A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

 

 

A Századvég friss pártpreferencia-vizsgálata szerint az európai parlamenti választásokhoz közeledve tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége, míg az ellenzék nem tudott számottevően javítani helyzetén. A Fidesz-KDNP előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is kiemelkedő, 54 százalékon áll a pártszövetség. A Jobbik támogatottsága 14 százalék, az MSZP-Párbeszédé 10 százalék. A Demokratikus Koalíciót a biztos szavazó pártválasztók 9 százaléka, az LMP-t és a Momentum Mozgalmat 4 százaléka támogatja. A Mi Hazánk Mozgalom ebben a közegben 2 százalékon, míg egyéb pártok 3 százalékon állnak.

 

A legfrissebb adatok szerint már 1 millió 150 ezren támogatják aláírásukkal Orbán Viktor hétpontos programját a bevándorlás megállítására – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs, aki köszönetet mondott a támogató aláírásokért, jelezte: az aláírásgyűjtés nem áll meg, folytatják az emberekkel való közvetlen párbeszédet az előttük álló időszakban is. Aktivistáik az ország összes választókerületében a Fidesz standjainál várják mindazokat, akik szeretnék kifejezni a támogatásukat Orbán Viktor programja mellett – közölte.

 

Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be. A Légiközlekedési és Repülőgépipari Tanács ülése után Tarlós István azt mondta: a miniszter ígérete szerint augusztustól „biztosan működik” majd az éjszakai repülési tilalom. Ugyanakkor lehetnek rendkívüli helyzetek, amikor abban az időszakban is leszállási lehetőséget kell majd biztosítani repülőgépeknek – mutatott rá. Palkovics László közölte, hogy szankcióként zajvédelmi díjat vezetnek majd be, valamint az érintett lakosság számára újból meghirdetik az ablakszigetelési programot.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) csalás miatt feljelenti Orbán Viktor miniszterelnököt, miután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák. A DK EP-listavezetője úgy értelmezte a kijelentést, hogy a kormány soha nem fogja létrehozni az egyéni nyugdíjszámlákat. Dobrev Klára arra emlékeztetett, hogy a kormányfő 2010-ben még arról beszélt, hogy akik a magánnyugdíjpénztári rendszerből visszalépnek az államiba, azoknak továbbra is lesz olyan egyéni számlájuk, ami lehetővé teszi a befizetések nyomon követését. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a hitegetés és zsarolás hatására több millió ember veszítette el a megtakarításait és mára már biztossá vált, hogy ezek a pénzek eltűntek az állami rendszerben. Emiatt azt követelte, hogy a kabinet kártalanítsa azokat az embereket, akiket „ilyen módon megrövidített”.

 

Megfizethető, fenntartható és szociális európai lakhatási körülmények megteremtését szorgalmazza a szocialista Szanyi Tibor, kiváltképpen a fiataloknak. Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, a párt alelnöke, Budapesten a XIII. kerületi Kartács utcában, egy önkormányzati bérház előtt tartott sajtótájékoztatón arra a nemrégiben indult európai polgári kezdeményezésre hívta fel a figyelmet, amelynek célja a jogi és pénzügyi keretfeltételek javítása az európai polgárok megfelelő lakhatásának biztosítása érdekében. Szerinte egyre inkább kibontakozik a lakhatási válság, ugyanis a lakhatás költségei nagyobb mértékben emelkednek, mint a jövedelmek.

 

Hosszantartó súlyos betegség után 94 éves korában elhunyt Gábor Éva filozófus, a BME tanára, a Polányi társaság alapító tagja, elnöke.  Családjának egy részét még 1941-ben Kamenyec-Podolszkban pusztitották el , a többieket náci táborokban. Ő és Édesanyja a budapesti Gettóban szabadult fel. Az egyetem elvégzése után a Budapesti Müszaki Egyetem filozófia tanszékén tanított 25 évig, nyugdíjba vonulásáig. Életéről film is készült  Erdei Grünwald Mihály rendezésében, amelyet rendszeresen műsorára tűz a Heti Tv is.

 

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ukrán elnökválasztásról, valamint azokról a jogi és politikai lehetőségekről, amelyeket a két bebörtönzött székelyföldi fiatal ügyében tesznek.

