztására, mert véleménye szerint a magyar baloldali képviselők nekitámadtak annak a gyakorlatnak, hogy az EP-ben a választási eredmények fényében osztják el a posztokat. A magyar Országgyűlésben is a kétharmad ellenére juttattak bizottsági helyeket az ellenzéki képviselőknek. Mint megjegyezte, a DK és a Momentum ezzel a lépésével szembehelyezkedik a magyar választók akaratával, de az uniós szokásjogokkal is. A politikus elmondta, rajta kívül még két képviselő esetében maradt el a szavazás, amit előreláthatólag majd ősszel fognak lebonyolítani.  A politikus azt emelte ki, abban a biztos tudatban áll az EP-ben, hogy mögötte és képviselőtársai mögött ott van a magyarok elsöprő többségének a támogatása.

A nemrégiben megválasztott Európai Bizottság elnöke személyéről, Ursula von der Leyenről lezajlott voksolás a politikus szerint jól mutatja, a mostani parlament nagyon megosztott, így nagyon bizonytalan lesz az, hogy milyen ügyek, személyek mögé lehet többséget szerezni. Szűk többséggel sikerült őt megválasztani, ehhez bizony kellettek a Fidesz-KDNP képviselőinek a szavazata is. Hidvéghi Balázs szerint ez egy megelőlegezett bizalom volt a részükről, az ellenzéki képviselők nyilatkozata mögött zavart érzett, úgy vélte, nem tudják az ellenzékiek elfogadni, a magyar emberek döntöttek az EP választáson is.

A politikus elmondta, a Fidesz képviselői teljes jogú tagként vesznek részt a néppárti frakció munkájában, a megérzése, eddigi tapasztalata szerint a néppárti képviselők jelentős többsége azt szeretné, hogy a Fidesz tagja maradjon az EPP-nek, ahol a harmadik legnagyobb nemzeti csoportot adják. Azt is hozzátette, most már szembesült a néppárti frakció azzal, hogy hibás volt az elmúlt hónapok politikája, amikor folyamatosan a baloldalnak tettek gesztusokat. Hidvéghi Balázs úgy vélte, egyre többen látják, hogy a jobboldalt kell erősíteni, ez is mutatja, helyes volt az a kritika, amit a Fidesz megfogalmazott az EPP kapcsán.

Ami az európai közösség biztonságpolitikáját illeti, a képviselő szerint nagyon fontos, hogy az EU bővítse a saját kapacitásait, de ez nem jelentheti alternatíváját a NATO-nak és a transzatlanti összefogásnak. A Fidesz biztosan azt fogja képviselni, hogy Európa növelje a saját képességeit.

Hidvéghi Balázs a saját terveit illetően azt mondta, szeretné a nemzetállamok szerepét erősíteni, a szabad nemzetek együttműködését támogatni, ezen kíván dolgozni EP képviselőként.  Azt is megjegyezte, nagy örömmel hallotta az EB elnökének beszédét, aki azt mondta, minden egyes tagállam esetében egyenlő mércével kell mérni, nem lehet csak úgy elítélni országokat.