Fiatal magyar művészek zenei díja és fellépése Amerikában

Az amerikai zenei élet egyik legrangosabb díját – a Golden Classical Music Award-ot –  vehette át két magyar zeneművész – Bonnyai Apolka és Király-Lugosi Veronika – New Yorkban, a világ egyik legfontosabb zenei színpadán, a Carnegie Hallban. A Díjátadó Gálaesten magyar zene, Liszt muzsikája hangzott fel a két művész előadásában. Ezt követően március 8-án a zsúfolásig megtelt New York-i Bartók terem színpadán Bonnyai Apolka és Király-Lugosi Veronika igazi “örömzenét” játszottak a megjelent amerikai és magyar közönség előtt a New York-i Magyar Kulturális Intézet által szervezett koncerten. Tudósítónk jelenti.

Golden Classical Music Award
Golden Classical Music Award
A Golden Classical Music Award az USA egyik legfontosabb nemzetközi zenei versenye, ahol a világ bármely országából érkező művészek mérik össze tudásukat, a legkülönbözőbb zenei területeken. (például zongora, hegedű, cselló, basszusgitár, gitár, fuvola, oboa, klarinét, fagott, szaxofon, kürt, trombita, harsona, tuba)

A versenyben nem csak „egyéniben” vehetnek részt a művészek, hanem a versenynek van kamara kategóriája is, így például zongora-duó, zongora négykezes, vagy vegyes együttesek is versenyezhetnek minden nemzetiségből és korosztályból.

A Golden Classical Music Award az amerikai zenei élet egyik legfontosabb díja. A versenyen Kamara Kategóriában nyert díjat két magyar fiatal művésznő, Bonnyai Apolka zongora és Király-Lugosi Veronika hegedűművész.A Golden Classical Music Award az amerikai zenei élet egyik legfontosabb díja. A versenyen Kamara Kategóriában nyert díjat két magyar fiatal művésznő, Bonnyai Apolka zongora és Király-Lugosi Veronika hegedűművész.

A Golden Classical Music Awards két magyar díjnyertesét a Carnegie Hall meghívta a Díjátadó Gálán történő fellépésre, ahol a két művésznő Liszt Ferenc Magyar Rapszódiáját játszotta el.

Bonnyai Apolka és Király-Lugosi Veronika

Bonnyai Apolka zongoraművész Az egyik díjnyertes, Bonnyai Apolka zongoraművész tudósítónknak elmondta, hogy tíz esztendős kora óta zongorázik. 2001-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Ezen kívül tanult Angliában és az Egyesült Államokban is. Művészi pályája során meghívást kapott számos európai országba és többször szerepelt már az USA-ban. Például szólistaként játszott a New York-i Yamaha – Liszt Fesztiválon és a New York-i és New Jersey-i Magyar Művészeti és Humanitárius Fesztiválokon is.

Király-Lugosi Veronika hegedűművészA hegedűművész, Király-Lugosi Veronika elmondása szerint hat évesen vett először hegedűt a kezébe és tudni kell róla, hogy tíz esztendős korában felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem speciális tehetségek osztályába. 2003-ban hegedűművész diplomát szerzett Kovács Dénes tanítványaként. Nemcsak Európában, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Belgiumban, Angliában, de a világ más országaiban is lépett fel, pl. Kanadában és Japánban is szerepelt már. Világhírű művészek mesterkurzusaira is kapott meghívást, például Isaac Stern, Jasha Heifetz tanítványai is volt.

 

Örömkoncert – „High Note Hungary”

A Nemzetközi Nőnapon, március 8-án a New York-i Magyar Kulturális Intézet Igazgatója, Vincze Máté a két fellépő művésznőt virággal, a New York-i Bartók terem közönségét meleg szavakkal üdvözölte és örömmel jelentette be, hogy két fiatal magyar zenész, Bonnyai Apolka zongora és Király-Lugosi Veronika hegedűművész a Carnegie Hall zenei versenyén rangos díjat nyertek.

Tudósítónk kérdésére a két művésznő elmondta, hogy immár 18 éve alkotnak hegedű-zongora duót és a világ számos országában léptek már fel így együtt.

Ez a mostani USA-beli fellépés nem egyedi az életükben, hiszen játszottak például a IX. Kyoto Zenei Fesztiválon Japánban, de felléptek már a Salzburg Mozarteumban is, ahol mint a salzburgi Virtuoso Nemzetközi Zenei Verseny nyertesei játszották el kedvenc zenei darabjaikat.

Bonnyai Boglárka elmondta, hogy az ő egyik nagy kedvence Mozart, míg Király-Lugosi Veronika elsősorban a romantikusokat kedveli.

Így nem csoda, hogy a New York-i koncerten előadásukban romantikus zeneműveket is hallottunk, s a koncert nyitószáma egy Mozart szonáta volt.

A koncerten – a közönség nagy örömére – elhangzott többek között Brahms Magyar tánca és természetesen Liszt Magyar Rapszódiája is.

A közönség számára nagy derültséget jelentett, s a közönség nagy tapssal is díjazta, hogy a koncert egyik számában a meghirdetett programon felül, a zongorán négykezes is szerepelt, ugyanis a koncert kottalapozója, Bonnyai Apolka férje, a Magyarországon országgyűlési képviselőként közismert Dr. Bajkai István is odalépett a zongorához, s besegített a koncertbe zongorajátékával.A közönség számára derültséget jelentett, s nagy tapssal is díjazták, hogy a koncert egyik számában a meghirdetett programon felül a koncert kottalapozója, Bonnyai Apolka férje, a Magyarországon országgyűlési képviselőként közismert Dr. Bajkai István is odalépett a zongorához, s besegített a koncertbe zongorajátékával.

 

A New York-i Bartók terem közönsége, ahol nemcsak magyar származású vendégek voltak jelen, hanem a közönség jelentős része amerikai volt, nagy élvezettel hallgatta a koncert ráadás számát, az olasz zeneszerző Vittorio Monti által zongorára és hegedűre írott csárdását, a köznyelvben Monti Csárdásként ismert zeneművet.

Mostani New York-i utazásuk alkalmával nemcsak a díjátadó ünnepségen, a Carnegie Hall-ban és a Magyar Kulturális Központ „High Note Hungary” rendezvényén léptek fel, de a New York-i tartózkodásuk során egy jótékonysági koncertet is adnak a Szent József Auditoriumban.

 

Az amerikai közönség Bonnyai Apolkát áprilisban hallgathatja meg újból, amikor is fellép Mága Zoltán magyar hegedűművész koncertjén, ugyancsak a Carnegie Hallban.

WBPI New York

(A képek forrása: Carnegie Hall, Press Release, WBPI fotók)