A politikus az ünnepek előtt még ellátogatott Kárpátaljára, ahol a helyi magyar fiatalok szabadegyetemén tartott előadást, majd átadtak a magyar kormány támogatásával létrejött digitális tantermet. Ezen kívül a képviselő által szervezett jótékonysági rendezvény bevételéből vásárolt tableteket is átadtak, valamint Beregszászon egy közösségi teret nyitottak meg.

A politikus többször is eljárt annak a két székelyföldi fiatal mellett, akiket terrorizmus vádjával ítéltek el, akiknek sem a román elnök, sem pedig az ottani legfelsőbb bíróság sem enyhített a büntetésén. Megjegyezte, most minden jogi lehetőséget kimerítettek, valamint azt is, többen voltak, akik megjósolták előre, ebben az ügyben nem lehet Romániában nyerni. Bajkai István többször is, így a mostani felülvizsgálati kérelem elutasítása kapcsán is megjegyezte, ez a jogállamiság próbája volt, hogy van-e lehetőség az igazság kiderítésére, ám azt kell megállapítani, hogy Románia ezen a próbán elbukott.

 

Külföld:

 

Orbán Viktor megérkezett Kazahsztánba

Megérkezett Kazahsztánba Orbán Viktor. A miniszterelnök már tárgyalt is a közép-ázsiai ország ország frissen kinevezett vezetőivel – derült ki a miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött videóból.

Örömmel jöttem, mert egy régi barátságot szeretnénk folytatni –

mondta a miniszterelnök.

Ahogy azt korábban megírtuk Orbán Viktor egy Facebookra feltöltött videóban beszélt az útról.

 

Londonba látogat június elején Donald Trump. Az amerikai elnök állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként érkezik június 3-án háromnapos látogatásra a brit fővárosba. A Buckingham-palota – a brit királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala – bejelentette, hogy Trump látogatásának időzítése a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójához kötődik. A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében 2017. januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump beiktatása után. A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Az udvar évente csak egy-két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen meghívás.

 

Párizsi vizsgálóbírók elrendelték, hogy büntetőbíróság elé kell állnia Francois Fillon volt francia kormányfőnek és feleségének korrupciós ügyekben – értesült az AFP hírügynökség igazságügyi forrásból, megerősítve a Le Monde című napilap értesülését. Az újság szerint a volt kormányfőt, aki később konzervatív jelöltként indult a 2017-es elnökválasztáson, közpénzek elsikkasztásával gyanúsítják, feleségét pedig azzal, hogy bűntársa volt ebben. Fillon ellen már jóval az elnökválasztás előtt felmerült a gyanú, hogy feleségét és két gyerekét éveken át fiktív parlamenti állásokban foglalkoztatta, s ebből a család több mint egymillió euró bevételhez jutott. Emiatt ügyészségi eljárás indult ellene, és a korábban favoritnak számító politikus végül be sem jutott az elnökválasztás második fordulójába, amelyet végül Emmanuel Macron nyert meg. Fillon tagadja a vádakat, azt mondta, ellenfelei csak választási esélyeit akarják rontani, de a második forduló után azonnal visszavonult a politikától.

 

Románia népessége 2031-ig 16,7 millióra csökken, és a magyarság is fogy, de megőrzi a körülbelül 6,5 százalékos arányát – olvasható az erdelystat.ro statisztikai portálon közzétett elemzésben.nA Népesedési perspektívák Erdélyben 2011-2031 elemzés felidézi: a legutóbbi, 2011-es romániai népszámlálás adatai szerint az ország népessége 20,1 millió volt. Az 1,3 millió fős magyar anyanyelvű közösség a lakosság 6,64 százalékát tette ki. Az elemzés szerint 2031-ig Románia népessége 17 százalékát veszíti el. Az elemzés azzal számol, hogy 2021-re 18,42 millióra, 2031-re 16,68 millióra apad az ország lakossága. A magyar anyanyelvűek 2021-re várható száma 1,19 millió, aránya 6,58 százalékos, 2031-re 1,07 millió, aránya pedig 6,52 százalékos lesz.

