Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a frakció szóvivője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában

A megszületett végeredmény reményt ad arra, hogy sikerülhet elérni a célokat

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a frakció szóvivője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az új európai helyzetről, a magyar elvárásokról.

A politikus kifejtette véleményét az Európai Unió új vezetését illetően. Mint elmondta, nagyon hosszú menet volt, mire a mostani helyzet kialakult, aminek még nem is értek a végére. Hozzátette, ahogy annak a munkának sincs vége, hogy meg kell védeni az ország érdekeit, azaz annak a mandátumnak megfelelően kell dolgozni, amire a magyar emberektől a felhatalmazást megkapták. Olyan vezetőkre van szükség, akik nem engednek a migrációnak, akik odafigyelnek a zsidó-keresztény értékekre, akik a nemzetek szuverenitására is figyelnek.

A mostani választással – emelte ki Halász János, sikerült elkerülni a,legrosszabbat, Frans Timmermans személyében, a megszületett végeredmény reményt ad arra, hogy sikerülhet elérni a célokat. De más posztokra is választottak, megalakult az Európai Parlament, amelynek két magyar alelnöke is van, Járóka Lívia a Fidesz képviselője a Néppárt képviseletében, aki egyébként már 2017 óta dolgozik alelnökként. A másik alelnök pedig Dobrev Klára a DK-tól, aki az Európai Szocialisták jelöltje volt. Az EP megválasztotta a különböző bizottságok tagjait, a politikus elmondta, a Fidesz-KDNP minden bizottságba delegált képviselőt. Arról nem tudott még beszélni a szóvivő, hogy a bizottságokon belül ki milyen tisztséget kap, hiszen erre még nem került sor.

Az Európai Bizottságot illetően Halász János kiemelte, a legfontosabb feladat a Bizottság elnökének a személye, hiszen erről még az EP-nek kell dönteni, hiszen eddig még „csak” az állam- és kormányfők tanácsa tett javaslatot. Ez a javaslattétel egyébként a csúcsjelölti rendszer helyett az eredeti szabályokhoz való visszatérést jelentette. Amennyiben az Európai Parlament képviselői igent mondanak az elnökjelölt személyére, akkor megkezdődnek a tárgyalások a biztosok testületének összetétele kapcsán. Minden tagállam jelöl egy biztost, aki majd kapni fog egy területet, Magyarország Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert, jelenlegi EP képviselőt jelölte biztosnak. A magyar jelölt – tette hozzá Halász János, egy nagyon elismert, megbecsült tagja az európai politikai közösségnek, ezért is számít méltán a magyar kormány arra, hogy egy jó biztosi pozíciót kap majd.

Kérdésre válaszolva a szóvivő beszélt a magyar-német kapcsolatokról. A gazdasági kapcsolatok nagyon jók, ez már hagyományosnak mondható, a magyar miniszterelnök nemrégiben találkozott az Audi igazgatótanácsának tagjaival például. A politikai kapcsolatokat illetően azt tette hozzá Halász János, a mostani érdekérvényesítő EP választás után a helyzet mindenképpen meg fog nyugodni. A választási kampány alatt nyilvánvalóan voltak konfliktusok, ennek az időszaknak vége, most a munka ideje jön el, azaz lesz némi megnyugvás. Azonban azt emelte ki, nem mindenhol lesz megnyugvás, mert Németországban is vannak akik ellenségesen fordulnak Magyarország felé, elsősorban a német kormányban lévő szociáldemokraták, akik biztosan ugyanúgy fogják szidni a magyar kormányt, Magyarországot, mint eddig.

Visszatérve az érdekérvényesítő választásra, a politikus ennek kapcsán beszélt a francia elnök, Macron és Magyarország viszonyáról. Magyarországnak és a V4-es országoknak az volt a fontos, hogy az általuk fontosnak tartott érdekek érvényesüljenek, ezért sok mindenkivel egyeztettek ennek eléréséért, így természetesen a francia elnökkel is. Persze másokkal is zajlottak tárgyalások, így a német kancellárral is, ennek kapcsán emlékeztetett Halász János azokra a hírekre, melyek szerint a végső javaslat megtétele előtt, mind Macron, mind pedig Merkel külön kikérte Orbán Viktor véleményét.

A politikus beszélt városáról, Debrecenről is, mint elmondta, nagyon jól áll a város jelenleg, a BMW gyár kapcsán megjelentek álhírek, de szerencsére mindenki láthatja, az előkészítő munka gőzerővel folyik, azaz a fejlesztés halad. Mindezek mellet sok más területen is jelentős fejlesztések vannak a városban, komoly terveket szőnek. Ezek egyike a debreceni reptér megerősítése. Ennek kapcsán a képviselő elmondta, a városi reptér nagyon rövid idő alatt megtízszerezte a forgalmát, azaz több mint háromszázezer ember fordult meg itt. A fejlesztési tervek szerint Debrecen egy olyan regionális központtá válik, aminek köszönhetően ez a magas szám is megháromszorozódhat. Ma már a város is beszállt az üzemeltetésbe, hiszen ez Debrecennek is az alapérdeke, mert nem cél, hogy külföldi kézbe kerüljön a repülőtér.