Az egyetem igyekszik olyan specializációt nyújtani a hallgatóknak, ami eltér az átlagtól

Az egyetem igyekszik olyan specializációt nyújtani a hallgatóknak, ami eltér az átlagtól

Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem rektora a felvételikről, az új brandekről, a Senior Akadémiáról is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A rektor elmondta, idén július 9-ig módosíthatnak a jelentkezők a felvételi sorrendjén, azaz eldönthetik, hogy a már megjelölt helyeket megtartják, netán egy új intézményt jelölnek meg. Most érdemes megnézni, hogy az egyes intézmények milyen portfólióval rendelkeznek, milyen brandeket építenek.

A Milton Friedman Egyetemen sok új irány kezd kialakulni, persze vannak hagyományosak is. A slágerek közé sorolható a közgazdászképzés, de a korábban visszaszorulóban lévő új területek is jelentősek lettek, mint a közösségszervezés, a szabad bölcsészet és a kommunikáció, de a politológia és a nemzetközi tanulmányok iránt is megnövekedett az érdeklődés. A rektor kiemelte a szabad bölcsészetet, ami egy általános orientációt ad a hallgatóknak, akik még nem tudják – 18 évesen ez nagyon is nehéz -, hogy milyen irányban akarnak majd továbblépni, erre képes az általa vezetett egyetem.

Szatmári Péter hozzátette, az egyetemük az alkalmazott tudományok felé nyitott, így a hallgatók már a képzés alatt találhatnak olyan professziót, amivel az alapképzés befejezése után már képes elhelyezkedni.

A Milton Friedman Egyetem ezért is igyekszik minél több stratégiai együttműködést kötni hazai piaci szereplőkkel, így nemrégiben a Magyar Villamos Művekkel, ez segythetio a hallgatókat a végzés utáni elhelyezkedésben. Az egyetem igyekszik olyan specializációt nyújtani a hallgatóknak, ami eltér az átlagtól, a gyakorlat felé közelítve.

A Milton Friedman Egyetem fenntartója az EMIH, ennek kapcsán a rektor elmondta, az egyház egyrészt kellő távolságot tart az akadémiai világtól, de kellő támogatást biztosít, a későbbiek során azért hitéleti képzést is terveznek indítani, de jelenleg a képzések többsége világi jellegű.

Az egyetem idén is megrendezte konferenciáját, ahová bárki elmehetett, a pénzügyi innováció, az elektromobilitás, a digitális diplomácia témájában, ez is kifejezte az intézmény új elképzeléseit.

Mindezekre az új lehetőségekre a többi egyetem is felfigyelhet, hiszen ahogy azt a rektor elmondta, a piac nyitott, a kérdés csupán az, ki milyen sebességgel dolgozik, milyen gyorsan és hatékonyan képes megcsinálni mindazt, amit elgondolt.

A Milton Friedman Egyetem abba is különleges Szatmári Péter szerint, hogy elindították a ma már sikeres Senior Akadémiát. Fáradságos, komoly munka előzte meg az előkészítést, a ma már 4000 hallgatóval rendelkező projekt felépítését. Hozzátette, itt ma már nem csak tudományos ismeretterjesztés zajlik, a résztvevő 40+-os korosztály veszi igénybe a nyelvi, az egészségtudatos képzéseket, de arra is van példa a Senior Akadémia hallgatói beiratkoznak az egyetem normál szakának valamelyikére. Ugyanakkor az itt megfordulók számára ez egy közösséget is jelent, nem kevesen vannak, akik az órákon kívül is együtt vannak, s így folytatják az önképzést.

Ami a Milton Friedman Egyetem hallgatóinak a nyelvtudását, pontosabban a most felvételizők tudását illeti, a rektor elmondta a középfokú nyelvvizsga megszerzése nem egyszerű, de megtehető, azonban a nyelvtudás gyakorlati alkalmazása az már egy külön műfaj. Az már egy külön képességet igényel, ha valaki idegen nyelven tanul, prezentál, az általa vezetett intézményben a hallgatóknak a tandíjon belül biztosítanak nyelvi képzést heti két alkalommal. Jövőre már alapfeltétel lesz a felvételihez a középfokú nyelvvizsga megléte, ez Szatmári Péter szerint a levelező képzésen, felnőttként tanulni vágyók esetében okozhat majd problémát, a Milton Friedman Egyetem szeretné megteremteni ennek a kereteit, egy nulladik évfolyam elindításával, hogy segítsék ezeket a tanulni vágyókat.

A Milton Friedman Egyetem további együttműködéseket tervez más felsőoktatási intézményekkel, így egy belgrádi egyetemmel, amelyikkel már ősszel egy közös konferenciát is szerveznek a közép-európai és nyugat-balkáni térség kapcsolatairól, viszonyairól. Mellette nyári egyetemeket is szerveznek a Milton Friedman Egyetem  által fontosnak tartott témákról, amelyeket már megemlített Szatmári Péter.

Az egyetem tavaly ősszel indította el a Zsidó Történeti Intézetet, amely egy nagyon komoly vállalkozása az intézménynek. Több komoly rendezvényt is szerveztek már, amelyek nagyon sikeresek voltak. Az elképzelések szerint az intézet a XIX-XX. század és a napjaink magyar-zsidó együttélését, a zsidók történetét vizsgálja. Ehhez a munkához szerencsére sikerült nagynevű tudósokat is megnyerni.