Lehet kritikával illetni egy-egy döntést

Lehet kritikával illetni egy-egy döntést

Dr.Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a parlamenti munkáról, az OBH és az OBT konfliktusáról, de a Nemzetközi Imareggeli is szóba került.

A politikus beszámolt arról, hogy a nyári szünet előtti hetek, napok sok munkát adtak neki is, az Igazságügyi Bizottság elnökeként kellett szavaztatni az új igazságügyi miniszter meghallgatása után, de az állampolgári jogok biztosát meghallgatták, valamint dönteni kellett a Handó Tünde, az OBH elnöke elleni jogfosztási eljárásról. Ezt az eljárást az Országos Bírói Tanács (OBT) kezdeményezte, Vejkey Imre szerint több probléma is felmerült, egyrészről magának az OBT-nek a legitimitása, amellyel kapcsolatban az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult. Ezzel a bizottság nem kívánt foglalkozni, az eljárás anyagát megküldték Handó Tündének, aki a felvetésekre válaszolt, így a képviselők az eléjük tárt bizonyítékok alapján döntöttek, nem éltek a jogfosztás lehetőségével. A képviselő elmondta, a döntést követően megmaradtak az alapvető ellentétek az OBH elnöke és az OBT között. Hozzátette, ez a mostani struktúra Ausztriában működik, de ott a bíróságok közvetlenül az igazságügyi miniszter alá vannak rendelve, ellentétben Magyarországgal, ahol van bírói függetlenség. Ez a politikus szerint azt is jelenti, hogy egy bíró egy ügyben a döntést a törvények, valamint saját lelkiismereti szabadsága szerint dönt. Sokak szerint a függetlenségnek az is része, hogy nem lehet kritizálni a bírók döntését, ám Vejkey Imre szerint ez nem így van, hiszen lehet kritikával illetni egy-egy döntést. A két szervezet közti konfliktus kapcsán arról beszélt a képviselő, hogy nincs más tennivaló, mindenki végezze továbbra is a munkáját, mindenki a törvények, a jogszabályok és a saját lelkiismerete szerint. Most várja minden érintett az Alkotmánybíróság döntését, itt egy problémára kell válaszolni, mégpedig arra, mi van akkor, amikor nincs az OBT-ben minden szakterület képviselve.

Vejkey Imre beszámolt arról, most jön majd számára egy kicsi pihenés, de utána újra munka vár rá, többek között szervezik az október 24-26 között megrendezésre kerülő Nemzetközi Imareggelit, ahová 18 országból várnak 200 szenátort, képviselőt, hozzátette, ez a rendezvény is mutatja Magyarország helyét és értékét. Minden ilyen imareggelin a politikai paletta minden részéről megjelennek képviselők, ami szintén fontos és jó. Elmesélte, volt olyan képviselőtársa, akit a frakciója küldött el az imareggelire és a legelején kijelenttette, hogy ő ateista, ám mégis befogadták őt, láthatta, mi minden érték jelenik meg ezeken az összejöveteleken.