A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.05.01

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.05.01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1890-ben ünnepelték először május 1-jét, amely egy évszázadon át volt a munkások nemzetközi ünnepe, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napja.  Az ünnep előzményei az ipari forradalomig nyúlnak vissza. Az utópista szocialista brit gyáros, Robert Owen 1817-ben javasolta a munkások addig 10-14 órás munkaidejének nyolc órára csökkentését.    Az I. Internacionálé 1866-os első kongresszusa már úgy fogalmazott: a nyolcórás munkanap bevezetése az első lépés a munkásosztály felszabadulásának útján. Május 1. a múlt század folyamán a legnagyobb nemzetközi munkásünneppé vált, különösen a Szovjetunióban, majd a második világháború után létrejött kelet- és közép-európai szocialista országokban ünnepelték fényes külsőségek közepette.  Hivatalos állami ünnep, munkaszüneti nap lett. A kommunista rendszerek bukása után május elseje a munkavállalók szolidaritási napja lett, a külsőségek elhagyásával számos helyen majálisokat rendeznek ilyenkor.

 

 

  • Palkovics László  innovációs és technológiai miniszter elrendelte a biztonsági kőolajtartalékok részleges felszabadítását az üzemanyag ellátás fenntartásáért – közölte Kaderják Péter energiaügyekért felelős államtitkár az Inforádióval. A lépésre azután volt szükség, hogy több térségbeli ország, köztük Magyarország szennyezés miatt leállította az orosz kőolaj behozatalát.

 

Az energiapolitikáért is felelős innovációs és technológiai miniszter úgy döntött, hogy részlegesen felszabadítja a kőolaj biztonsági készletet – tájékoztatott az államtitkár. Az intézkedésnek köszönhetően  400 ezer tonna nyersolajkészlet áll a MOL rendelkezésére, hogy az üzemanyag ellátás zökkenőmentes lehessen. Ez a mennyiség a hazai biztonsági kőolajkészletnek valamivel több mint 60 százalékát jelenti, a teljes biztonsági készletnek pedig kevesebb mint 30 százaléka. Az intézkedés oka, hogy április 19-én olyan szerves klórvegyületet mutattak ki a barátság kőolajvezeték ukrán szakaszán, aminek hatására megszűnt Oroszország nyugati csővezetékes exportja – mondta Kaderják Péter.

 

A Fidesz-frakció véleménye szerint Európát a bevándorláspárti brüsszeli bürokraták, a szocialisták és a többi bevándorláspárti párt veszélyezteti, mert migránsokkal akarják elárasztani a kontinenst. A nagyobbik kormánypárti frakció ezt arra reagálva közölte, hogy Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke Magyarország uniós tagságának 15. évfordulója alkalmából a benne élő emberekről szóló, erős Európai Unió mellett foglalt állást. A Fidesz-frakció közleményében azt írta, a magyar emberek ma is elkötelezettek Európa és az Európai Unió mellett. A bevándorláspártiak azonban le akarják cserélni Európa népességét, keresztény kultúráját, fel akarják számolni az európai nemzetek identitását és szuverenitását – közölték.

 

Frans Timmermans, „a bevándorláspártiak csúcsjelöltje” folyamatosan fenyegeti Magyarországot, és „lépten-nyomon nekünk üzenget, mert nem vagyunk hajlandók migránsokat betelepíteni” – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója, hangsúlyozva: Európa védelméhez meg kell állítani a migrációt, amihez bevándorlást ellenző vezetők kellenek Európa élére. A kormánypárti politikus azt mondta: Frans Timmermans a bevándorláspártiak csúcsjelöltjeként azért kampányol, hogy átvegye a brüsszeli bizottság vezetését és végrehajtsa a Soros-tervet.   Ennek a játszmának a része az is, hogy állandóan minősítgeti és támadja hazánkat – mondta Hidvéghi Balázs. Felháborítónak nevezte, hogy Frans Timmermans határvédelemből és a schengeni övezetből akarja kioktatni hazánkat, holott éppen Magyarország az, amely megmutatta, hogy egy határt meg lehet védeni, ha erre van politikai akarat, és amely negyedik éve védi az Európai Unió schengeni határait az illegális migránsok tömegétől.

 

Egy új, ingyenes telefonos alkalmazás jelent meg, amelynek a célja, hogy a veszélyeztetett embereknek segítsenek elkerülni a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek okozta szövődmények miatti esetleges végtag-amputációt – írta a Magyar Hírlap. A Végtagmentő elnevezésű applikáció a lap szerint a veszélyeztetett betegeknek és a szakembereknek is segítségül szolgálhat. Az alkalmazás a betegadatok elemzése után konkrét és általános javaslatokat ad, emellett elindítja a virtuális asszisztenst is, aki időszakos figyelmeztetésekkel látja el a felhasználót – mondta el Rozsos István, az alkalmazást megálmodó érsebész. Az ismert adatok alapján Magyarország élenjáró az amputációk számában Európában és a világon is, holott e végtagvesztések jelentős része indokolatlan – írta a lap.

 

Az LMP frakcióvezető-helyettese választ vár a miniszterelnöktől arra, hogy Magyarország miért hagyta jóvá az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabad kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások újranyitását. Schmuck kijelentette: a kormánynak abba kellene hagynia a kettős játékot, azt, hogy miközben szavakban az ország megmentőjeként tetszeleg, valójában az autóipar markában ül és függővé teszi az országot attól. Rámutatott: míg az EU fő célja az Egyesült Államokkal kötendő szabad kereskedelmi egyezménnyel (TTIP) az, hogy az európai autók vámmentességet élvezzenek a tengerentúlon, addig az USA a mezőgazdasági termékeinek szeretne széles piacot nyerni. Schmuck Erzsébet szerint az egyezmény így utat nyitna a génmódosított, valamint a különféle vegyszerrel és hormonnal kezelt élelmiszereknek, vagyis az unió búcsút mondhatna az élelmiszer biztonságnak.

