A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

 

Életének 72. évében hétfő reggel meghalt Baló György televíziós újságíró – közölte a család.  Azt írták, hogy Baló György méltósággal viselt, hosszú betegség után hunyt el szerettei körében. Temetéséről később intézkednek – tették hozzá.

Baló György 1947. június 14-én, Budapesten született. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar-angol-német szakon. A Magyar Televízió (MTV) külpolitikai szerkesztőségében dolgozott 1975-től, valamint a Mozgó Világ munkatársa is volt; 1989-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöki tisztségét töltötte be.  Később, 2000-től az MTV műsorvezetőjeként, majd 2002-től 2006-ig kulturális igazgatójaként dolgozott, 2002-2003 között A hét főszerkesztője volt. 2009-ben a Magyar Rádió Kossuth adóján a 180 perc című reggeli műsort vezette, majd 2010-től 2012-ig az MTV főszerkesztői posztját töltötte be.Baló Györgyöt 1982-ben Rózsa Ferenc-díjjal, 1988-ban Balázs Béla-díjjal, 1991-ben Pulitzer-emlékdíjjal, 2017-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki.

 

Az Új-Zélandon történt brutális terrortámadás sajnálatos módon ismét bebizonyította, hogy a 21. században a gyűlölet, az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat – írta Orbán Viktor miniszterelnök Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőnek küldött részvétnyilvánításában.  Orbán Viktor – aki a magyarok nevében mély együttérzését fejezte ki a Christchurchben történt terrortámadás miatt – levelében úgy fogalmazott: Magyarország és kormánya elítéli az erőszak minden formáját, és a továbbiakban is támogatja a terrorizmus és az erőszakos szélsőségek visszaszorítására tett nemzetközi erőfeszítéseket. A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült. A tettes ausztrál állampolgár.

 

Az Egyesült Államok a magyar családtámogatási rendszert előremutatónak és követendő példának tartja – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin közölte, múlt csütörtökön Washingtonban egy családpolitikai konferencián beszélt a magyar családpolitikáról, a rendezvényen részt vett a nagy amerikai családszervezetek mellett a Fehér Ház stratégiai kommunikációs igazgatója és Donald Trump elnök egyik személyes tanácsadója is, mindannyian követendőnek tartották a magyar rendszert. Különösen nagy volt az érdeklődés az adórendszeren keresztüli támogatások, azaz a négygyerekes nők személyijövedelemadó-mentessége iránt, amely a jövő évtől lép életbe, illetve a családi adókedvezmény iránt. Előremutatónak értékelték továbbá, hogy egyes családtámogatások már magzati korban, a várandósság harmadik hónapja után járnak, és tetszést arattak a családbarát gondolkodást népszerűsítő kormányzati kisfilmek is – számolt be a tapasztaltakról az államtitkár.

 

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kártalanítsa azokat a rokkantnyugdíjasokat, akiknek jogellenesen változtatták meg a minősítését. A DK alelnöke, Varju László emlékeztetett, hogy az Orbán-kormány 2011-ben átalakította a rokkantnyugdíjak rendszerét, és az új szempontrendszer alapján ezrével minősítettek vissza embereket egészségessé vagy kevésbé rokkanttá. A politikus hangsúlyozta, hogy az átalakítás következtében sokaknak tízezrekkel csökkent a rokkantnyugdíja, de volt olyan érintett is, akinek kevesebb mint felére esett vissza a járandósága.

 

A belügyminiszterhez fordul Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), hogy kiderüljön, milyen okból csökkent egy év alatt 3500 fővel Csepel lakossága. A szocialista országgyűlési képviselője feltette a kérdést: vajon választási csalás készülődik vagy ténylegesen annyira rossz Csepelen élni, hogy tömegével menekülnek el a lakosok. Mint mondta, az elmúlt 10 év adatai szerint Csepelen a lakosok száma stabilan 75-76 ezer fő körül mozgott, a Központi Statisztikai Hivatal 2018 januári felmérése 76 182 csepeli lakosról szólt, ugyanakkor a helyi választási iroda idén januári hivatalos adata szerint 72 ezer főre csökkent Csepel lakossága. Ez azt jelenti – folytatta, hogy egy év alatt 3500 csepeli lakos tűnt el, így 14-ről 12-re csökken az egyéni körzetek száma és hat kompenzációs lista helyett csak öt lesz, vagyis három képviselővel kevesebbet választanak idén a csepeli önkormányzatba.

