A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Hétórás mentés után a terveknek megfelelően sikeresen kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót Budapesten, a Margit hídnál. A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. A Hableányt kedden kora reggel kezdték el kiemelni a Duna mélyéről. Közben többször megálltak, vizet szivattyúztak, valamint átvizsgálták a hajótestet, és eközben négy holttestet is megtaláltak. A megtalált holttestek között volt az egyetlen gyermekáldozat is. Négy ember továbbra sem került elő. A mentés helyszínét rövid időre megtekintette Pintér Sándor belügyminiszter. Kora délutánra teljesen a felszínre került a hajótest. A Hableányt a Clark Ádám úszódaru segítségével átemelték egy uszályra. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a helyszínen azt mondta: a Hableányt a csepeli szabadkikötőbe viszik, ahol a Budapesti Rendőr-főkapitányság hajózási, nautikai és műszaki szakértő bevonásával, az ügyészség képviselőjének jelenlétében szemlének veti alá a járművet. Közölte azt is, hogy a belügyminiszter kérésére megduplázták a keresésben részt vevő rendőrök számát. A szóvivő emlékeztetett, a balesettel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást, jelenleg egy gyanúsított van, a szállodahajó ukrán kapitánya.

Schmuck Andor főpolgármester-jelölt beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az indulási szándékáról, annak okairól, valamint arról, hogy mit kér azért, hogy visszalépjen a jelöltségtől.

Schmuck Andor szerint az is az egyik indoka volt annak, hogy elindul a főpolgármester választáson, hogy az eddigi jelöltek leginkább arról beszéltek, hogy Tarlós Istvánt le kell váltani, a fővárost fel kell szabadítani, de a szépkorúakról eleddig senki nem szólt egy szót sem, akik közel hatszázezren vannak Budapesten és az eddig felmérések szerint ők a legaktívabb választók.

Schmuck Andor leginkább azt kéri az ellenzéki előválasztáson szereplő jelöltektől, hogy tegyenek arról nyilatkozatot, mely szerint nem kívánják a szépkorúak utazási kedvezményeit megváltoztatni. Amennyiben ezt megteszik, úgy abban a pillanatban visszalép a jelöltségtől. Megjegyezte azt is, azért kéri a jelöltektől, mert a mögöttük álló politikai erők szavatartásában már kevésbé bízik.

A jelenlegi akcióját figyelemfelhívásnak tartja, kiemelve, el a kezekkel a szépkorúaknak járó támogatásoktól.

Arról is beszélt még Schmuck Andor, hogy amennyiben az ellenzéki jelöltek megadják a kért biztosítékot, akkor egyrészt visszalép az előválasztáson való indulástól, másrészt pedig újra arra koncentrál, amin már egy éve dolgoznak, azaz el kíván indulni az V. kerületi polgármesteri címért.

A kormány családi bölcsődék létrehozására kiírt pályázata alapján – 465 millió forint támogatásból – 726 bölcsődei férőhely létesül a következő évben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin közölte, hogy a kormányzat által nyújtott támogatással, az összes bölcsődei férőhelyhez képest, közel 11 százalékkal növekszik a családi bölcsődék részaránya.  Hozzátette, hogy a három év alatti gyerekek ellátására 52 milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés, ami közel ötszörös emelkedést a 2010-es 11 milliárd forinthoz képest. Emellett a kétszeresére emeli a kormány a családi bölcsődék finanszírozását jövőre, hogy a szülőknek is kevesebbe kerüljön a gyerekek ellátása – fűzte hozzá az államtitkár.

 

Kimaradhatnak a nyugdíjasok és a fogyatékossággal élők 2020-tól az Erzsébet-programból – derül ki a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott költségvetési salátatörvényből. A javaslat alapján az Erzsébet-programban közfeladatként a jövőben kifejezetten az ifjúsági és gyermekprogramok és táborok szervezése marad – áll a javaslat indokolásában. Az eddig hatályos törvény szerint a szociális üdültetés célja az volt, hogy jelentősen csökkentse azon szociálisan rászorulók, különösen gyermekek számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, a tudás megszerzéséhez szükséges egészségi állapot, a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége. A most benyújtott salátatörvény kiveszi a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése marad benne – írja a napi.hu. Ez a szigorítás nagyon sok embert érinthet: tavaly ugyanis 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő tudott szociálisan üdülni.

Külföld:

 

Az úzvölgyi katonatemető eredeti állapotának helyreállítását, a kegyeletsértés és a sírgyalázás felszámolását várja el a magyar kormány a román hatóságoktól – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a parlamentben. Szijjártó Péter egy napirend előtti felszólalásra válaszolva elmondta: a kormány egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amely valós párbeszédet, valamint a törvényesség, azaz a sírkert eredeti állapotának helyreállítását akarja. „Mi ezt tekintjük az egyetlenegy elfogadható döntésnek, fejleménynek” – fogalmazott. Szijjártó Péter megerősítette: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a múlt heti úzvölgyi történéseket, valamint azt a folyamatot, ami a történtekhez vezetett. Elfogadhatatlan a sírgyalázás, a kegyeletsértés, a történelmi tények tudatos meghamisítása és a temetőben magyar emberekkel szemben alkalmazott erőszak – jelentette ki.

