Cápákat figyelhetünk az izraeli tengerparton

Cápákat figyelhetünk az izraeli tengerparton

Egy izraeli cápamegfigyelő és információs központ jövő év április elsejéig minden szombaton nyitva áll a nagyközönség előtt, hogy a látogatók megismerkedhessenek a veszélyeztetett tengeri ragadozók életével.

c__pkizrael.jpg

A Haifa és Tel-Aviv között lévő, észak-izraeli Hadera partján létesített cápamegfigyelő és információs központban nem csak a kutatók, hanem a nagyközönség is belépést nyerhet annak érdekében, hogy az emberek megismerjék azoknak a hatalmas cápáknak az életét, amelyek a téli időszakban rendszeresen megjelennek a Földközi-tenger ezen szakaszán.

A haderai tengerpart mentén minden télen számos sötétcápa (Carcharhinus obscurus) és homokpadi cápa (Carcharhinus plumbeus) tűnik fel, mivel az Orot Rabin Energiaművek itt engedi be a tengervízbe az erőmű hűtéséhez elhasznált, felforrósodott vizet.

Egy kifejlett sötétcápa hossza eléri a 4 métert, súlya pedig a 350 kilogrammot, míg a homokpadi cápa ennél kisebb: 2,5 méteres és mintegy 100 kilós. Mindkét fajt a kihalás veszélye fenyegeti.

A megfigyelésükre létrehozott állomás az izraeli nemzeti parkok igazgatósága, a haderai önkormányzat, a Nahalim Fejlesztő Társaság, az Izraeli Természetvédelmi Társaság, az Aquaculture Szövetség, a Morris Kahn Tengeri Kutatóközpont és az Izraeli Búvárszövetség összefogásával valósult meg.

Ennek kapcsán a természetvédelmi hatóság tengeri osztályának igazgatója, Yigal Ben Ari azt mondta, hogy a Földközi-tenger túlhalászása miatt a cápaállomány jelentősen csökkent, a véletlenül kifogott (nem fogyasztásra szánt), elpusztult cápákat pedig visszadobják a vízbe.

Ez az oka annak, hogy az új központ föl szeretné hívni a figyelmet a veszélyeztetett cápák és életkörnyezetük megóvásának fontosságára.

Cikkünk forrása ide kattintva tekinthető meg