A kormány egy dolgot szeretne, segíteni

A kormány egy dolgot szeretne, segíteni

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője beszélt a csütörtöki Kormányinfón el nem hangzott ügyekről, de természetesen szóba került a családvédelmi akcióterv is.

A kormányszóvivő elmondta, sokan reménykedtek abban, hogy a brüsszeli EU csúcson születik javaslat a közösség vezető tisztségviselőire, de sajnos nem sikerült megállapodni. Ezen a találkozón többek között a magyar miniszterelnök emelt vétót a 2050-ig szóló klímasemlegességi megállapodás e4llen. Hollik István megerősítette a kormány álláspontját, mely szerint Magyarország számára fontos a klímavédelem, ezért meg is tesz mindent az ország, az összes szerződéses kötelezettségét betartja. A kormány tervei szerint 2030-ra a villamosenergiát széndioxid kibocsátástól mentesen tudjuk megtermelni, alternatív energiaforrásokból és Paksi Atomerőmű segítségével.

Orbán Viktor azért emelt vétót, mert a 2050-ig szóló terv egy rendkívül nagy beruházást igényel, ugyanakkor azt is látni kell, hogy a 2030-ig szóló klímavédelmi célokat az Egyesült Államok és Kína nem fogadja el, mint két legnagyobb széndioxid kibocsátó, addig egyszerűen nem lehet sok mindent tenni.

A miniszterelnök azt mondta Brüsszelben, a kormány a célokkal egyetért, de miután ez egy jelentős befektetést igényel, fontos lenne tudni, hogy a gazdaság fejlesztésére milyen összegek állnak rendelkezésre az EU-ban az elkövetkezendő költségvetési ciklusban és a későbbiekben. Amíg ezek nem láthatóak, addig nem lehet a 2050-ig szóló klímasemlegesség tekintetében nyilatkozni.

Az EU bővítését illetően a magyar kormány elkötelezett a balkáni államok csatlakozása felé, ám sajnos még nem történt előrelépés, a közösség vezetői – Hollik István szerint folyamatosan hitegették ezeknek az országoknak a vezetőt, ám most behúzták a kéziféket. A kormányszóvivő hozzátette, az EU-nak őszinteséget kell tanúsítania, őszintén kellene beszélnie a problémákról például. Történtek lépések ebbe az irányba, például a legutóbb elfogadott stratégiai dokumentumban. Ez már beszél a biztonságról, a határvédelemről, azaz ellenőrizni kell a saját határait a közösségnek, tudva, hogy ott ki jön be. Szintén itt olvasható, hogy Európának vissza kell szereznie a befolyását, gazdasági erejét. Most az a feladat, hogy ezeket be is tartsa az EU vezetése.

Az Egyesült államok és Irán konfliktusa kapcsán azt mondta el a politikus, Magyarország szövetségese Amerikának és Izraelnek is, amennyiben ők ezt kérik, úgy kiemelt figyelmet fordít a kormány Teheránra és a térségre. Az akkreditált nagykövetek folyamatosan jelentenek a külügyminiszternek, aki ha szükséges, akkor a kormány tájékoztatja.

A kormányszóvivő megjegyezte, a családvédelmi akcióterv nagyobb része július 1-től indul el, ennek az a célja a kormány szerint, hogy aki ma gyermeket szeretne vállalni, az meg is tehesse. Természetesen a családok legszemélyesebb, legfontosabb döntésébe nem kívánnak beleszólni, ez a párok dolga, a kormány egy dolgot szeretne, segíteni.  Segíteni abban, hogy a döntést meghozzák, hogy ne gondolják azt, a gyermekvállalás az egyet jelent a lemondással. Egy olyan környezetet alakít ki a kormány, hogy ezek a félelmek megszűnjenek a fiatalokban.