A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Ünnepélyes külsőségek között avatták föl vasárnap az új Jeruzsálem parkot a budapesti I. kerületben. A fővárosi közgyűlés Izrael állam megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából nevezett el közteret Dávid király ősi városáról a Lánchíd budai hídfőjének közelében.  A Clark Ádám tér, a Lánchíd utca és a Friedrich Born rakpart közötti fás, füvesített területet a Fővárosi Közgyűlés tavaly év végén nevezte el Jeruzsálemről a Budapest önkormányzata és Izrael magyarországi nagykövetsége által kötött együttműködés alapján.  A Joszi Amrani izraeli nagykövet és Heisler András, a Mazsihisz elnökének javaslata alapján megvalósult kezdeményezést kezdettől fogva támogatta Tarlós István főpolgármester is, aki a ceremónián azt mondta: Budapest egyik első számú jelképének, a Lánchídnak a közelsége szimbolikus jelentőségű, azaz a hely fontosságáról tanúskodik.

Tarlós István a beszédében kitért a magyar-izraeli politikai kapcsolatokra is. Mint mondta, a magyar kormány fölismerte, hogy a magyarországi és izraeli együttműködésben egyre nagyobb lehetőségek rejlenek, így a magyar kabinet úgy döntött, hogy Jeruzsálemben diplomáciai státusszal bíró külgazdasági képviseletet nyit  a kapcsolatok erősítése érdekében. A főpolgármester hozzátette: Magyarországon több mint kétszáz izraeli cég működik, s mivel Budapest az ország gazdasági központja, a fővárosban is érzékelhető az izraeli jelenlét felhajtó ereje. A rendezvényen beszédet mondott Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes is.

 

A kormány azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy lehetőséget nyisson a megmaradásra és a gyarapodásra – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnökség támogatásával megépülő Istenhegyi Szent László-plébánia közösségi házának alapkőletételén.   Gulyás Gergely azt mondta: ezért születnek családbarát intézkedések, és ezért az egyházaknak talán könnyebb ma feladataikat, küldetésüket teljesíteni. Úgy fogalmazott: „csak a hit, a megélt és életre váltott hit képes kultúrát létrehozni.” Felhívta a figyelmet arra, hogy az évszázadokon át épített templomok, a kolostorokban sok-sok életen át lemásolt kódexekben megőrzött tudás, a gregoriánnak a liturgiában újraértékelhető dallamai, vagy éppen a jáki templom mögött nem pusztán egy intézmény hatalma, vagy akár az egyház nagysága testesül meg, hanem a keresztény hit ereje. Az, hogy életünk túlmutat a földi világon, hogy mindannyian testvérei vagyunk egymásnak. Mindebből az is következik, hogy tennünk kell egymásért – hangsúlyozta.

 

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy fordítson több figyelmet és erőforrást az idősgondozás fejlesztésére – mondta Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. A politikus hangsúlyozta: az állami idősotthoni intézményrendszer már most kapacitáshiánnyal küzd, jellemzőek a 4-5 éves várólisták, az idősek számának növekedésével pedig a helyzet romlására lehet számítani. Az LMP ezért elsőként azt követeli a kormánytól, hogy az egyházi helyett az állami intézmények férőhelyeit növelje, a következő öt évben legalább a jelenlegi másfélszeresére – mondta Ungár Péter. Kiemelte, az idősek otthonápolásának nagyobb anyagi elismerését is el szeretnék érni, ennek részeként a jelenlegi 38-58 ezer forintról első körben 100 ezer forintra, majd a minimálbér összegére emelnék az ezért járó díjazást, a gyermekeiket otthon ápolók mintájára.

 

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen lépéseket a kettős állampolgárok többes szavazási lehetőségének megakadályozására. Rónai Sándor, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselőjelöltje több mint nyugtalanítónak nevezte, hogy a májusi voksolásra a tavalyi országgyűlési választásnál 30 ezerrel több kettős állampolgár regisztrált az Európai Unión kívüli országokból.

 

Külföld:

 

Szombat délelőttől vasárnap estig gázai terroristák több mint 600 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Izraelre, ebből 180-at az éjszaka folyamán. Az izraeli légierő megtorlásul mintegy 220 Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terror célpontot bombázott le a Gázai övezetben. Összesen 3 izraeli vesztette életét és 150-en megsebesültek.

Két férfi életét vesztette, egy pedig súlyosan megsebesült egy Askelónba becsapódó rakétától – jelentette az izraeli katonai rádió vasárnap. A Gázai övezetből kilőtt rakéta Askelón ipari negyedében egy üzembe csapódott be, ahol egy 22 éves és egy 40 éves férfi életét vesztette. Egy másik lövedék egy autót talált el az övezet szomszédságában az egyik úton, vezetője súlyosan megsebesült. Vasárnap is megszólalt a légvédelmi riasztás az övezet közvetlen környéke mellett a távolabbi Beér-Seván, Javnében, Asdódban és Rechóvotban, sőt a gázai rakéták tizennyolc éve tartó történetében először már a Holt-tenger közelében lévő Aradon is. Egy rakéta a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet értesülése szerint az askelóni Barziláj kórház onkológiai osztályánál csapódott be, és komoly anyagi károkat okozott. A Háárec című újság honlapja szerint a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász terrorszervezet jelenleg mintegy öt-hatezer rakétával rendelkezik, harmincezer harcost tud bevetni, és rendkívüli helyzetben további hétezret tud mozgósítani. Mellettük az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet közel nyolcezer rakétás arzenált gyűjtött össze, hatezer harcosa és kilencezer aktivistája van. Továbbra is vannak alagútjaik, noha azok jelentős részét az izraeli hadsereg felszámolta. Emellett beszereztek drónokat is, és képesek helyben is előállítani számos rakétatípust. A szombat reggel óta Dél-Izraelben folyó rakétatámadások ellenére egyelőre zavartalanul folytatódnak Tel-Avivban az Eurovíziós Dalfesztivál előkészületei és próbái. A versenyzők egy része már megérkezett, és mindeddig senki sem mondta le részvételét, noha bekövetkezett a szervezők legnagyobb aggodalma, a gázai harcok kiújulása éppen néhány nappal a május közepén kezdődő nemzetközi fesztivál előtt.

