Minden településen lehet hiteles embert találni

Minden településen lehet hiteles embert találni

Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke beszélt az ellenzékről, az önkormányzati választásról, a liberalizmusról a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

Kuncze Gábor megjegyezte, az ellenzéki pártok március 15-én sem mozgattak meg nagy tömegeket, véleménye szerint az ellenzék még mindig nem tudja megfogni ezeknek a demonstrációknak a lényegét. Amikor közel húsz felszólalóval hirdetik az eseményt, akkor a tüntetni szándékozók egy része úgy dönt, inkább otthon maradnak. Arra a kérdésre, hogy március 15-én nem ünnepelni kellene-e a volt pártelnök elmondta, valóban volt olyan időszak a rendszerváltoztatás hajnalán, amikor a politikai pártok még együtt ünnepeltek, sőt beszélt arról is, hogy az Antall kormány idején, mint pártja frakcióvezetője, maga is elment az állami ünnepségekre. Ez változott meg később olyannyira, hogy mint emlékeztetett rá, 1996 után a Fidesz például nem küldte el a képviselőit az állami megemlékezésekre. Ma már teljesen külön ünnepelnek a pártok, még akkor is, ha utána tartanak egy közös demonstrációt.

Az ellenzéki összefogásról azt mondta el Kuncze Gábor, az önkormányzati választáson nagyon hasznosak a civil szervezetek, amelyek képesek lehetnek arra is, hogy egyes helyeken összefogják az amúgy egymástól elkülönülni akaró politikai erőket. Hozzátette, az önkormányzati választásra minden településen lehet találni olyan hiteles embereket, akik mögé felsorakozhatnak a politikai pártok, megjegyezve, azzal nincs probléma, ha egy párt támogat egy hiteles jelöltet, aki ellen akár a Jobbik sem indít mást. Még az is lehetséges, hogy a megtalált hiteles ember jobbikos, főleg akkor, ha ezt a választók is így gondolják.

Saját magáról azt mondta el a volt pártelnök, hogy nem kíván az önkormányzati választáson elindulni, helyette olvas, figyeli a magyar közélet alakulását. Amennyiben kérik – és volt már ilyen -, akkor tanácsokkal segít, de megjegyezte azt is, ma az általános szemlélet azt mondja, mindenki tűnjön el, aki az elmúlt 25 évben politizált. A Liberális Párttal semmilyen kapcsolata nincs.

A liberális gondolattal kapcsolatban azt mondta el Kuncze Gábor, hogy azok a mai politikusok, akik antilberális gondolatokról, az illiberalizmusról beszélnek, nem gondolták végig, hogy Európában pont a liberális demokrácia beköszönte óta nincsenek háborúk, ellentétben azzal a szemlélettel, amit ők maguk hangoztatnak, mert éppen az sodorhatja háborúba Európát.