A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A jövő évi költségvetés a magyar családok és az ország biztonságának költségvetése – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd elmondta, hogy jövőre minden idők legnagyobb költségvetéséből, 616 milliárd forintból gazdálkodhat a Magyar Honvédség. Ennek köszönhetően a továbbiakban is biztosítani tudja Magyarország békéjét, függetlenségét, a magyar emberek biztonságát – hangoztatta. Az államtitkár kiemelte: számos új kihívásnak kell megfelelni, köztük az Európát sújtó legnagyobb kihívásnak, az illegális migrációnak, amelynek felerősödését tapasztalják. Rámutatott arra is, hogy az Európai Unió régi vezetése még minden „migránssimogató” intézkedést igyekszik keresztülvinni.

 

A Magyar Államkincstár már majdnem ezer, a bankok által továbbított babaváró támogatás iránti kérelmet rögzített július elseje óta – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin elmondta, a bankok már több mint 200 szerződést meg is kötöttek, a szabadon felhasználható, kölcsönként induló támogatást igénylők 88 százaléka pedig a maximális 10 millió forintot kéri, amelyet jellemzően otthonteremtésre, házfelújításra, autóvásárlásra fordítanak, de van, aki vállalkozást indít belőle.Az igénylők között többen vannak, akik ikreket várnak, sőt egy családban hármasikrek születnek majd, valamint külföldről Magyarországra visszaköltözők is élnek a lehetőséggel – számolt be róla az államtitkár.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy a nyugdíjemeléseket kössék a béremelésekhez, a nyugdíjkorrekciót a nyugdíjas inflációs kosár alapján számolják ki, és a kormány kártalanítsa az „átvert és kisemmizett” rokkantnyugdíjasokat. A DK frakciószóvivője azt mondta, Románia jelentősen emeli a nyugdíjakat, így a térségben Magyarországon lesz a legalacsonyabb az átlagnyugdíj. Már nem csak Ausztriában, hanem Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is magasabb az átlagos nyugdíj, mint nálunk, Magyarország ebben is végérvényesen leszakadni látszik – tette hozzá Gréczy Zsolt.

 

Az LMP országgyűlési képviselője ellenzi a Mátrai Erőmű üzemidő-hosszabbítását, és azt várja a kormánytól: ne hosszabbítsa meg az erőmű 2025-ig tartó üzemidejét. Ungár Péter ezt azzal indokolta: az utolsó működő nagy szénerőmű bocsátja ki az ország üvegházhatást okozó gázmennyiségének 14 százalékát. Emlékeztetett a kutatók egységes álláspontjára, miszerint már csak tíz év maradt a klímaváltozás káros hatásainak megfékezésére, és arra is, hogy Magyarország különösen kitett a globális felmelegedésnek. A kormány még nem hozott döntést az üzemidő hosszabbításáról – mutatott rá. Hozzátette ugyanakkor: az öt- vagy tízéves hosszabbítás gátolja a klímacélok megvalósítását.

Átadták a felújított Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt, a rekonstrukció több mint hárommilliárd forintból valósult meg, a strand délután nyitja meg kapuit. Tarlós István főpolgármester elmondta: 3,4 milliárd forintból újították fel Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét. A Soroksári-Duna bal partján álló pesterzsébeti fürdőt veszteséges működése miatt évekkel ezelőtt be kellett zárni: a strand 2001, a gyógyfürdő 2005 óta nem fogad vendégeket – emlékeztetett. Közlése szerint a felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek, a zárt termálfürdő részt már az év decemberében megnyitották, míg a kinti strandrész az idei szezonra készült el. A felújítás során egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdőt alakítottak ki. Modernizálták a helyi védelem alatt álló kupolás „áltörökfürdőt” és egy 4300 négyzetméteres új épülettel is bővült a létesítmény.

Vasárnaptól a hét minden napján 10 percenként indulnak a belvárosból, illetve a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérről a 100E buszok – közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A járat 2017 júliusa óta közlekedik a belváros és a repülőtér között, és egyre többen választják. A BKK ezért folyamatosan bővítette a 100E busz menetrendjét, csökkent a követési idő, és bővült a járat üzemideje is. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását, és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba.

 

Külföld:

 

Lemondott Sir Kim Darroch, az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete, akinek a Trump-kormányzatról szóló, gyakran igen lesújtó értékeléseket tartalmazó bizalmas diplomáciai táviratai a minap kiszivárogtak a brit sajtóhoz, diplomáciai válságot okozva a szoros szövetségesi viszonyt ápoló két ország között.  Theresa May miniszterelnök elismerő szavakkal méltatta Sir Kim munkásságát, és mélységes sajnálkozásának adott hangot a nagykövet idő előtti távozása miatt. Darroch a lemondását bejelentő levelében közölte Jeremy Hunt brit külügyminiszterrel, hogy a kiszivárogtatás után kialakult helyzetben lehetetlenné vált munkájának folytatása, és a felelős eljárás az, ha átadja a helyét egy új nagykövetnek. Hozzátette: a diplomáciai táviratok nyilvánosságra kerülése után széles körű találgatás indult az ő pozíciójáról, további nagyköveti megbízatásának időtartamáról, és ő a lemondásáról hozott döntéssel véget akar vetni e találgatásoknak.

