Orbán Viktor :Jó esély van a magyar stratégiai irányvonal megerősítésére

A SEGÍTSÉGET KELL ODAVINNI ÉS NEM A BAJT IDEHOZNI

Jó esély van a magyar stratégiai irányvonal megerősítésére – mondta Orbán Viktor miniszterelnök érkezésekor tett nyilatkozatában az EU-Afrika Fórum előtt kedden Bécsben.

A kormányfő kiemelte: a magyar álláspont megerősítését várja a találkozótól. „A mi álláspontunk az, hogy a segítséget kell Afrikába vinni, és nem pedig a bajt behozni ide, Európába, és különösen nem Magyarországra” – fogalmazott.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs””STRATÉGIAI IRÁNYVONALAT SZERETNÉNK MEGERŐSÍTENI, ÉS ERRE JÓ ESÉLYÜNK IS VAN”.

Hangsúlyozta: ezt a „stratégiai irányvonalat szeretnénk megerősíteni, és erre jó esélyünk is van”.

Az ENSZ globális migrációs csomagjával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: többen vannak az ENSZ-ben azok, akik kibocsátó országok, vagyis olyan országok, ahonnan migránsok érkeznek Európába.

Ezért nagyon valószínű, hogy az ENSZ többsége a migráció támogatása mellett foglal állást – vélekedett.

Kijelentette: „mi azonban az érem másik oldalához tartozunk, a bot másik végén vagyunk, mi nem szeretnénk migrációt Magyarországon”. Ezért „mi semmilyen szerződést nem írunk alá, amely nemzetközi szinten elismeri, támogatja, bátorítja és finanszírozza a migrációt” – magyarázta.

A miniszterelnök közölte: „fenntartjuk a migrációellenes politikánkat”.

A bécsi fórum középpontjában az Afrika és az EU közötti gazdasági együttműködés javítása áll, különös tekintettel a digitalizációra és az innovációra. Napirenden lesznek továbbá klímaváltozással összefüggő kérdések, valamint afrikai befektetési programok, amelyek célja, hogy segítsék az afrikai lakosság helyben maradását.