A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az Országgyűlés új szervezeti és finanszírozási modellt hozott létre a kutatás-fejlesztési és innovációs ágazat számára. A képviselők 131 igen szavazattal, 53 nem ellenében és három tartózkodás mellett fogadták el az innovációért és technológiáért felelős miniszter előterjesztését. Palkovics László a javaslat országgyűlési vitájában elmondta, az MTA jogállását jelentősen megváltoztató változtatások célja Magyarország versenyképességének növelése, a hatékonyabb működés és az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeinek megteremtése. Az elfogadott törvénymódosítások eredményeként az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd. Tegnap délután  az MTA székháza előtt tüntettek a törvénytervezet elfogadása ellen a Magyar Tudományos Akadémia tudományos kutatói és alkalmazottai.

Az Országgyűlés 182 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett, házszabálytól eltérve fogadta el az illetéktörvény módosítását úgy, hogy a mentesség már a július 1-jétől benyújtott igényekre érvényes legyen. A változtatás a kihirdetését követő napon lép hatályba. Azoknak, akik a törvény hatályba lépése előtt nyújtották be igényüket, az állami adóhatóság fizeti vissza az illetéket. Ehhez igazolniuk kell, hogy azt a babaváró támogatás igénylésével, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban fizették be. Mindkét támogatás a családvédelmi akcióterv része, amelyet április 1-jén fogadott el az Országgyűlés.

 

Hétfőtől igényelhető a falusi csok a pénzintézeteknél – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár emlékeztetett: a július 1-jével hatályba lépett kistelepülési otthonteremtési támogatás csaknem 2500 magyarországi kistelepülésen elérhető használt lakás vagy ház vásárlásához, korszerűsítéséhez, valamint meglévő lakás vagy ház bővítéséhez, korszerűsítéséhez. A vissza nem térítendő támogatás összege három- vagy többgyermekes családok esetén ingatlanvásárláshoz maximum 10 millió, meglévő ingatlan felújításához legfeljebb 5 millió forint – tette hozzá.

Magyarország békefenntartó feladatainak fő irányvonala továbbra is a Nyugat-Balkán – mondta a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor a véderő-, katonai és légügyi attasé értekezleten mondott beszédében kiemelte: Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában is instabil a helyzet. Ezért ott jelenleg is több mint ötszáz magyar katona teljesít szolgálatot. A miniszter kiemelte: a rendkívül gyorsan változó világban a katonadiplomatáknak, a nagykövetekkel közösen, gyorsan kell tudniuk reagálni. Azt, hogy mennyire törékeny egy kapcsolati rendszer, jól mutatják a Romániában, az úzvölgyi katonatemetőben történtek is – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy tárgyalni kell, ezeket a dolgokat békés úton meg kell oldani.

 

A hatalomféltést látja a Fidesz törvényhozási lépései mögött Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus kifejtette: a hatalom elvesztésétől és alternatív valóságának lelepleződésétől való félelem motiválja a Fidesz lépéseit, legyen szó az akadémiai kutatóintézetek államosításáról vagy a közoktatási törvény tervezett módosításáról. Úgy fogalmazott: a hatalom fél attól a valóságtól, amit a tudósok, kutatók „előállítanak”, a tanárok pedig közvetítenek.

 

A beruházást övező óriási bizonytalanságok miatt a paksi bővítés szerződésének felmondását, a munkák leállítását nevezet szükségesnek Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.  Semmilyen racionális érvvel ezt a projektet a kormány nem tudja védeni – fogalmazott, magyar nemzeti érdeknek nevezve, hogy mihamarabb, a veszteségek minimalizálása mellett szálljon ki az ország a vállalkozásból. Az ellenzéki politikus kifogásolta: a projekt annyira csúszik, hogy az illetékes tárca nélküli miniszter sem tudja megmondani, mikorra lesznek érvényes engedélyek, mikor indulhatnak a munkálatok, ahogy kérdéses az is, mekkora lesz a beruházás teljes költsége, vagy hogy mennyibe kerülnek majd a kapcsolódó beruházások.

 

Külföld:

 

Több napos maratoni tárgyalássorozat után megszületett a kompromisszumos javaslat: az utolsó pillanatban képbe kerülő német védelmi miniszter, Ursula von der Leyent akarják az EU-s állam- és kormányfők Jean-Claude Juncker utódjaként az Európai Bizottság élén.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke este hét után azt nyilatkozta, hogy három napig tartó tárgyalások után végül sikerült megegyezniük az EU legfontosabb intézményeinek vezetőiről.

Azt is megerősítette, hogy Von der Leyen mellett  Charles Michel belga miniszterelnököt megválasztották Tusk utódjának, az Európai Tanács új elnökének.

A spanyol Josep Borrelt jelölik az EU-s külügyminiszteri posztnak megfelelő külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek, Christine Lagarde-ot, az IMF elnökét pedig az Európai Központi Bank élére. Az Európai Bizottság, és az Európai Központi Bank élére is először jelöltek nőt.