 

Határozatot fogadott el az iráni parlament, amelyben az Egyesült Államok teljes fegyveres erejét terrorszervezetté nyilvánítja – jelentette a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség. A Tasznim iráni hírügynökség beszámolója szerint 210 jelenlévő képviselőből 168-an szavazták meg a javaslatot. A határozat válasz arra az április 8-i washingtoni döntésre, amellyel külföldi terrorszervezetté nyilvánítottak az iráni Forradalmi Gárdát. A határozat felhatalmazza az iráni kormányt arra is, hogy – amennyiben szükséges – lépjen fel azok ellen a kormányok ellen is, amelyek támogatták a washingtoni döntést, ám azt nem fejti ki, milyen módon.

 

Bernie Sanders Netanjahu kormányát rasszistázza. A Demokrata Párt szenátora a CNN vasárnapi műsorában nevezte „jobbosnak és rasszistának” a még meg sem alakult izraeli adminisztrációt — írja a The Jerusalem Post. Arra a kérdésre válaszolt, hogy erős kritikai attitűdje mellett miként tudná fenntartani az USA és Izrael közötti szoros kapcsolatokat. A szenátor tagadta, hogy Izrael-ellenes lenne, és megemlítette hogy néhány családtagja Izraelben él, sőt fiatalkorában még kibucban is dolgozott. „Nem vagyok Izrael-ellenes, de az tény, hogy Netanjahu jobboldali politikus, és úgy gondolom, hogy méltánytalanul bánik a palesztinokkal” — jelentette ki, és hozzátette, hogy az USA sok milliárd dollárnyi katonai segélyekkel támogatja a zsidó államot. Ezt nem tartja túlzásnak, de úgy véli, hogy Amerikának másképpen kellene foglalkoznia a Közel-Kelettel. A demokrata elnökjelöltségre pályázó Sanders úgy fogalmazott, hogy „az a cél, hogy megpróbáljuk egyesíteni az embereket, ne csak egy olyan országot támogassunk, amelyet rasszista, jobboldali kormány irányít.”

 

Az izraeli biztonsági erők letartóztattak 16 körözött személyt Júdea (Ciszjordánia) Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területén és a Jordán-völgyben, közölték az Izraeli Védelmi Erők. Az akciót az izraeli hadsereg a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálattal, a határrendészettel és az izraeli rendőrséggel együttműködésben hajtotta végre. A 16 gyanúsítottat terrorista tevékenységért és izraeli civilek és katonák ellen irányuló erőszakos tüntetéseken való részvétel miatt körözték. A letartóztatott személyek mindegyikét átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra. Az izraeli 13-as csatorna palesztin média riportokat idézve azt állította, a csapatok letartóztatták az 56 éves Ahmad Muhammad Dar Nasszert otthonában, Naameh faluban Rámalláhtól nyugatra, akiről úgy vélik, hogy a Palesztin Iszlám Dzshihád júdea és szamáriai vezetőinek egyike.

 

Gazdaság:

 

A pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiához kapcsolódva a Pénzügyminisztérium (PM) lakossági tájékoztató és szolgáltató internetes honlapot indított Okosan a pénzzel! címen. A PM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a lakosság mindennapi igényeihez igazodva hasznos anyagokat és alkalmazásokat gyűjtöttek egybe könnyen érthető formában, áttekinthető elrendezésben. Az oldal a pénzügyi felvilágosító tartalmak mellett gyakorlatias útmutatókat kínál és szolgáltatásokat ajánl a legáltalánosabb élethelyzetekre, így többek között lakásvásárlásra vagy a nyugdíjas évek megtervezésére és gyermekvállalásra – ismertette Balogh László.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt helyenként hosszabb-rövidebb időre felszakad a felhőzet, de lesznek borult tájak is. Szórványosan alakulnak ki záporok. Délután a változó mennyiségű napsütés mellett erős lesz a gomolyfelhő-képződés, és szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok. A szél napközben eros déli lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 14, 23 fok között alakul. Késő este 11, 17 fok lesz. Szerdán már nem érvényesül fronthatás, de a párás, fülledt időben sokan tapasztalhanak vérnyomás-ingadozást, emellett gyakori lehet a fejfájás is. Többeknél nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet. Ingadozó a hő- és komfortérzet, a szanadtéri programok során változékonyságra kell készülni! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.