A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Vasárnap óta Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék vezetője – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: a magyar kormány sosem támogatta a csúcsjelölti rendszert. Magyarországot, Lengyelországot és Olaszországot leszámítva sokkal inkább fragmentálttá vált a politikai térkép, a nagy néppártok támogatottságukból sokat veszítettek – értékelte a vasárnapi EP-választás eredményeit Gulyás. Gulyás Gergely szerint az állam- és kormányfők között blokkoló kisebbség van, vagyis azt mondják, hogy nem szabad átengedni a jelölés jogát. Kiemelte, hogy a magyar kormány sosem támogatta a csúcsjelölti rendszert. „Nincs olyan jelölt, akit a magyar fél jelölne. Sok olyan jelölt van az európai politikában, akit Magyarország jó szívvel támogat” – tette hozzá. Gulyás Gergely a centrális erőtér megszűnését firtató kérdésre azt válaszolta, Európában is példátlan, hogy egy év alatt egy majdnem 20 százalékos támogatottságú párt 6 százalékra esik vissza. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Demokratikus Koalíciót, illetve az azt vezető Gyurcsány Ferenc korábbi kormányzását nevezte szélsőségesnek.

Jövő év január 1-jétől a nagyszülők is gyedre mehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkára. Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a dolgozó szülőknek szeretnének segíteni. Lehetőség lesz arra, hogy a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – ikrek esetén hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel – ismertette.  Elmondta, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent. A nagyszülő a gyed mellett csak akkor dolgozhat, ha a munkavégzés az otthonában történik.

 

Még az is felmerült a Momentum elnökében – vagy ahogyan ő fogalmazott – „benne van a pakliban”, hogy a vasárnapi választás után egy momentumos jelöltet jobb lenne támogatni, mint Karácsony Gergelyt. És bár a 24.hu-nak adott interjúban Fekete-Győr András elmondta, hogy az előválasztáson nyertes jelöltet támogatják majd, annak örülne, ha további jelöltek is feltűnnének a színen az eddigieken kívül. A pártnál egyébként még nincsen döntés, hogy a Momentum „újranyitná-e” a főpolgármester-jelölti kérdést, azt ugyanakkor elmondta, hogy nevek mindig vannak a pakliban.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakításának tervét és a szakemberekkel kezdjen nyilvános vitát arról, hogy hogyan lehet biztosítani a tudomány szabadságát. A DK frakcióvezető-helyettese azokra a sajtóinformációkra reagált, amelyek szerint az állam augusztus 1-jén mind a 15 kutatóintézetet elveszi az MTA-tól és Eötvös Loránd Kutatási Hálózat néven egy új állami kutatóhálózatot hoz létre. Arató Gergely úgy fogalmazott: a kormányzati elképzelés a negyvenes-ötvenes évek állami gyakorlatát idézi; a kabinet erővel, központi döntéssel akar elvenni egy tőle függetlenül kezelt vagyont. A politikus hozzátette, hogy a kormány már a látszatra sem ad, „fittyet hány” a tudomány szabadságának alapelvére, ahogy arra is, hogy az egyik legtekintélyesebb magyar intézményt próbálja lenullázni.

 

Tragikusan sok a haláleset a Balatonban – jogszabálymódosítás várható. Számos téma került szóba a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén, a balatonfüredi polgármesteri hivatalban. Jamrik Péter, a BFT Közbiztonsági Testület elnöke arról tájékoztatott, hogy az illetékesekkel vízbiztonsági fórumot kezdeményeztek az egy évvel korábbi, tragikusan sok vízi áldozat miatt, jogszabály módosítást kezdeményeztek a biztonságos vízi biciklizésért. Elemzik több vízi eszköz jogszabályi hátterét, például a motorcsónakok, nagy sebességű, illetve tengerre fejlesztett vitorlások, elektromos hajók-, jetek kapcsán, és foglalkoznak a horgászat biztonságával is – írja a VEOL. Társadalmi fórumot is indítottak a lakosságot zavaró éjszakai, zenés, szabadtéri rendezvényekről.

 

Külföld:

 

Megerősítette a csúcsjelölti rendszer támogatását kedden az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Értekezlete – közölte Antonio Tajani, a képviselőtestület elnöke. Az ülésen a frakciók többsége egyetértett azzal, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből kell kiindulni, abból, hogy ki volt a legtöbb szavazatot elérő párt megválasztott jelöltje a posztra.

 

Emmanuel Macron pártja csak akkor szövetkezik az Európai Néppárttal, ha a Fidesz nem lesz benne a frakcióban, mondta a francia kormánypárt leendő EP-képviselője.

„Semmilyen szövetség nem elképzelhető az Európai Néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt” – nyilatkozta kedden a Köztársaság Lendületben (La République En Marche – LREM), a francia elnök pártjának második helyezett EP-képviselője, Pascal Canfin.

A leendő EP-képviselő a France Inter rádióban beszélt, ahol interjút készítettek három francia párt leendő EP-képviselőivel, a hírt a Euronews szemlézte. Arról volt szó a rádióműsorban, hogy milyen pártok szövetségéből állhat elő többség a júliusban megalakuló új Európai Parlamentben. A legvalószínűbb opció az, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt, a második legnagyobb erőt kitevő szociáldemokraták és a harmadik legnagyobb csoport, a liberálisok lépnek koalícióra. Azért van szükség egy többségi koalícióra, hogy az EP meg tudja választani az Európai Bizottság vezetőjét. Az Európai Bizottság vezetője fogja kialakítani az EU törvényhozási programját a következő öt évre.