 

“Parancsba adtam az izraeli hadseregnek reggel, hogy folytassa a masszív csapásokat a Gázai övezet terrorista erői ellen, és utasítottam a hadsereget, hogy erősítse meg jelenlétét a Gázai övezetnél páncélos, tüzérségi és gyalogsági erőkkel,” mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap a heti kabinetülés előtti sajtótájékoztatón Jeruzsálemben. A gázai rakétakilövések és az izraeli megtorlócsapások jelenleg is folyamatban vannak. Palesztin média jelentések szerint az izraeli légierő lebombázott egy járművet Gázavárosban, megölve egy személyt és megsebesítve legalább hármat. A halottat Hamed Hamdan al-Khodari néven azonosították, a Hamász egyik parancsnoka volt.

 

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) ügyében fennálló nézeteltérések félretételére és megállapodásra szólítja fel a legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök, elismerve, hogy saját politikai hátországában nincs meg a kellő számú szavazat a kilépési feltételrendszer parlamenti elfogadásához. May a Mail on Sunday című konzervatív tömeglapban közölt írásában felidézi, hogy nem tudott elégséges számú képviselőt megnyerni az Európai Unióval novemberben elért, az alsóház által azonban háromszor is elutasított Brexit-megállapodás elfogadtatásához. „Sajnálatos módon el kell fogadnom azt a tényt, hogy nincs jele változásnak ebben a helyzetben” – írta a brit kormányfő. Theresa May felidézi azt is, hogy a Konzervatív Párt és a Munkáspárt egyaránt veszteségeket szenvedett a csütörtökön tartott részleges angliai helyhatósági választásokon. May szerint a választóknak egyértelműen elegük lett abból, hogy a két nagy párt képtelennek bizonyult az EU-tagságról tartott 2016-os népszavazás döntésének teljesítésére.

 

Kényszerleszállást hajtott végre a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren és kigyulladt az Aeroflot Szuhoj SSJ-100-as típusú utasszállító repülőgépe vasárnap, fedélzetén 73 utassal és 6 főnyi személyzettel. Legkevesebb tizenhárman – köztük két gyermek – életüket vesztették, hatan pedig megsérültek az Aeroflot légitársaság Moszkva-Murmanszk járatának seremetyjevói kényszerleszállása során – közölte vasárnap este kórházi forrásokra hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség. A Szuhoj repülőgépgyár SSJ-100-as típusú gépe 28 perccel a felszállás után kényszerleszállást hajtott végre, amely során a jelentések szerint az utasszállító vagy az egyik, vagy mindkét hátsó hajtóműve megrongálódott. A hátsó felén lángokba borult járműről az utasokat és a személyzetet felfújt csúszdákon mentették ki.

Az Aeroflot szerint a hajtóművek a kényszerleszállást követően gyulladtak ki. Az üzemanyaggal csaknem teljesen feltöltött repülőgép teljesen kiégett.

 

Gazdaság:

 

Azt javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezőknek, hogy minél hosszabb időre fixálják a kamatot, mert egy esetleges pénzügyi válság nagy kockázatot jelent. Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője elmondta, hogy a jegybank és a Magyar Bankszövetség erről szóló kampánya során tájékoztató levelet küldenek ki azoknak, akiknek legalább tíz év van hátra a futamidőből, és 2015 előtt kötötték meg a szerződésüket. A levél tartalma összefoglalja a változó kamatozás jelentette kockázatot, megoldást kínál többféle fixálási lehetőséggel, valamint az adott ügyfélre lebontva megmutatja, hogyan alakulna a törlesztőrészlet kamatfixálással és kamatemelkedés esetén. A kampány összesen 894 milliárd forint hitelállományt, és 109 ezer ügyfelet érint.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt sok lesz felettünk a felhő. még mindig várható elszórt eső, de fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Délután elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet. Néhol még lehet gyenge eső, de már egyre kevesebb helyen. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 3, 8 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 7, 12 fok között alakul. Késő este 4, 9 fok lesz. Hétfőn újabb front nem érkezik, ezzel együtt csökken a kettős fronti hatás. Estétől egyre kevesebb helyen, de napközben még sokfelé jelentkezik fejfájás és vérnyomás-ingadozás az arra érzékenyeknél, emellett a görcsös bántalmak is jellemzőek lehetnek. Az ízületi fájdalmak nem mérséklődnek számottevően. A hőérzet alacsony, a szabadtéri programoknak továbbra sem kedveznek a körülmények! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.