Az állam sokat segít, de a felelősség a szülőké

Az állam sokat segít, de a felelősség a szülőké

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a nagycsaládosokról, a gyermekvállalás fontosságáról.

Az államtitkár arról beszélt, hogy ma már a nagycsaládosok végre emelt fővel járhatnak, a régi rossz sztereotípiák már mulandóban vannak. Pedig azt is lehet látni – tette hozzá, hogy az elmúlt kétezer évet s végignézve, ma egy teljesen abnormális időszakban élünk, hiszen kevesebb a gyerek, mint amennyi szülő van. Ez amiatt is alakult így, hogy egyre fontosabbá vált az egyén, ahol minden az egyéni sikerekről szól. Pedig ugyanolyan feladatok vannak egy gyermek ese3tén, mint többnél, a nagycsaládosoknál ez nem jelent problémát. A politikus szerint, ahol erős a hit, ott ilyen típusú kérdés fel sem merül, hiszen ezek az emberek családban gondolkodnak. A probléma az, hogy annyi minden más hatás éri a mai fiatalokat, ami nem ezt erősíti bennük. Példaként hozta fel azt a szemlélete, amely szerint a fiatalok úgy tudják az ökológiai lábnyomukat csökkenteni, ha kevesebb gyereket vállalnak és ez a káros felfogás manapság igen nagy teret tud nyerni.

Mindezek ellen a kormány azt tudja tenni, hogy elismeri azokat, akik felelős módon gyermeket vállalnak – emelte ki Novák Katalin, majd hozzátette, a felelős módon jelző fontos, hiszen bár az állam sokat segít, de nem az ő feladata a gyermekek felnevelése. A felelősség a szülőké, ami persze nem egyszerű dolog, mindazok ellenére, hogy szép és hálás feladat. Nem könnyű meghozni a döntést az elköteleződésről, ahogy utána a nevelés sem könnyű.

Ami a megszületendő gyermekek későbbi életét illeti, hogy ők lesznek azok, akik a később kitermelik a nyugdíjakat, az államtitkár megjegyezte, valóban komoly kérdés a hazai nyugdíjak ügye, főleg a mostani rendszerben. Ám ennél sokkal fontosabb – tette hozzá, hogy a magyarság megmaradjon.

Az is igaz, hogy a megszületendő gyermekeknek szüksége lesz bölcsődékre, óvodákra, iskolákra. Ami a bölcsődéket illeti, Novák Katalin szerint sikerült ma már egy rekordot felállítani, de szükség van még több férőhelyre, a kormány ezen is dolgozik, nemrégiben is kihirdették egy pályázat végeredményét, ahol több mint 700 férőhely támogatásáról volt szó. Ám ez még nem minden, hiszen idén 100 milliárd forint áll rendelkezésre a bölcsődei fejlesztések kapcsán.

A nők szerepét illetően arról beszélt a politikus, hogy az egy nagyszerű privilégium, hogy a nők adnak életet a gyereknek, ők szoptathatnak, ezekről a privilégiumokról nem lenne szabad lemondani a nők jogaiért folytatott küzdelemben. Nem kell a mai fiatal nőknek állandóan összemérni magukat a férfiakkal, ez vezethet oda, hogy a nők családban való szerepét sem értékelik. Saját példáját hozva fel, kiemelte, semmilyen szakmai előmenetel nem tudja az anyaság érzését pótolni. Persze a kormány igyekszik támogatást adni a tanulni vágyóknak is a családalapításhoz, mint például a diákhitel törlesztése kapcsán. A mostani családvédelmi akciótervben pedig a jelzáloghitel visszafizetésében vannak kedvezmények gyermekvállalás esetén.