Ursula von der Leyen 61 éves, Brüsszelben született. A férje Heiko von der Leyen orvosprofesszor, 1986-ban házasodtak össze, hét gyermekük van: a legidősebb 32 éves, a legfiatalabb húsz.

Eredeti végzettsége szerint orvos, a diplomája megszerzése után a hannoveri nőgyógyászati klinikán végzett gyakorlatot, majd az orvosi egyetem járványügyi és népegészégügyi kutatóközpontjában dolgozott.

Tizenöt éve folyamatosan vezető tisztséget tölt be Angela Merkel kormányaiban: 2005-től 2009-ig családügyi miniszter, 2009 és 2013 között munkaügyi és szociális ügyekért felelős miniszter volt. Progresszív döntéseivel megnyitotta a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a baloldali szavazók felé is: támogatta a bölcsődei-óvodai férőhelyek növelését, hogy a cégek irányító testületeiben női kvótát vezessenek be, megvédte a melegházasság intézményét és az országos minimálbért.

 

A május végi választásokat követően megalakult kedd reggel Strasbourgban az új Európai Parlament (EP), amelynek elnökét és alelnökeit szerdán megválasztják, függetlenül attól, hogy az uniós tagállami vezetők döntésre jutnak-e brüsszeli csúcstalálkozójukon a tisztújításról. Távozó elnökként Antonio Tajani vezette le a rövid alakuló ülést, amely az Európai Unió himnuszának a meghallgatásával kezdődött. Amint az Örömóda felcsendült, a brit Brexit Párt képviselői hátat fordítottak a pulpitusnak, egyes euroszkeptikus politikusok pedig ülve maradtak. Az ülésteremben többen is tiltakoztak amiatt, hogy három katalán politikus, köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök nem tudta felvenni az elnyert mandátumát, miután a spanyol központi választási bizottság ezt arra hivatkozva nem tette lehetővé, hogy nem jelentek meg személyesen a madridi eskütételi ceremónián. Tajani közölte, hogy szerdán megválasztják a testület új elnökét, jelentkezni még este 10 óráig lehet. A jelöltséghez valamely frakció vagy legalább 38 képviselő támogatása szükséges.

 

Donald Trump amerikai elnök hajlandó kölcsönös engedményekre Észak-Koreával. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó Twitteren utasította vissza ezt az információt, azt állítva, hogy megjelentetésével „valakik sarokba akarják szorítani” Trump elnököt. A The New York Times megerősítette korábbi információit, hogy kormányzati tisztségviselők szerint Észak-Korea teljes atomfegyver-mentesítésére fokozatosan kerülne sor. Phenjan először bezárná nukleáris kísérleteinek színhelyeit, megelőzendő a hasadóanyagok további előállítását. Ám a már létező fegyverarzenálhoz egyelőre nem nyúlna. Cserében Washington – a lap értesülései szerint – olyan engedményeket tenne, amelyek könnyítenének az észak-koreaiak nehéz életkörülményein.

 

Az izraeli biztonsági erők letartóztattak 22 körözött személyt Júdea és Szamária (Ciszjordánia) Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területein, közölték az Izraeli Védelmi Erők. Az akciót az izraeli hadsereg a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálattal, a határrendészettel és az izraeli rendőrséggel együttműködésben hajtotta végre. A 22 gyanúsítottat terrorista tevékenységért és izraeli civilek és katonák ellen irányuló erőszakos tüntetéseken való részvétel miatt körözték. A letartóztatott személyek mindegyikét átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

 

Gazdaság:

 

Jelentősen emeli a kormány az új bölcsődei férőhelyek létrehozására szánt keretösszeget, így 95 milliárd forintból 7700 férőhely jöhet létre országszerte – közölte az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta, a kormány év elején 10 milliárd forintot irányzott elő új férőhelyek létrehozására, ezt emelték meg most 85 milliárd forinttal. Így július elsejétől 95 milliárd forintra pályázhatnak megyei, helyi és nemzetiségi önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek, közalapítványok és nonprofit társaságok – fűzte hozzá. A kormány várakozásai szerint a megyékből 424, a megyei jogú városokból pedig 32 pályázat érkezhet be, a legtöbb férőhely pedig várhatóan a nyugati megyékben jön majd létre: Győr-Moson-Sopron megyében több mint 780, Fejér megyében pedig majdnem 750 – jelezte a miniszter.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt többnyire gyengén felhős lesz az ég, helyenként lehetnek közepesen felhős területek. A déli tájakon egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. Délután sok napsütás várható, a nyugati és déli területeken lehet több felhő az égen, számottevő mennyiségű csapadékra nem kell számítani, de néhol zápor előfordulhat. A szél napközben élénk északi lesz. Hajnalban 15, 20 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 26, 31 fok között alakul. Késő este 18, 23 fok lesz. Szerdán nem érkezik front. A frontérzékenyek fellélegezhetnek, a jelentős terhelés megszűnik. A hidegfront mögött még görcsös panaszok felléphetnek, de intenzív tünetekre nem kell készülni. A közelekedést az erős napsütés nehezíti. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.