A magyar kormány abban érdekelt, hogy a két ország egymás mellett, békében éljen

A magyar kormány abban érdekelt, hogy a két ország egymás mellett, békében éljen

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az úzvölgyi incidensről, Románia hozzáállásáról beszélt, de szóba került még az őszi helyhatósági választás is.

A politikus a minapi romániai úzvölgyi incidensről fejtette ki véleményét. Mint elmondta, Ferenc pápa romániai, erdélyi látogatása után nehéz beszélni erről, amikor is a Szentatya a békéről, az együttélésről is szólt, a keresztényi szeretetre biztatott mindenkit. Ezt követően pár nappal egy első világháborús magyar katonatemetőre támadtak rá román szélsőségesek, ezzel pedig az ott nyugvók emlékét szentségtelenítették meg. Ezek olyan súlyú események, hogy egyáltalán nem véletlen a magyar külügyminiszter lépése, mely szerint bekérette a román nagykövetet. Világossá kell tenni, a magyar kormány abban érdekelt, hogy a két ország egymás mellett, békében éljen, ebben pedig a romániai magyar nemzetiségnek egyfajta kapocs-, hídszerepe van. ám ezek az események nagyon nehézzé teszik ezt a viszonyt.

Bajkai István kiemelte, egy első világháborús magyar katonai temetőre való rátámadás az nem önmagában való kulturálatlanság, hanem egy olyan barbár cselekedet, amire nem lehet elfogadható magyarázatot adni. Ha ezt a tettet nem tudta megakadályozni Románia, az egy közigazgatási, államvezetési csődöt jelent, ha pedig nem akarta megakadályozni, az pedig egy szörnyű bűnt. Joggal lehet feltételezni, vannak Romániában olyan erők, amelyeknek a politikai hátteréről nem tudni semmit, amelyek a magyarságnak még az emlékét is megszüntetnék, kiirtanák.

Mindeközben a hétvégi pünkösdi ünnepen kerül megrendezésre a búcsú Csíksomlyón, a képviselő szerint az odautazó magyar zarándokok biztonságban vannak, az biztos, Romániának sem lehet érdeke, hogy ilyen típusú atrocitások forduljanak elő a jövőben. Hozzátette azt is, ez a barbár cselekedet azért is szörnyű, mert az itt nyugvókat még ráadásul különböző nemzetközi és bilaterális egyezmények is védik.

A nemzetközi visszhangok elmaradásával kapcsolatban a politikus megismételte, ő maga többször is szólt azért, mert a külhoni magyarságot vagy más kisebbséget ért emberi jogi jogsértésekre nem reagált Európa, véleménye szerint ennek is vannak biztosan okai. Ez a mostani tett egyébként pont felhívja arra a figyelmet, hogy milyen állapotok uralkodnak Romániában. ám az, hogy erre eddig sem figyeltek fel Európában a közösség vezetői, az emberi jogi szervezetek, az azért van, mert ezeknek a szervezeteknek csak az a fontos, amit annak tartanak, ne pedig az általános emberi értékek.

A képviselő megjegyezte, a nemzetközi imareggeliken, ahol több ország politikusa, így romániaiak jelenik meg, szóba kerülnek a kisebbségi, emberi jogok egyaránt. Itt a keresztények között egyetértés van, ám ezzel az egyetértéssel teljesen ellentmondásba kerülnek a különböző események. Ez is mutatja, bőven van mit tenni még Romániában.

Bajkai István az őszi helyhatósági választásokról, az egyre növekvő számú főpolgármester-jelöltről is beszélt. Mint elmondta, a baloldalon most keresik a megfelelő személyt, kihívót. Ez egyben egy baloldali hatalmi harcot, átrendeződést is jelent, Vannak jelöltek, ezt már lehet tudni, de azt nem, hogy az ellenzék mit szeretne Budapesten elérni, a program az hiányzik. Bajkai István kifogásolta a DK jelöltjének azt a mondatát, mely szerint a városvezetéshez nem kell érteni, hozzátéve, ez is jellemzi a baloldal jelenlegi szellemi, erkölcsi állapotát. A politikus szerint egy valamirevaló jelöltnek rendelkeznie kell városvezetési tapasztalattal, múlttal, referenciákkal, Tarlós István jelenlegi főpolgármester mindezekkel rendelkezik. Mindezek mellett vezetői képességre is szükség van, hiszen egy egész hivatalt is kell irányítani, de képviselni kell Budapestet nemzetközi, diplomáciai szinten is. A főpolgármesternek a kormánnyal kell tárgyalnia, forrásokat kell biztosítania, beruházásokat kell megvalósítania, ezekhez szakértelem kell, amit az eddigi baloldali jelölteknél nem lehetett tapasztalni – jegyezte meg Bajkai István.

A képviselő beszélt arról is, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv jogi szabályozása irányába jelentős lépéseket tesznek. Ezen programpontok közül az adócsökkentéseket, a fejlesztési lehetőségeket emelte ki, hozzátéve, ilyen fejlesztés még nem valósult meg, annak ellenére, hogy csak tavaly 8500 milliárd forint erejéig történtek fejlesztések. Ebben a programban kiemelt szerepe lesz Budapestnek is.