 

Homlokegyenest ellentétes véleményeket fogalmaztak meg a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) lehetséges körülményeiről és időpontjáról a kormányzó Konzervatív Párt vezetői tisztségéért versengő jelöltek. Elhangzott olyan vélemény, hogy a jelenleg érvényes október 31-i kilépési határidő nem tartható, mások szerint ugyanakkor azon az időponton túl semmiképpen sem halasztható tovább a Brexit. Ez utóbbi véleményének adott hangot az egyik keményvonalas Brexit-párti jelölt, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, kijelentve: az október végi kilépési időpont „keményen kőbe vésett, vörössel kijelölt határidő”, amelyet „minden körülmények között” tartani kell. Mark Harper, az egykori Chief Whip, vagyis az alsóházi konzervatív frakció szavazási fegyelméért felelős volt kabinettag ugyanakkor kijelentette: a jelenlegi körülmények között már nem is tartható az október 31-i határnap, mivel nincs elfogadott Brexit-megállapodás, és idő sincs addig új egyezmény megtárgyalására.

 

Mivel Skócia és az Egyesült Királyság egyre inkább különböző politikai utakon halad, szembe kell néznünk azzal, hogy a legjobb válasz erre az, ha Skócia képes a függetlenségre és saját jövőjének alakítására – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben.   A skót miniszterelnök hangsúlyozta, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) és a vezetői tisztségért folytatott brit kormányzati versengés „horror show-ja” mind azt mutatják, hogy Skóciának más utat kell kijelölnie, valószínűleg az Egyesült Királyságon kívül. „Skócia népének döntést kell hoznia, mielőtt túl késő lenne megfékezni a Brexit okozta károkat” – fogalmazott. Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője egynapos brüsszeli látogatásán megbeszélést folytatott Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalóval, a délután pedig Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik.

 

Az izraeli csapatok tűzharcba keveredtek a palesztin biztonsági erőkkel a Palesztin Hatóság irányítása alatt álló Sechemben (Náblusz). Az Izraeli Védelmi Erők szerint tévedés történt. Izraeli katona nem sérült meg az incidens során. A palesztin média szerint 2 palesztin biztonsági tiszt könnyű sérüléseket szenvedett. “Sechem városában a terrorista ügynökök letartóztatására irányuló akciók során tűzharc tört ki az izraeli katonák és a csapatok által gyanúsítottként azonosított személyek között. A történtek után megállapítást nyert, hogy a palesztin biztonsági személyzet tagjai voltak. Az incidens kivizsgálásra kerül,” nyilatkozta az izraeli hadsereg Twitteren. Sechem kormányzója, Ibrahim Ramadan azt mondta, az izraeli erők tüzet nyitottak a palesztin biztonsági szolgálathoz tartozó épületre. A Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a Wafa szerint Ramadan azt nyilatkozta, hogy az izraeli erők „közvetlenül és indokolatlanul” lőttek az épületre, és Izrael az általános hivatalos eljárással ellentétben nem értesítette a Palesztin Hatóságot a városba való belépés előtt.

 

Gazdaság:

 

Az idei első negyedévben 125 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el a bankszektor, 9,1 százalékkal kisebbet az egy évvel korábbi 138 milliárd forintnál és közel megegyezőt a két évvel korábbi 123 milliárd forinttal – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb jelentéséből. A nyereség csökkenését a jegybank azzal magyarázta, hogy a tavalyi 14 milliárd forintról az idei első negyedévben mindössze 1 milliárd forintra csökkent a felszabadított értékvesztésnek az eredményre gyakorolt hatása. A kamateredmény az előző év azonos időszakához képest 5,7 százalékkal emelkedett, a díj- és jutalékeredmény 19,5 százalékkal. Ezzel szemben a működési költségek is 12,3százalékkal emelkedtek.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt általában kissé felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Délután általában derült lesz az ég, de a hegyvidékeken megnövekedhetnek a gomolyfelhők. Ott egy-egy zápor is kialakulhat, máshol csapadék nem várható. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 16, 21 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 27, 32 fok között alakul. Késő este 22, 27 fok lesz. Szerdán nem érkezik front, azonban a fokozódó kánikula többeknél okozhat panaszokat. Fejfájás, migrén jelentkezhet, csökken a fizikai és a szellemi munkavégző-képesség. Többen fáradékonyak, tompák lehetnek, emellett ingerlékenység is jelentkezhet. Fokozódik a szervezetet érő hőterhelés, a szívbetegek a legveszélyeztetettebbek. A tűző napon fennáll a napszúrás és a leégés veszélye. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.