Aki családban gondolkodik, az egy irányban gondolkodik

Aki családban gondolkodik, az egy irányban gondolkodik

Harrach Péter, a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a családról, a kormány családvédelmi akciótervéről, valamint a hagyományos közösségek fontosságáról.

Harrach Péter a zsidó-keresztény kultúra kapcsán kifejtette, az a gondolat, hogy a hagyomány kötelez, mindennél fontosabb. Már csak azért is, mert most – véleménye szerint az látszik, hogy Nyugat-Európában éppen a hagyomány visszaszorítása zajlik, legyen szó családról, egyházról, nemzetről. Ezzel szemben azok a közösségek, amely a hagyományos európai identitást őrzik,, azok szomorú szemmel nézik azokat, akik másban gondolkodnak.

A frakcióvezető beszélt még a Parlament decemberi botrányos üléséről, ahol – mint megjegyezte, az ellenzéki képviselők mással voltak elfoglalva, így például nem szavaztak az otthonápolási díjak emeléséről. Hozzátette, ezzel egyrészt szomorúak, másrészt komikusak is voltak, mert az akciójával az ellenzék saját magát járatta le, de ezzel együtt a parlament egészének a tekintélyét is. Ami az otthonápolási díjak emelését illeti, a politikus kifejtette, ez egy régi vágya volt a civil szervezeteknek, őket meghallgatta a kormány, a Parlament jóváhagyta az előterjesztést.

A családvédelmi akciótervvel kapcsolatosan Harrach Péter elmondta, sokaknak meglepő volt a miniszterelnök bejelentése, az biztos, ez a legnagyobb vonalú családtámogatási törvénycsomag, ami rövidesen a képviselők el kerül Miután a törvényeket az év közepén már szeretnék bevezetni, így az ehhez szükséges döntéseket mos kell meghozni, az adótörvények módosítása húzódhat csak el, itt a négy gyermeket nevelő anyáknál az SZJA mentességet kívánják elérni. A KDNP képviselői számára ez a törvénycsomag elfogadható, egy helyen gondolják a továbblépés erősítését, ez a főállású szülőség kérdése, valamint a szülők támogatása az egyházi és a civil szervezeteknek nyújtható 1%-hoz hasonlóan.

Más állami intézmények, így az MNB is letett egy javaslatot, amiben szerepelnek a családokkal kapcsolatos elképzelések, a kereszténydemokrata képviselő szerint, aki családban gondolkodik, az egy irányban gondolkodik.

Azoknál a családoknál, ahol a gyermeket kell otthon ápolni, ott komoly áldozatokat hoznak a szülők, az ő helyzetüket az államnak kötelessége segíteni. Az első lépés volt ehhez az otthonápolási díjak megemelése, de nekik jelenthet még egy másik támogatást a nagyszülői GYED bevezetése is, ahogy ez persze az egészséges gyermekeknél is fontos. Ha ott működik, akkor a beteg gyermekek esetében is meg lehet ezt oldani.

A májusi EP választás kapcsán arról beszélt Harrach Péter, hogy vannak olyan kérdések, ahol külön jelenik meg a KDNP véleménye, ám a mostani választáson, ahol közös listán indulnak a kormánypártok, teljes az egyetértés. Mint hozzátette, sokkal fontosabb, ha ők állítanak közös listát, mint az ellenzék, amelyik sokkal inkább széthúz. A KDNP és a Fidesz azt a témát teszik a kampány középpontjába, amelyik Európa számára a döntős kérdés, ez pedig nem más, mint Európa jövője, képes lesz-e megőrizni az értékeit vagy pedig átadja a helyét egy másik kultúrának.

Ami a kereszténydemokrata szellemiséget illeti, a frakcióvezető szerint az Európai néppárt némi hiányosságot mutat fel. Hozzátette, az európai politika világában úgy eluralkodott a nyílt társadalom elmélete, hogy az megjelent az EPP-n belül is. Ezzel ellentétben a KDNP és a Fidesz igyekszik megőrizni a közösségek erejét. Ez döntős lehet az európai jövő szempontjából, ezért is fontos ezeknek a közösségeknek az erősítése, függetlenül a most zajló kampánytól.

A frakcióvezető megemlítette azt is, fontos lenne, hogy a keresztény értékrend jobban megjelenjen a médiában, ehhez szükség van olyan médiafelületekre, amelyek a család fontosságát hangsúlyozzák.