 

Több mint harminc új kemoterápiás protokoll hivatalos bevezetését javasolja a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT). A testület hangsúlyozza, hogy az onkológusok javaslatai nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak. A gyógyszerkutatásoknak csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére, világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint, vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa. Ezeket az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, és ezek alapján rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is.

 

Április elsején megszűnik az Echo TV műsorszolgáltatása, a televízió és meghatározó főbb műsorai beolvadnak a Hír TV-be – jelentette be közleményében a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány. A Hír TV értékrendje, profilja változatlan marad, a beolvadás miatt pedig színesebb lesz a műsorszolgáltatás. A társaság a két televíziós társaság tulajdonlásában, működésében, műsorainak tematikai hasonlóságában valamint célközönségében rejlő szinergiák maximális kihasználása érdekében döntött így.

 

Külföld:

 

Három halottja és kilenc sebesültje van a hétfői utrecthi lövöldözésnek, amely egy villamoson zajlott – közölte a hollandiai város polgármestere a NOS holland közszolgálati média tájékoztatása szerint. Jan van Zanen polgármester szerint az a legvalószínűbb, hogy az időközben elfogott  gyanúsított, egy 37 éves török születésű férfi terrorista indíttatásból követte el tettét. Valószínűnek nevezte azt is, hogy egyelten elkövető volt, de nem zárta ki, hogy lehetnek társai. A politikus közölte, hogy a kilenc sérültből háromnak súlyos az állapota. A repterek és a kormányzati épületek biztonságát megerősítették, és azt javasolták a helyi oktatási intézményeknek, hogy zárjanak be. A 350 ezres lélekszámú város lakóit felszólították, hogy ne hagyják el otthonaikat. Egyelőre csak egy fegyveresről tudni, de nem zárható ki, hogy társai is vannak – mondta el Pieter-Jaap Aalbersberg, a holland terrorelhárítási hivatal vezetője. Aalbersberg szerint rengeteg a bizonytalanság az eset körül, és a helyi hatóságok a tények megállapításán dolgoznak.

 

Öt évvel azután, hogy az Oroszország jogellenesen elcsatolta a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát, az Európai Unió (EU) továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.  Hangsúlyozta, hogy az unió nem ismeri el és változatlanul elítéli Oroszország nemzetközi jogot sértő lépését. Kiemelte, hogy a jogsértés miatt a Kercsi-szoroson és az Azovi-tengeren veszélyesen megnőtt a feszültség. Az EU ismételten felszólítja Oroszországot arra is, hogy haladéktalanul engedje szabadon az illegálisan elfogott ukrán legénységet- „Az Európai Unió elítéli a kercsi híd Ukrajna hozzájárulása nélküli építését, amely Ukrajna szuverenitása és területi integritása újabb megsértésének minősül” – fogalmazott. Az EU elvárja Oroszországtól, hogy biztosítson akadálytalan és szabad áthaladást valamennyi hajó számára a Kercsi-szoroson keresztül az Azovi-tenger felé és onnan vissza.

 

Váltásra szólított fel az olaszországi politikában és Európában az olasz sajtó beszámolója szerint Nicola Zingaretti, az olasz balközép Demokrata Párt (PD) új főtitkára, aki első számú ellenfélnek Matteo Salvinit, az olasz kormánypártok közé tartozó Liga vezetőjét tartja. Nicola Zingarettit a PD vasárnapi kongresszusán nevezték ki az ellenzéki párt főtitkárának. A párt elnökévé Paolo Gentiloni volt kormányfőt választották meg, aki egyben a PD következő miniszterelnök-jelöltje is lett. Ez az első alkalom, hogy a PD főtitkára lemondott a miniszterelnöki jelölésről a két tisztség különválasztásával. Beiktatási beszédében Nicola Zingaretti kijelentette, „új pártra van szükség, mindent meg kell változtatnunk!” Hangsúlyozta, hogy a balközép politika középpontjába a társadalmi igazságosságot kell visszahelyezni. Élesen bírálta az Öt Csillag Mozgalom (M5S) – Liga vezette római kormány munkáját. Az európai parlamenti választási kampányban is a szuverenizmus-ellenes politikai szövetséghez való csatlakozást szorgalmazta, és ezáltal a PD a görög kormányfő, Alekszisz Ciprasz és a francia elnök, Emmanuel Macron vezette erők képviselte „front” része lehet.

