A részvételi arány 43,36 százalék volt – közölte Pálfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az eredmények ismertetésekor.

 

A választás zavarmentesen, gyorsan és hibátlanul zajlott le.

 

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után az Európai Parlamenti mandátumok az alábbiak szerint oszlanak meg:

  • Fidesz-KDNP . 52,14 százalék – 13 mandátum
  • DK – 16,26 százalék – 4 mandátum
  • Momentum Mozgalom – 9,92 százalék – 2 mandátum
  • MSZP-Párbeszéd – 6,68 százalék – 1 mandátum
  • Jobbik – 6,44 százalék – 1 mandátum
  • Mi Hazánk Mozgalom – 3,33 százalék – 0 mandátum
  • Kétfarkú Kutyapárt – 2,63 százalék – 0 mandátum
  • LMP – 2,19 százalék – 0 mandátum
  • Munkáspárt – 0,42 százalék – 0 mandátum

A részvételi arány 43,36 százalék volt – közölte Pálfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az eredmények ismertetésekor. A választás zavarmentesen, gyorsan és hibátlanul zajlott le.

A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása (ennek határideje május 30.) és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 14-én.

 

Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján  győzelmi beszédében köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a választáson. Mint mondta, Magyarország azt bizonyította a magas részvétellel, hogy európai nemzet, és hogy a magyaroknak Európában van a helyük. „Itt van a mi hazánk is, ezért meg is akarjuk változtatni” – jelentette ki a kormányfő.„Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. Tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval új korszak kezdődött, emiatt nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy korszakos győzelem” – értékelte a Fideszt 13 mandátumhoz juttató eredményt. Aztán megköszönte a szavazóiknak, „akik úgy döntöttek hogy Magyarország magyar maradjon”, és elmondta, hogy határon túli magyarokat is képviselni fogják Brüsszelben.

 

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára a párt vezetésével és kampánystábjával a háttérben értékelte a választást; először a DK elnöke beszélt:

az Európai Parlamentben az erősebb Európát akarók lesznek többségben, a történelmi tétet a magas részvétel is mutatja. Egy választás nem választás, ha a sajtó nem szabad; márpedig a sajtó irányításával a kormány a választás lehetőségét is elvette az emberektől. A választáson az volt a tét, hogy a Fidesz megszerzi-e a kétharmadot, de ez nem sikerült, mert a kormánypárt tavalyhoz képest elveszített egymillió szavazót; azaz Gyurcsány szerint a DK „az igazi, a valódi dolgokról” beszélt, és nem ment bele abba a csapdába, amit a Fidesz állított a migrációs tematikával. A migráció erőltetésével Orbánék a vesztesek fognak kerülni. Az önkormányzati választásra előretekintve azt is mondta, hogy szeretne olyan „szabad” önkormányzatokat látni, melyek nem hajtják fejüket a kormány rabigájába.  Gyurcsány után felesége, egyben a DK európai parlamenti listavezetője, Dobrev Klára mond beszédet. Először is a DK több ezer aktivistájának mond köszönetet, akik évek óta ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak. Állítja, hogy olyan közösségeket sikerült létrehozni, melyek korábban ellenzéki oldalon nem léteztek; például az online kampánystáb tagjai. Dobrev azt mondta, azzal a felelősséggel mennek Brüsszelbe, hogy előremozdítsák az európai egyesült államok ügyét.

 

A mi pártunk nem omlott össze, a Momentum közössége egyben maradt, sőt a Momentum közössége megduplázódott!” – mondta Fekete-Győr András a két EP-mandátumot elnyert párt elnöke a választási eredmények kihirdetés utáni sajtótájékoztatóján. Fekete-Győr szerint a Momentumnak az a feladata mostantól, hogy az egészségügy, az oktatás és megélhetés ügyeit képviselje. Ezek azok a témák, amiket a párt zászlajára kell tűzni.”Az elmúlt évben a Momentum volt az egyetlen párt, amelyik a magyarok valódi problémáira adott valódi megoldásokat. Az egyetlen párt, amely zászlajára tűzte a magyar oktatás, a magyar egészségügy és a magyar megélhetés megoldását.”

 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a sikertelen választási szereplés után azt mondta, büszke az MSZP és a Párbeszéd együttműködésére, szerinte ez a településeken is „reményteljes” együttműködést eredményezett, és azt jelentheti, hogy le lehet győzni az önkormányzati választásokon a Fidesz helyi kiskirályait. Az MSZP  elnöksége úgy döntött, nem mond le, az önkormányzati választásokig a szocialista pártot erősítve és egyben tartva fognak azért küzdeni, hogy minél több településen érjenek el fordulatot. Tóth Bertalan ugyan listavezetőként lemond a saját mandátumáról, de nem fog automatikusan Ujhelyi István utazni Brüsszelbe,  a mandátumért Szanyi Tibor is ringbe száll. A képviselő személyéről  a párt választmánya dönt szombaton.

 

Az EU választásokon mutatott gyenge szereplés után  lemondott az LMP elnöksége – jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök a párt sajtótájékoztatóján vasárnap este az EP-választások után. Azt mondta, egységes döntést hozott a párt elnöksége arról, hogy lemondanak, és gondoskodnak a párt tisztújításának megrendezéséről. Keresztes László Lóránt megköszönte mindenkinek, aki szavazott az EP-választáson, és az aktivistáiknak is a munkát. Azt mondta, egy pozitívumot tud mondani, hogy a klímaváltozást, mint sorskérdést legalább a kommunikáció szintjén sikerült a közéletbe átvinni, ezt azonban nem sikerült szavazatokra váltaniuk. Mint ismeretes, az LMP nem tudta megszerezni a szavazatok 5 százalékát , így nem tudtak képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe.