 

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriuma 2019. április 29-i ülésén döntött a holokauszt túlélők második generációjának támogatásáról, a következő témakörökben:  Szociális esetkezelés jellegű, szociális segítő tevékenység, támogatások, szolgáltatások, egészségügyi szolgáltatások és támogatások; Gyógyászati segédeszközökhöz való jutás támogatása, pszichológiai, mentálhigiénés és terápiás támogatás.

A támogatásban részesülő szervezetek: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat, Wizo Hungary Egyesület, Olajág Otthonok

 

Külföld:

 

Távozott a Krizantémtrónról a 85 éves Akihito japán császár, a világ legrégibb uralkodóházának 125. tagja, és ezzel lezárul a nevéhez kötődő heiszei  – békét teremtő – uralkodói korszak. A rövid, egyszerű szertartáson mintegy háromszázan vettek részt, köztük Micsiko császárné, a leendő uralkodó, Naruhito és felesége, Maszako hercegnő, illetve Abe Sindzó japán kormányfő. Akihito távozását a miniszterelnök jelentette be, majd a leköszönő császár rövid beszéde következett. Az uralkodó örökébe május 1-jén idősebb fia, az 59 éves Naruhito lép, és kezdetét veszi a reiva – a gyönyörű harmónia – korszaka. Naruhito hivatalos trónra lépését októberben tartják egy ünnepélyes szertartás keretében, amelyre külföldi méltóságokat is meghívnak.

 

Elkezdődött Nicolás Maduro „hatalombitorló” venezuelai elnök eltávolításának utolsó szakasza – jelentette ki Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető a Twitterre felrakott videofelvételében, felszólítva a venezuelai népet és az ország hadseregét, hogy csatlakozzanak hozzá. A néhány perces felvételen Guaidó társaságában – több egyenruhás férfi mellett – feltűnik Leopoldo López, az ellenzék egyik vezetője is, akit korábban házi őrizet alá rendeltek. López most azt mondta, hogy a hadsereg szabadította ki, és ő is arra szólította fel az embereket, hogy vonuljanak az utcára. Mikroblog-bejegyzésében Guaidó kijelentette azt is, hogy nemsokára találkozni fog a hadsereg legfontosabb egységeivel, és elindítják „a szabadság hadműveletet”. Hozzátette, hogy jelenleg a caracasi La Carlota légi bázison tartózkodnak.

 

Esztelennek és veszélyesnek nevezte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Észak-Koreára vonatkozó legutóbbi megjegyzéseit Cso Szon Hui észak-koreai külügyminiszter-helyettes. Pompeo a CBS amerikai tévécsatornának adott interjújában kilátásba helyezte, hogy Washington irányt változtat, ha füstbe mennek a nukleáris tárgyalások Phenjannal. „Az irányváltoztatás nem az Egyesült Államok kiváltsága, mi is dönthetünk így” – idézte Csót a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. A tisztségviselő kifogásolta, hogy Pompeo megjegyzése mögött felsejlett annak lehetősége, hogy az Egyesült Államok katonai eszközökkel számolja fel a jelenlegi észak-koreai politikai rendszert. Cso jelezte: Washington „nem kívánt következményekkel” számolhat, ha az év végéig nem változtat a leszerelési tárgyalásokban képviselt álláspontján.

 

Izrael csökkenti a Gázai övezet palesztin lakosainak rendelkezésére álló halászati zónát válaszul arra, hogy az Iszlám Dzsihád rakétát lőtt ki Izraelre a Gázai övezetből. Az izraeli hadsereg szerint az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szélsőséges iszlamista szervezet lőtte ki a rakétát, amely az egyik meg nem nevezett nagyváros közelében, a tengerben landolt, nem okozva kárt sem anyagiakban, sem emberéletben.  A történtek miatt Kamil Abu Rokun tábornok – aki az izraeli hadsereg koordinátora az 1967-ben elfoglalt területekkel kapcsolatos ügyekben, – bejelentette, hogy további értesítésig hat tengeri mérföldre csökkentik a gázaiaknak engedélyezett halászati övezetet. A hétfő esti, hatalmas robbanással járó rakétakilövésről eleinte azt gondolták, hogy a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet rakéta-kísérlete volt, de másnapra kiderült, hogy az Iszlám Dzsihád szándékos támadásáról van szó.

 

Gazdaság:

 

A piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén keddi ülésén a monetáris tanács, és a kamatfolyosó sem változott. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll. A legutóbbi, március 26-i kamatdöntő ülésen a piaci várakozásoknak megfelelően az alapkamat ugyan nem változott, de a kamatfolyosót és a kiszorítandó likviditást szűkítette a monetáris tanács.

 

Időjárás:

 

Május elsején  délelőtt hazánkban változóan felhős időre van kilátás, elszórtan alakul ki eső, zápor. Délután nagyon változékony időre készülhetünk! Időnként kisüt a nap, de a gyakori felhősödésből sokfelé záporok is kialakulnak. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 20 fok között alakul. Késő este 9, 14 fok lesz. Szerdán frontmentes időre számíthatunk, de a szél és a párás idő ismét sok panaszt okozhat az arra érzékenyeknek. Sokaknál jelentkezhet erős fejfájás, migrén, ami a következő napokban is jellemző tünet lehet. Többen alvászavarokat tapasztalhatnak, napközben pedig fáradékonyak, tompák lehetünk. Fokozódik az ingerlékenység, ok nélküli idegi feszültség léphet fel. A szél pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.