Egyre többen kíváncsiak a Páva utcára

Egyre többen kíváncsiak a Páva utcára

Kovács Tamás, a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékmúzeum (HDKE) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az intézményről, a kiállításokról, amiknek időnként meg kell újulniuk.

A főigazgató beszámolt arról, hogy az általa vezetett intézmény is részt vett a Múzeumok Éjszakáján, valamint a Szent István parkban megrendezett ünnepségen, ahol Izrael Állam megalakulásának 71. évfordulójára emlékeztek.

A HDKE azonban nem csak ezekre a kiemelt rendezvényekre fókuszál, Kovács Tamás szerint a hétköznapokat tekintve is egyre jobb látogatottsági számokat produkálnak, hozzátette, azt tapasztalták, hogy abból az országból több turista érkezik, amelyiknek a fővárosba akkreditált nagykövetével a múzeumnak van egy jó kapcsolata. Már eddig sikerült találkozni az orosz, a francia, a spanyol és más országok nagyköveteivel, ez a folyamat nem is áll le. Mindezek mellett a HDKE igyekszik jelen lenni a közösségi médiában is, ahol bemutatják a tevékenységüket, az aktuális tárlatokat.

A HDKE nem csak múzeum, hanem egy kutatóközpont is, a hazai és a nemzetközi térképen is megtalálhatóak, az intézetbe is jönnek külföldről, de az itt dolgozókat is több helyre hívják rendszeresen dolgozni, előadni. A közeljövőben szeretnének több projektet is elfogadtatni a fenntartóval, ezek egyike a Páva utcai zsinagóga történetét dolgozza fel, a másik egy Auschwitz kutatás, ahol orosz partnerekkel dolgoznak együtt, a harmadik pedig a világháború alatt Magyarországon dolgozó skót misszió zsidómentő tevékenységének jár utána, ez utóbbiban komoly szerepet vállal a brit nagykövet is.

Auschwitzban a magyar pavilonban található állandó kiállításról Kovács Tamás elmondta, annak gazdája a Nemzeti Múzeum, de ezt az állandó tárlatot, mint mindegyiket, időről időre érdemes lenne átgondolni. Hozzátette, érdemes megnézni, hogy a nemzetközi irodalomban vannak-e újabb trendek, kutatási eredmények. Mindezek mellett tudomásul kell venni, a látogatók is változnak, hiszen teljesen más egy mai diák általános műveltsége, a technikához való viszonya, mint a tíz évvel ezelőttieknek. Miután az állandó kiállítás 2004-ben nyílt meg, érdemes lenne újragondolni, monitorozni a látogatói véleményeket, lehet-e ma többet tudni az Auschwitzba deportált magyarokról, a túlélők későbbi sorsáról.

A HDKE állandó kiállítás kapcsán azt mondta el a főigazgató, hogy az aránylag modernnek mondható, nemrégiben frissítették az interaktív eszközöket. Szerencsére erre a tárlatra hetekre előre be vannak táblázva.