 

Hivatalosan is felmentette hivatalából a kormányt Alexander van der Bellen osztrák államfő azután, hogy a parlament megvonta a bizalmat Sebastian Kurz kancellár kormányától.  Alexander Van der Bellen ideiglenesen kinevezte a feloszlatott kormány tagjait addigi miniszteri tisztségeikre, ameddig az ügyvivő kormány hivatalba nem lép. Az ügyvivő kormány tagjait várhatóan a jövő héten nevezik ki. Az ügyvivő kormány előreláthatólag szeptemberig, az előrehozott választásokig marad hivatalban. Az ügyvivő kormány kinevezéséig a kancellári feladatokat átmenetileg Hartwig Löger kancellárhelyettes, pénzügyminiszter látja el.

 

A brit külügyminiszter szerint politikai öngyilkossággal érne fel Nagy-Britannia rendezetlen kilépése az Európai Unióból. Jeremy Hunt, Theresa May távozóban lévő miniszterelnök egyik utódjelöltje kifejtette: végzetes hiba lenne vállrándítással elintézni a kormányzó Konzervatív Párt katasztrofális szereplését a múlt heti európai parlamenti választásokon. Hunt szerint a konzervatívokat jobbról Nigel Farage új Brexit Pártja, balról a Liberális Demokraták támadják, és ha az új brit miniszterelnök a kialakult helyzetben olyan stratégiát alkalmaz, amely még a brit EU-tagság megszűnése előtt parlamenti választásokhoz vezet, az a Konzervatív Párt megsemmisülését okozná. A brit EP-választásokat Farage alig hat hete alakult, radikálisan EU-ellenes Brexit Pártja nyerte a voksok 30 százalékával. A második helyre az erőteljesen EU-párti, a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) megakadályozására törekvő Liberális Demokraták kerültek 20 százalékos szavazataránnyal.

 

Légi és szárazföldi beavatkozást hajt végre hétfő délután óta a török haderő az észak-iraki Hakurk térségében, nem messze a Kandil-hegységtől, ahol a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet főhadiszállása található – közölte a török védelmi minisztérium. A szűkszavú beszámoló szerint a művelet elején a tüzérség és a légierő adott le lövéseket a PKK fegyverraktáraira és búvóhelyeire. A beavatkozáshoz az esti órákban a szárazföldi kommandó egységei is csatlakoztak, amelyeket helikopterekkel szállították a térségbe. A közlemény alapján a művelet célja, hogy ártalmatlanítsa a terroristákat és megsemmisítse a PKK állásait. A beavatkozásra nem sokkal azután kerül sor, hogy Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök május közepén Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalt Ankarában.

 

Izrael askenáz főrabbija a kaliforniai zsinagóga elleni támadás áldozata előtt tisztelgett. Kaliforniai misszióján David Lau a helyi zsidóság számára a tisztelet kinyilvánítása mellett önbizalmat és bátorítást is nyújtott. Lori-Leah, ahogy haláloddal közösséged áldozata lettél a Földön, légy úgy közösséged vezetője is a mennyországban! Szüntelenül kérjed Istent arra, hogy hozza el a megváltást és a megnyugvást a zsidó népnek — fogalmazott a múlt havi gyilkos támadást elszenvedett amerikai zsinagóga áldozata előtt tisztelgő rabbi vasárnapi imájában. David Lau ezekben a napokban Amerikában jár, ahova az Arutz Sheva információi szerint azért is látogatott, hogy spirituális támogatásáról biztosítsa az amerikai zsidóságot, amelyet az utóbbi években egyre több antiszemita inzultus és gyilkos fenyegetettség ér.

 

Gazdaság:

 

Az eddigi gazdaságfehérítő kormányzati intézkedések eredményesek voltak, a pénzügyi tárca tovább folytatja a gazdaság fehérítését, a jövőben újabb automatákat, például a parkolókban és az autómosókban üzemelőket kötik majd be a NAV rendszerébe – mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára. Az államtitkár kiemelte: tavaly a gazdaságfehérítő intézkedések hatására 350 milliárd forint többlet-adóbevétele lett a központi büdzsének. Gion Gábor jelezte: európai összehasonlításban is nagyon magas Magyarországon a készpénz használata, ráadásul folyamatosan emelkedik a lakosságnál lévő készpénz nagysága, amely a mostani becslések alapján mintegy 6000 milliárd forintra rúg, ezt a jövőben a kormány és a jegybank jelentősen le kívánja csökkenteni.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt kezdetben több-kevesebb napsütésre számíthatunk, majd ismét elkezdődik a gomolyfelhő-képződés. Elszórtan záporok is kialakulhatnak. Délután tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, többfelé lehet zápor, zivatar. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 24 fok között alakul. Késő este 12, 18 fok lesz. Szerdán napközben még frontmentes idő lesz, majd este egy hidegfront fog érkezni. A fokozottan érzékenyeknél ekkor görcsös panaszok is kialakulhatnak, ezen kívül máshol is többen tapasztalhatnak koncentrálási problémákat, fáradékonyságot, illetve fejfájást is. Az arra hajlamosaknál vérnyomáspanaszok is felléphetnek, a fülledtségérzet ismét fokozott lesz. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.