Májusban újra birtokba vehetik a hívek a zuglói zsinagógát

Májusban újra birtokba vehetik a hívek a zuglói zsinagógát

Kardos Péter főrabbi, a magyarországi rabbikar doyenje beszélt a Pészahról, a Széder estéről, az Élet Menetéről, a szabadságról és annak megéléséről.

A főrabbi elmondta, az idei két Széder este az elsőt a zuglói közösséggel, míg a másodikat a családjával együtt üli meg. Ami a közösségi estet illeti, Kardos Péter megjegyezte, már két éve minden Széder este nem azt mondják, ahogy a hagyomány diktálja, hogy: Jövőre Jeruzsálemben, hanem azt, hogy: Jövőre újra a Thököly úti zsinagógában. Idán már 99 százalékban elkészült a zsinagóga, ami leégett évekkel ezelőtt, ám műszaki problémák merültek fel, így csak az ünnep után, várhatóan május 5-én veheti újra birtokba a zuglói közösség, a tervek szerint egy bar micva ünnepséggel.

Kardos Péter főrabbi az Élet Menetén is szerepet vállalt, ahol a tömeg előtt énekelte el a Kél molé ráchámim imát. Megjegyezte, közben a hely szellemét érezte, hiszen ahol elmondta az imát, ott van nem messze a Parlament, ahol egykor a zsidótörvények megszülettek, ott volt a Duna, ahova zsidók tömegeit lőtték bele, valamint ott volt a Cipők emlékmű is. Hozzátette, minden passzolt az ima teljes átéléséhez, a helyszínek, az őt hallgató emberek kezében a fáklya, így lett méltó befejezése az idei Élet Menetének. Ezt a vonulást immár tizenhetedik alkalommal szervezte meg az Élet Menete Alapítvány, amelyet Gordon Gábor vezet, Kardos Péter elmondta, ez az egyetlen szervezet Magyarországon, amelyik a Holokauszt túlélőkkel valóban foglalkozik, ennek a feladatnak pedig tökéletesen megfelelnek.

Arra a felvetésre, hogy egykor a zsidók, amikor kijöttek Egyiptomból, gondoltak-e arra, hogy egyszer lesz egy erős zsidóság, egy erős Izrael, a főrabbi azt felelte, lehetne azt is mondani, hogy bíztak Isten ígéretében. Igen ám, de ehhez képest sokat lázadoztak, sok mindent kifogásoltak. Mózes nem juthatott be az Ígéret Földjére, csak messziről nézhette meg, mert olyan „bűnöket” követett el, rácsapott a sziklára, hogy vizet fakasszon, pedig csak hozzá kellett volna érnie, összetörte a kőtáblát, mert felháborodott az aranyborjún. Így ő nem juthatott be.

Kardos Péter megjegyezte, saját magának először a hetvenes évek végén jutott el Izraelbe, ahogy akkoriban többekkel is előfordult, „feketén”, az első útját azóta sem tudja elfelejteni. A későbbi szabadabb idők kapcsán azt jegyezte meg a főrabbi, hogy saját pályáján megérte már azt, ami megtörtént a zsidókkal a kivonulás előtt, sokan nem szerették volna a változásokat, az újat, hiszen a rabságban az alapvető szükségleteik biztosítva voltak. Összefoglalva, a diktatúra kényelmesebb, mint a demokrácia. Persze az is igaz – tette hozzá, a magyarországi zsidóknak a szabadság, a rendszerváltoztatás utáni pár esztendő sok bajjal járt. Kardos Péter elmondta, számára a rendszerváltoztatás valójában az elmúlt 5-10 évben következett be.

Az interjú a 2019. április 19-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.