Dilemmák és válaszok

Dilemmák és válaszok

Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke az általa szervezendő BalBlokkról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A politikus beszámolt arról a döntésről, mely szerint a pártja felfüggesztette párttagságát. Megjegyezte, ez egy szomorú történet, még azt sem tudja, hogy a pártban egyesek milyen szerepet szánnak neki a későbbiekben. Hozzátette azon a napon született döntés, amikor ő Brüsszelben volt, amit jelzett is előre, hogy kiköltözzön a képviselői irodájából. Mint elmondta, végül a párt fegyelmi tanácsa megrovásban részesítette, ami mellett a tagságát megtarthatta.

Szanyi Tibor emlékeztetett rá, ő maga az MSZP működéséről mondta el kritikáját, de nem emiatt kapott megrovást, hanem azért, mert a sajtófőnök kérése ellenére ment be egy televízióba nyilatkozni. Megjegyezte, ez az eset is azt mutatja, ezt a pártot meg kellene újítani, ő maga ezt többször is kezdeményezte, legutóbb éppen arról beszélt, szükség van egy olyan platformra, ahol a baloldali gondolkodású emberek is megszólalhatnak.

Szanyi Tibor ismertette terveit, ennek értelmében augusztus végén szeretné bejelenteni az általa szervezett baloldali mozgalom létrejöttét, ez a BalBlokk. Ide várják a különböző baloldali gondolkodókat, szervezeteket, pártokat egyaránt. Ez véleménye szerint nem biztos, hogy pozitív fogadtatásra talál a pártjában, de muszáj a saját maga eszméjéhez lojálisnak lenni. Ennek hasonlónak kellene lennie az MSZP-nél is, ami nem 6.6 százalék, hiszen ez a gyászos EP választási eredmény azt mutatja, a párt az országgyűlési választási küszöb bejutása környékén található, baloldali emberek pedig ennél többen vannak.

Szanyi Tibor megosztotta egy dilemmáját, mely szerint sokan úgy vélekednek, ő most azt a közösséget támadja, amelyik hosszú éveken át felemelte, támogatta őt. Ugyanakkor annak a közösségnek a kilencven százaléka elment az MSZP-ből, amelybe ő maga egykor belépett, elsősorban olyan okok miatt, amelyek kapcsán a szavát felemelte. A dilemma lényege, hogy akkor kinek tartozik a lojalitással, az elmentekhez vagy az ottmaradtakhoz,

A BalBlokkba szeretne meghívni három-három ismert és ismeretlen férfit és nőt, de másokra is számít, a legfontosabb alapfeltétel a baloldaliság.