 

A belgrádi rendőrség letartóztatott 18 ellenzéki tüntetőt a hét végén, legtöbbjüket azért, mert benyomult szombat este a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) épületébe – közölte Belgrád rendőrfőkapitánya. Vladimir Rebic tájékoztatása szerint nyolc embert bűncselekménnyel vádolnak, tízet pedig a közrend megzavarásával. Hat letartóztatott esetében már gyorsított eljárással ítélet is született: 30 napos börtönbüntetést kaptak – tudatta. A szerb köztévébe behatoló több tucat tüntető az ellen tiltakozott akciójával, hogy szerintük az állami televízió nem biztosít megjelenési lehetőséget az ellenzéknek, és kizárólag a kormány és Aleksandar Vucic államfő szócsöveként működik.

 

Hszi Csin-ping kínai elnök március 21. és 26. között Olaszországba, Monacóba és Franciaországba látogat idei első hivatalos külföldi útján – jelentette be Keng Csuang külügyi szóvivő. Hszi Csin-ping Sergio Mattarella olasz elnök meghívásának eleget téve utazik Olaszországba, ahol tíz év után jár először kínai államfő. Idén 15 éve írt alá a két ország stratégiai partnerségről szóló megállapodást, de a látogatás időzítésének hátterében nagyobb jelentősége lehet annak, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a múlt héten bejelentette: az Egyesült Államok és az Európai Unió fenntartásai ellenére a római kormány csatlakozik Kína Egy övezet, egy út nevű, világméretű gazdasági-infrastrukturális tervéhez.

 

Ahiad Ettinger rabbi, a vasárnapi terrortámadások három izraeli áldozatának egyike, hétfőn belehalt sérüléseibe, közölte a család szóvivője. A 47 éves Ettinger a szamáriai Eli közösseg lakosa, feleségét és 12 gyermeket – a legkisebb 1 éves míg a legidősebb 20 éves – hagyott hátra. A nemzeti vallásos szektor egyik kiemelkedő oktatója, Ettinger rabbi az Oz V’Emunah jesiva dékánja volt Dél-Tel Aviv Neve Sha’anan külvárosában.

Az izraeli biztonsági erők a nyugat-szamáriai Kalkília körzet (Ciszjordánia) faluiban razziáztak a vasárnap reggel két fegyveres támadást végre hajtó terrorista utáni hajsza részeként, közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. Az akciót az Izraeli Védelmi Erők a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálattal, a Határrendészettel és az izraeli rendőrséggel együttműködésben végezte. Palesztin és izraeli média jelentések szerint a terrorista neve, Omar Abu Laila (18).

 

Gazdaság:

 

A kormány, a lakosság és a vállalatok összefogására van szükség a szemetelés és az illegális hulladéklerakók visszaszorítása érdekében – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemléletformáló kampány megnyitóján. A miniszter hozzátette, az idei önkéntes szemétszedési akció lesz az eddigi leghosszabb, ugyanis március 18-tól 24-ig tart. Az idén 8. alkalommal megrendezett esemény sorozaton 3240 helyszínen több mint 240 ezer önkéntes vesz részt. Palkovics László szerint a szemetelés egyik oka a kereskedelemben használt túl sok csomagolóanyag, ezért a kormány a következő időszakban azon dolgozik majd, hogy ezeket az anyagokat betétdíjassá tegye. Mindez alátámasztja, hogy a környezetszennyezés elleni küzdelemben a vállalati szereplőknek, a gyártóknak is fontos szerepük van – jelentette ki a miniszter.

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként némi időre előbukkanhat a nap is. Számottevő csapadék nem várható. Délután naposabb és erősen felhős időszakok váltakoznak, számottevő csapadékra nem kell készülni. A szél napközben élénk északi lesz. Hajnalban 1, 6 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 8, 13 fok között alakul. Késő este 5, 10 fok lesz. Kedden frontmentes lesz az idő, de reggel továbbra is intenzív ízületi fájdalmak jelentkezhetnek az arra hajlamosaknál. Napközben az élénk légmozgás enyhébb fejfájást válthat ki az arra hajlamosak körében, de az előző napokhoz képest már mérséklődnek a tünetek. Északon időnként napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet, és a hőérzet is javul, délen azonban a változékony időben ingadozó komfortérzet lesz jellemző. Nagy a megfázás veszélye, réteges öltözködés javasolt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.