 

A német kormány visszautasítja, hogy Németország továbbra is jóvátétellel tartozna Görögországnak a második világháborúban okozott károkért, ám a német parlamenti alsóház kutatórészlegének jelentése szerint a hágai Nemzetközi Bíróság rendezhetné véglegesen ezt a kérdést. „A német kormány álláspontja nemzetközi jogilag igazolható, de semmi esetre sem maradéktalanul meggyőző” – írja jelentésében a Bundestag kutatási szolgálata, amely a Baloldal képviselőinek kérésére vizsgálta az ügyet. A szakértők szerint a hágai Nemzetközi Bíróság dönthetne az ügyben, de az eljáráshoz a szövetségi kormány beleegyezése szükséges, mert az ügy több mint 70 évvel ezelőtti eseményekre vonatkozik. A görög kormány június elején az athéni parlament felszólítására jegyzékben követelte, hogy a német kormány üljön tárgyalóasztalhoz a jóvátételi követelések tisztázására. Egy görög szakértői bizottság a Német Birodalom által okozott károkat mai értéken nagyjából 290 milliárd euróra becsülte.

 

Csehországban júniusban 46 százalékra emelkedett a belpolitikai helyzettel elégedetlenek aránya, ami nyolc százalékkal több, mint két hónapja, áprilisban volt. Szociológusok szerint ez alapvetően a kormány és Andrej Babis miniszterelnök elleni tüntetések és a kormányban végrehajtott személycserék körüli viták következménye. „Bár a belpolitikai helyzet értékelése mérsékelten romlott, még mindig jóval pozitívabb, mint volt az előző jobboldali kormányok (2011-2013) idején” – mutattak rá a felmérés készítői. Petr Necas polgári demokrata miniszterelnök kormányában akkoriban a megkérdezettek 20-25 százaléka bízott. A Milos Zeman államfő iránti bizalom júniusban nem változott, maradt a májusi 49 százalékon. A kormányba és a képviselőházba vetett bizalom mérsékelten, 39 és 29 százalékra csökkent. A parlamenti felsőházban, a szenátusban a megkérdezettek 33 százaléka bízik, ez egy százalékpontos növekedés májushoz képest.

 

Washington újabb szankciókat vezet be Irán ellen – jelentette be Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab televízióban. Hook magyarázata szerint amennyiben Washington eredményeket akar elérni Teheránnal, előbb nyomást kell rá gyakorolnia. Az al-Arabíjja nevű, szaúdi tulajdonú televíziónak adott nyilatkozatában a különmegbízott azt is elmondta, Donald Trump amerikai elnök „rendkívül elégedett” a washingtoni nyomásgyakorlással, és tudja, hogy a rezsim nagy nehézségekkel küzd, emiatt pedig egyre sebezhetőbbé válik. Hook hangsúlyozta, hogy a múltban Teherán túl sok tárgyalási lehetőséget utasított vissza, és jelenleg semmiféle színfalak mögötti párbeszéd nem zajlik Teherán és Washington között.

 

A Palesztin Hatóság „új irányba terelné” a kapcsolatukat az amerikaiakkal. A közeledést azután kezdeményezték, hogy 2016 óta minden lehetséges módon kifejezték, hogy elutasítják az Egyesült Államok közvetítő szerepét az izraeli-palesztin konfliktusban. Egy palesztin hivatalos személy az Israel Hayom napilapnak azt nyilatkozta, hogy a palesztin vezetés tapogatózó üzeneteket kezdett küldeni Washingtonba – írja az i24NEWS. A palesztinok minden hivatalos kapcsolatot megszakítottak az Egyesült Államokkal mióta 2017 decemberében Trump elismerte Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát. Majed Faraj a Palesztin Hatóság biztonsági szervezetének vezetője egy delegációval Washingtonba utazik. Az Israel Hayonnak nyilatkozó palesztinhivatalos személy szerint mindkét oldalon pozitív a hozzáállás ahhoz, hogy újra felvegyék a kapcsolatot. A békülési kísérlet azután történt, hogy a palesztinok csípőből visszautasították a „közel-keleti Marshall-tervként” beharangozott amerikai segélyt. Sőt még tüntetést is rendeztek a kísérő konferencia miatt.

 

Gazdaság:

 

A kormány létrehozza a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanácsot az európai parlamenti és tanácsi irányelvnek megfelelően a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem koordinálása jegyében. Az erről szóló kormányhatározat szerint a tanács javaslattevő, véleményező vagy tanácsadói tevékenységet végző testületként működik majd. A határozatban a kormány felhívja az érintetteket, hogy 2019. augusztus 31-éig gondoskodjanak a tanács tagjainak, illetve állandó meghívottjainak kijelöléséről. A tanács elnöke a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter államtitkára lesz. A tanács szükség szerint, de évente legalább három alkalommal tart ülést, amelyet az elnöke hív össze és vezeti, rendkívüli ülést bármely tag kezdeményezhet az elnöknél az indok egyértelmű megjelölésével.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt változóan felhős lesz az ég, északkeleten egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Délután többfelé megnövekszik a felhőzet, északkeleten és keleten szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front. A reggeli időszakban kopásos eredetű ízületi panaszok léphetnek fel, amelyek napközben fokozatosan mérséklődnek. A nagy napi hőingás következtében vérnyomás-ingadozás keringési panaszok jelentkezhetnek. A közlekedést az erős oldalszél és zivatarok nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.