A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Százezrek bankszámláját zárolhatják heteken belül. A hétvégén ugyanis még mintegy kétmillió olyan számlatulajdonos volt a Pénzügyminisztérium adatai szerint, aki eddig nem kereste fel a bankját vagy a biztosítóját, így emiatt június 27-től zárolhatják a számláját – írja a Pénzügyminisztérium adataira hivatkozva a Blikk. Az adategyeztetésre egy két évvel ezelőtt hatályba lépett, a pénzmosás elleni rendelkezés miatt van szükség, amely szerint a bankoknak teljes körű átvilágítással kell rendelkezniük az ügyfeleikről. Így a személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányokról is kell lennie náluk másolatnak, valamint az ügyfeleknek arról is kell nyilatkozniuk, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e, a vállalati ügyfeleknek pedig a tényleges tulajdonosukról. Az adategyeztetési kötelezettség nemcsak a bankszámlával vagy az életbiztosítással rendelkezőket érinti, hanem az egészség- és nyugdíjpénztári tagokat is. – Azok akik 2017 júniusa után nyitottak számlát, megússzák a procedúrát, mert nekik már az új szabályok szerint kellett azonosítaniuk magukat. Akik előtte nyitottak számlát, ott bankonként eltérő lehet az eljárás, mivel egyes bankoknál lemásolták a szükséges dokumentumokat, amikor az ügyfél bement az ügyeit intézni – mondta a Blikknek Trencsán Erika, a money.hu szakértője, aki tud olyan hitelintézetről, ahol a számlák 30 százaléka veszélyben van.

Jogerős a döntés, hogy a dunai hajóbaleset meggyanúsított hajóskapitánya 15 millió forint ellenében kiszabadulhat az őrizetből, de Budapestet nem hagyhatja el. Meghozta másodfokú, jogerős döntését a dunai hajóbaleset meggyanúsított hajóskapitánya ügyében a Fővárosi Törvényszék. Az elsőfokú ítéleten csak annyiban változtattak, hogy az óvadék letétele esetén a kapitány köteles hetente kétszer a nyomozást végző hatóságnál személyesen jelentkezni. A törvényszék felidézte: a férfit vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség. A Budai Központi Kerületi Bíróság június elsején egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A bíróság a gyanúsított védője által előterjesztett, óvadék megállapítására irányuló indítványt elfogadta, az óvadék összegét pedig 15 millió forintban állapította meg. A döntés értelmében, ha a gyanúsított az óvadékot befizeti, akkor Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet alá kerül, és a mozgását nyomkövetővel ellenőrzik. Az óvadék lehetőségének megállapítása ellen az ügyészség fellebbezett.

 

A magyar kormány a lakosság „széleskörű” felhatalmazása alapján mindent megtesz, hogy az Európai Unió migrációs politikája megváltozzon és az európai emberek biztonsága garantálható legyen – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.  Bakondi György fontosnak tartja, hogy a következő EU-s ciklusban minél határozottabb döntések szülessenek a külső határok védelméről, a kibocsájtó országok átgondolt támogatásáról, a probléma behozásának megszüntetéséről, és arról is, hogy a politikai menedékjogra nem jogosult embereket minél hatékonyabb eszközökkel lehessen kiutasítani az EU területéről. A nemzetállamok – felismerve az illegális migráció negatív hatásait a közbiztonságra és a lakosság mindennapi életére – védekezni kezdtek, rendőri erőket alkalmaznak, és a belépéskor lehetőséget keresnek a hadsereg bevetésére is – mondta.

Polgári Budapest néven mutatta be programját a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) főpolgármester-jelöljte. Sermer Ádám élhetőbb, szabadabb várost ígért, mint amilyet szerinte az „illiberális állampárti helytartó” jelenleg biztosít. Az ellenzéki politikus kifejtette, programja három pillérre épül, amelyek közül az első a „Nagy Budapest” nevet viseli. Ennek lényege, hogy a kerületek egyeztetéseivel kialakítanák Budapest „tényleges belvárosát”, miközben a külső kerületek a helyi igények alapján átgondolhatnák a közigazgatási határok kiterjesztését az agglomeráció felé – fejtette ki, hozzátéve, ezzel akár nagyobb területűvé és lélekszámúvá is válhatna a főváros.

 

A kormánynak nem fontosak a szociális szektorban dolgozók, a bérük rendezésére ugyanis nincs fedezet a jövő évi költségvetésben – mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus kijelentette: a szektor a csőd szélére került, itt a legnagyobb a pályaelhagyók aránya, valamint az elöregedés is leginkább ezt az ágazatot sújtja. A szociális szektornak szinte csak inflációkövető növekményt juttat a kormányzat, holott itt még a képesítéssel rendelkezők is gyakran csak a garantált bérminimumot kapják kifogásolta Ungár Péter.

