Nem szabad egy szélsőséges, náci szemléletet valló párttal együttműködni

 

„Nem szabad egy szélsőséges, náci szemléletet valló párttal együttműködni”

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a párt parlamenti frakciójának szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai külügyminiszter magyarországi látogatásáról, valamint a miniszterelnök évértékelőjéről.

Az amerikai külügyminiszter magyarországi látogatásával kapcsolatban a politikus elmondta, nagyon fontos tárgyalások folytak, ezek közül a magyar-amerikai biztonságpolitikai egyezmény véglegesítése volt a legfontosabb. Az első ilyen megállapodást még 1997-ben kötötték meg, azóta ma már egy teljesen új világ van – emelte ki Halász János, ezért kellett azt újratárgyalni. Az egyezményről egyébként a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága tárgyalja majd meg, hogy utána a plenáris ülésen szavazhassa meg a Ház. Mike Pompeo még megbeszéléseket folytatott a hazai rakéta-beszerzésekről is, valamint sok más kiemelt jelentőségű ügyről.

Az amerikai külügyminiszter hazánkba érkezvén először több civil szervezet képviselőjével folytatott megbeszéléseket, ennek kapcsán annyit jegyzett meg a képviselő, hogy nagyon helyes, hogy amennyiben igény van egy ilyen találkozóra, akkor az megvalósuljon, ahogy ez meg is történt.

A magyar politikusokkal történt megbeszélései után Mike Pompeo megemlíttette, az Egyesült Államok hibát követett el, hogy az utóbbi években ne fordított elegendő figyelmet Közép-Európára. Halász János szerint a mostani látogatás éppen azt mutatta be, hogy az előző amerikai adminisztrációhoz képest jelentős változások történtek, a mostani vezetés egyértelművé tette, fontos a kapcsolat számára ezzel a régióval, így természetesen Magyarországgal is.  Mindezek után azt is lehet mondani, hogy a közép-európai régió felértékelődött az amerikai politikában, külpolitikában.

A napilapok mindegyike írt arról a nyilatkozatról, amit Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke tett, amiben aggodalmát fejezte ki a Jobbik kapcsán. Halász János szerint ez is csak a zsidó vezető következetességét mutatja, hiszen már évekkel ezelőtt felhívta erre a figyelmet. Arra a kérdésre, hogy miért érezte úgy ismét a WJC elnöke, hogy megszólaljon, a képviselő szerint most zajlik Magyarországon egy folyamat, amit már egy ideje látni is lehet, amely alapján az ellenzéki pártok teljesen összefognak, amibe beletartozik a Jobbik is. Ez az összefogás nem jó, hiszen nem szabad egy szélsőséges, náci szemléletet valló párttal együttműködni. Ám az ellenzéki pártok ezt teszi, ezért is kell mindenkinek felhívni a figyelmet arra, aki a józan ész pártján áll, hogy mindez tűrhetetlen – tette hozzá a szóvivő.

Bár a kormány zéró toleranciát hirdetett, ám idén is megrendezhették a szélsőjobboldali, neonáci csoportok az úgynevezett becsület napi felvonulást. Arra a kérdésre, hogy ki adhatott erre engedély, Halász János azt felelte, hogy erről nincs információja, de az biztos, hogy nem kaptak engedélyt a felvonulásra, már azért is, mert a törvény erejével üldözött az a tevékenység, amit a fővárosban tettek.

A miniszterelnök évértékelőjében bejelentette egy hétpontos családtámogatási program beindítását, ami hasznos elemeket tartalmaz, hogy a születések száma növekedjen. Ám mindezek mellett, amik a tervben szerepelnek szükség lesz még tanárokra, gyermekorvosokra és sok minden másra. A képviselő szerint ez is megoldódik, valamint azt is kiemelte, hogy ezeken a területeken is sok előrelépés történt már, de természetesen tovább kell lépni, tovább kell építeni a már működő rendszert. A most bejelentett családvédelmi akciótervnek több pontja már június elsején életbe fog lépni, ezeknek a költségvetési fedezete is rendelkezésre áll.

Halász János szerint két elemet érdemes kiemelni, egyfelől azt, hogy igenis fontos, hogy minél több gyerek szülessen, mert a jelenlegi helyzet problémát jelent, ám nem csak Magyarországnak, hanem egész Európának. Nyugat-Európában jelenleg kevesebben születnek, mint ahányan meghalnak, Magyarország most fontos jelzést küld, hogy van megoldás erre a helyzetre, mégpedig egy országon, egy nemzeten belül. Több ország van, ahol a demográfiai kihívásokra a bevándorlást adnák meg válaszul, Magyarország ennek pont az ellenkezőjét teszi.

Halász János debreceni képviselő, abba a városban, ahol működik a TEVA gyógyszergyár is, amelynek dolgozói sztrájkot hirdettek meg, miután a bértárgyalások során nem jutottak eredményre a cégvezetéssel. A politikus szerint ez is természetes része az érdekképviseletnek, a demokráciának, van Magyarországon sztrájkjog, amivel szükség esetén élhetnek a munkavállalók. Minden ilyen történet a munkáltató és a munkavállalók dolga, ebbe nincs beleszólása a kormánynak, a politikának.

A DK vezetője a kormány ellen utcára hívja az embereket, ennek kapcsán a szóvivő annyit jegyzett meg, hogy ez a párt és annak elnöke elfogadhatatlan politikát folytat, amikor 2010 előtt voltak kormányon, akkor tönkretették az országot, a jelenlegi politikájukkal most is erre készülnek.

A Fidesz parlamenti frakciója a tavaszi ülésszak előtt kihelyezett ülést tart, a képviselők elsősorban a parlamenti munkára készülnek, de az is igaz, hogy az ülésszak közepén kerül sor az EP választásra is. A frakcióülésen, amelynek lesz plenáris és munkacsoportos része is, itt az elfogadandó törvények, a parlamenti munka mellett biztosan szó lesz az EP választásról is, az arra való felkészülésről is – mondta el a frakció szóvivője. A májusi választástól győzelmet, a bevándorlást elutasító erők győzelmét reméli Halász János egész Európában.