 

Külföld:

 

A várakozásoknak megfelelően az Európai Néppárt (EPP) adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint. Az EP mandátumbecslése alapján a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 177 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején ismét 751 tagú testületbe.

A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

A liberális frakciónak (ALDE) Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt 101  mandátuma lehet.
A zöldek frakciója 70 tagú lehet, s így megelőzné a jelenlegi harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformereket (ECR), amely a brit kormánypárttal kiegészülve 60 helyre számíthat ebben a régi-új konstellációban.

A hatodik legnagyobb frakció 57 képviselővel a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által létrehozott, radikális jobboldali Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, amelynek elődje a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) volt.

Ezt követi 56 képviselői hellyel az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Nigel Farage vezette Brexit Párt szövetsége, amely eddig Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) néven működött.

A legkisebb frakciót a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) fogja adni, előreláthatólag 42 mandátummal.

 

A brit pénzügyminiszter szerint Theresa May távozó miniszterelnök utódja aligha tudná kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül a parlament akarata ellenében. Philip Hammond feltűnően erőteljes megfogalmazásokkal intette May majdani utódját a rendezetlen Brexit elkerülésére. Kijelentette: a londoni alsóház nagyon egyértelmű szavazással adta értésre, hogy nem támogatja a megállapodás nélküli Brexitet. „Parlamenti demokráciában élünk, és egy olyan miniszterelnök, aki nem vesz tudomást a parlamentről, nem számolhat azzal, hogy hosszú ideig a posztján marad” – figyelmeztette az utódjelölteket a brit pénzügyi tárca vezetője. Theresa May pénteken jelentette be, hogy június 7-én távozik tisztségéből.

 

A venezuelai kormány és ellenzék újabb tárgyalási fordulót tart a jövő héten Oslóban a latin-amerikai országot sújtó politikai válság rendezéséről – közölte a skandináv állam külügyminisztériuma. „Bejelentjük, hogy a venezuelai politika főszereplőinek képviselői úgy döntöttek, a jövő héten visszatérnek Oslóba a Norvégia által támogatott tárgyalási folyamat folytatására” – olvasható a közleményben. A venezuelai tájékoztatási minisztérium egyelőre nem reagált a norvég közlésre. A kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt támogatja a megbeszéléseket, Nicolás Maduro elnök ellenzéke azonban kételyeinek adott hangot, mondván a szocialista államfő már korábban is próbálkozott párbeszéddel és halogató taktikákkal, hogy hatalmon maradhasson. Juan Guaidó ellenzéki vezető a nyugati fekvésű Lara államban tartott szombati beszédében bár közvetlenül nem utalt a norvégiai tárgyalásokra, úgy fogalmazott, hogy az ellenzék nem fogja megismételni a múlt hibáit.

 

Reuven Rivlin izraeli államelnök megdöbbenését fejezte ki, hogy Németországban már hivatalosan sem javasolják a zsidóknak a kipa nyilvános viselését. Egy szombati lapinterjúban Felix Klein, Németország antiszemitizmus elleni kormánybiztosa az antiszemitizmus erősödése miatt nem javasolta a hazájában élő zsidóknak zsidóságuk nyilvános vállalását a kipa viselésével. „Ez a kijelentés mélyen sokkolt” – mondta Rivlin Klein. „A német kormány és bűnüldöző szervei kezében van a német zsidó közösség minden tagjának jóléte, szabadsága és vallási meggyőződéshez való joga” – hangsúlyozta az izraeli államfő. „Soha nem fogunk behódolni, soha nem fogjuk lehorgasztani tekintetünket, és soha nem fogunk kishitűen reagálni az antiszemitizmusra, és ugyanezt várjuk el, és követeljük szövetségeseinktől is” – tette hozzá az izraeli államfő. Felix Klein a Funke médiacsoport lapjaiban szombaton megjelent interjújában fejtette ki, hogy korábban úgy gondolta, Németországban bárki bárhol viselhet kipát, hiszen emiatt semmilyen bántódás nem érheti, a véleménye mostanra azonban megváltozott.

 

Gazdaság:

 

Mintegy 40 milliárd forintot fordít a kormány a 2014-2020-as időszakban a Széchenyi 2020 programban a nemzeti park igazgatóságok csaknem száz projekt keretében megvalósuló fejlesztéseire – mondta a fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos Lakitelek-Tőserdőn. László András a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak a magyar nemzeti parkok hete alkalmából szervezett rendezvényén közölte: a magyar és európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések bemutatására az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkársága országos kampányt indított, amelynek keretében hat nemzeti park igazgatóság eseményeihez csatlakoznak. Kiemelte: a rendezvényeken népszerűsítik azokat a fejlesztéseket, amelyek hozzájárulnak Magyarország természeti értékeinek megőrzéséhez és megismertetéséhez. Hozzátette, a fejlesztések többsége a növényi és állati élővilág rekonstrukciójára irányul, de megvalósulnak infrastrukturális fejlesztések is.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt északkeleten hosszabb időre is kisüthet a nap, máshol többnyire sok lesz a felhő. Szórványosan alakulnak ki záporok. Délután a megnövekvő felhőzetből egyre többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. A szél napközben mérsékelt déli lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul. Késő este 16, 21 fok lesz. Hétfőn markáns fronthatás továbbra sem érvényesül. A változékony időben sokak komfortérzete romlik. Az arra hajlamosaknál fejfájás, légzőszervi panaszok és keringési rendellenességek léphetnek fel, többen vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a rosszullét és a nyugtalanság, csökken a teljesítőképesség. A zivvatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.