Külföld:

 

Európának tárgyalnia kell Oroszországgal, „stratégiai párbeszédet” kell folytatnia vele – közölte Emmanuel Macron francia elnök az RTS svájci közszolgálati tévében. A francia elnök arról is beszélt, hogy támogatná Angela Merkel német kancellár megválasztását az Európai Bizottság elnökévé, amennyiben neki ilyen szándékai lennének. Macron úgy fogalmazott, hogy Európának „stratégiai párbeszédet” kell folytatnia Oroszországgal, ezért a hét folyamán ismét hosszú és tartalmas egyeztetése lesz Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Hangsúlyozta, hogy nemcsak francia államfőként, hanem a G7-országcsoport soros elnökeként akar tárgyalni vele. Európának helyre kell állítania a bizalmat az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban, és hiba lenne hagyni, hogy Moszkva Kína felé forduljon – hangoztatta Macron. Emlékeztetett arra, hogy Európát és Oroszországot közös történelem köti össze.

 

A három legnagyobb spanyol ellenzéki pártból kettő elutasította Pedro Sánchez szocialista ügyvezető kormányfő újraválasztását a madridi parlamentben lezajlott egyeztetéseken. Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) és Albert Rivera, az Állampolgárok (Ciudadanos) elnöke a találkozók után külön-külön megismételte: sem igen szavazattal, sem tartózkodással nem járulnak hozzá Sánchez újraválasztásához a parlamenti voksoláson. Sánchez – aki a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára – emiatt kénytelen tovább keresni az újraválasztásához még hiányzó szavazatokat. Casado hangsúlyozta: a jelenlegi baloldali ügyvezető kormányfőnek a szavazás második fordulójában, amikor egyszerű többség elég az eredményességhez, meglehet a szükséges támogatása a parlament regionális pártjai révén, vagyis a baszk vagy a katalán függetlenségi pártok közreműködése nélkül is. Rivera a PSOE természetes szövetségesének a „Podemos populistáit” nevezte.

 

Támogatásáról biztosította Albánia és Észak-Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak mihamarabbi megkezdését Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hozzátette azonban, hogy több EU-tagállam egyelőre ezt ellenzi, így elhúzódhat a folyamat. Kijelentette, hogy noha a két nyugat-balkáni ország az utóbbi években minden előfeltételt teljesített, nem minden uniós tagállam kész már a napokban meghozni a döntést a tárgyalások megindításáról. Mint mondta, a kérdés nem az, hogy erre sor fog-e kerülni, pusztán az, hogy mikor, a térség helye ugyanis az Európai Unióban van.

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felesége, Sara Netanjahu vádalkut írt alá egy feltételezett csalási ügyben – közölte a helyi ügyészi hivatal. A bírósági eljárás tavaly kezdődött, a gyanú szerint a miniszterelnök felesége rendszeresen állami pénzből rendelt ételeket ismert luxusvendéglőkből, figyelmen kívül hagyva a vonatkozó szabályozást. A rendőrség által begyűjtött bizonyítékok alapján Sara Netanjahut eredetileg csalás minősített esetével és hivatali visszaéléssel vádolták.  Az ügyészi hivatallal kötött vádalku értelmében Sara Netanjahu kevésbé súlyos bűncselekmény elkövetését ismeri el, és azért fogják elítélni, mert szándékosan kihasználta egy másik ember hibáját. Emellett vissza kell fizetnie 45 ezer sékelt (mintegy 3,5 millió forintot), valamint 10 ezer sékeles büntetést (nagyjából 780 ezer forintot) kell fizetnie. A vonatkozó szabályozás értelmében csak akkor lehet a miniszterelnöki rezidenciára a költségvetés terhére kívülről ételt rendelni, ha nincs szakács.

 

Gazdaság:

 

Az eladások globális csökkenése és az elektromos mobilitásra való átállási kényszer valóságos krízis-üzemmódba kényszerítette az autóipart a Duisburg-Essen Egyetem CAR autóipari kutatóintézetének májusi piaci elemzése szerint. A kutatóintézet prognózisa szerint az idén 5 százalékkal 79,5 millióra eshet vissza a globális autóértékesítések száma. Márpedig az eladások ilyen mértékű csökkenésre még a 2008-as gazdasági és pénzügyi válság után sem volt példa. Ferdinand Dudenhöffer, a CAR intézet vezetője szerint a forgalom visszaesése elsősorban Donald Trump amerikai elnök védővámokat és szankciókat alkalmazó kereskedelempolitikájának tulajdonítható. A legnagyobb kihívás előtt a világ legnagyobb autópiaca, a kínai áll, ahol az eladások immár a tizenkettedik egymást követő hónapban maradnak el az egy évvel korábbitól – mutatott rá az intézet vezetője. Kínában tavaly 23,3 millió autót értékesítettek, a piac az éves globális gyártási volumen 28 százalékát vette fel.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, gyorsan melegszik a levegő. Csapadék nem lesz. Délután sok napsütésre, igazi kánikulára számíthatunk. Néhol a megnövekvő gomolyfelhőkből kialakulhat egy-egy hűsítő zápor, zivatar. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 17, 22 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 34 fok között alakul. Késő este 22, 29 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front. Erősödik a kánikula, fokozódik a hőterhelés. Már az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri, a szívbetegek és az idősek pedig különösen veszélyeztetettek. Többen alvászavarokkal, koncentrálási problémákkal küzdhetnek, emellett gyakori lehet az ingerlékenység is. A legmelegebb órákat ajánlott zárt, hűvös helyen tölteni, fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! Fontos a folyamatos folyadékpótlás! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.