Az csak akarat kérdése, hogy mire akar költeni egy városvezetés

Az csak akarat kérdése, hogy mire akar költeni egy városvezetés

Moldován László, az LMP budapesti elnöke, a párt erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a közelgő választásokról, a Sétáló Budapestről.

A politikus beszámolt arról, hogy a pártjában nagyban készülődnek az EP választásra, azt is megjegyezte, a szombaton kezdődő választási kampányuk középpontjában a zöld gondolatok állnak, a szlogenjük pedig így szól: Európa zöld lesz, vagy nem lesz!

Mindezek mellett Moldován László foglalkozik az őszi önkormányzati választással, ahol ő már bejelentette, az LMP kerületi polgármester-jelöltje kíván lenni. Azt elárulta, hogy már zajlanak az egyeztetések az ellenzéki pártok között a lehetséges együttműködésről, hogy leválthassák Erzsébetvárosban a Fideszt.

Mindezek mellett már megkezdődött bizonyos szempontból a választási kampány az őszi önkormányzati voksolásra, ennek tudja be az LMP politikusa azokat a mondatokat, amelyeket például Tarlós István mondott Karácsony Gergelyre, Zugló polgármesterére, aki jelenleg az ellenzék egyik főpolgármester-jelöltje. Hozzátette, mindezek mellett az LMP Puzsér Róbert független főpolgármester-jelöltet támogatja.

Az LMP budapesti elnöke a jelöltjük Sétáló Budapest programjáról is beszélt, aminek a lényege, hogy elsősorban a belső kerületekben, de lehetőség szerint az egész fővárosban radikálisan visszaszorítsa az autóforgalmat, ezzel is csökkentve az igen jelentős légszennyezettséget. Mindehhez persze szükség van egy megfelelően fejlesztett tömegközlekedésre, a fejlesztés elindítása a legfontosabb dolgai közé tartozik majd, ha megnyeri a választást Puzsér Róbert. Elektromos járműveket kell beszerezni, járatokat kell átszervezni többek között. Arra a kérdésre, hogy honnan lesz erre pénz, Moldován László megjegyezte4, nagyon sok pénz van a fővárosnál, csak nem a megfelelő célra fordítják azt. Példaként hozta fel a 3-as metrót, amelynek az egyik szakaszát most adták át az átépítés után, itt nagy összegeket költöttek a meglévő szerelvények felújítására, miközben egy nagyon kicsivel több pénzért vadonatújakat lehetett volna vásárolni, ami végső soron gazdaságosabb megoldás lett volna. Az csak akarat kérdése, hogy mire akar költeni egy városvezetés – emelte ki a politikus.

Moldován László beszélt saját erzsébetvárosi zöld programjáról, hozzátéve, egyértelmű, hogy a XXI. században egy kényelmi eszközzé vált a gépkocsi, amivel természetesen parkolni kell, de azt is meg kell érteni, az egyre nagyobb légszennyezettség miatt az emberek – különösen a belső kerületekben – két-három évvel élnek kevesebbet. Elképzelése szerint korlátozni kellene az átmenő forgalmat a kerületben, sőt még a parkolóhelyek számát is, a kerületben is inkább a közösségi közlekedést erősítené.