Mondatok pro és kontra

Mondatok pro és kontra

Politikusok a tüntetésekről, az obstrukcióról, a köztelevízióban történtekről mondták el véleményüket a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A múlt heti parlamenti események kapcsán Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette, az ellenzéknek nyilvánvalóan az a célja, hogy ne csak kritizálja a kormányt, hanem megnehezítse annak a munkáját is. Ez utóbbi a képviselő szerint nem helyes, mint megjegyezte, a kritika lenne a legfontosabb, mellette pedig új javaslatokkal kellene előállnia az ellenzéknek. Hozzátette, ami történt, az azért jóval több és súlyosabb az obstrukciónál, amire még nem volt példa a demokratikus parlamentarizmus történetében. A politikus szerint nem az elkeseredettség vezette az ellenzéket, sokkal inkább hírt szeretet volna verni maga körül.

Véleménye szerint obstrukcióról akkor lehet beszélni, amikor lassítani próbálják a törvényhozás munkáját, de most nem ez történt. Arra a felvetésre, amit az ellenzék hangoztat, hogy a javaslataikat már a bizottsági üléseken elutasítják a kormánypárti képviselők, Bajkai István azt felelte, ő maga két bizottság munkájában vesz részt, ezért is állítja, nem igaz, amit az ellenzék állít. A bizottsági üléseken, a plenáris üléseken is vannak vita- és időkeretek, van egy elfogadott munka- és eljárásrend. Ennek értelmében az ellenzék igenis elmondhatja a véleményét, ezt meg is teszik. A képviselő szerint már a bizottsági üléseken, ahol szakmai vitának kellene folynia, nem szakmai jellegű felvetéseik, javaslataik vannak, sokkal inkább általános jellegű politikai észrevételekkel élnek.

Bajkai István elmondta, a parlamenti zűrzavarban azért sikerült több jelentős törvényt is megszavazni, ezek között említést tett az otthonápolási díj megemeléséről, amit az egyik legfontosabb jogszabálynak nevezett. Korábban az ellenzék tett erre javaslatot, a kormány azt válaszolta akkor már, hogy már dolgoznak ezen az előterjesztésen, a képviselő szerint nem igazán volt az sem logikus, hogy amikor erről kellet dönteni, akkor éppen az ellenzéki képviselők szirénákkal rohangáltak a Parlament épületében. De felhozta még a kormánypárti képviselő, hogy így nem szavaztak az ellenzékiek arról, hogy megemeljék a paralimpiai játékok érmeseinek a díjazását.

A parlamenti tiltakozás később az utcán folytatódott, aminek az egyik eseménye az MTVA székházában történt, amikor is kidobtak az épületből ellenzéki képviselőket. Egyes jogászok szerint ebben az esetben mind az országgyűlési képviselők, mind a biztonsági emberek és a rendőrség is hibázott. Bajkai István ennek kapcsán elmondta, véleménye szerint egyetlen képviselőnek sincs joga erőszakkal behatolni egyetlen épületbe sem, hiszen az ember a lakásába sem enged be akárkit. Arra a felvetésre, hogy az MTVA mégis egy közintézmény, a politikus azt felelte, nem lehet egyszerűen besétálni egyetlen állami tulajdonba sem. Az egy másik dolog – tette hozzá, hogy egy képviselő kérdéseket intézhet állami szervek vezetőihez, meggyőződhet a válaszok valóságtartalmáról, pont arról szól a népképviselet, hogy az országgyűlési képviselők információhoz juthatnak.

A politikus szerint a képviselők esküt tesznek arra, hogy betartják az Alaptörvényt, a jogszabályokat, de ezen túlmenően van még egy kötelességük, ez pedig a példamutatás. Mint megjegyezte, ez nem sikerült az ellenzéknek sem a Parlamentben, sem pedig utána az utcákon.

A képviselő beszámolt a két székelyföldi magyar fiatal ügyéről, akiket véleménye szerint jogellenesen ítéltek el Romániában terrorcselekményekért. Bajkai István és Lomnici Zoltán egykori főbíró küzd Magyarországról a fiatalokért. Jelenleg a román államfő előtt van a kegyelmi kérvényük, amire még a héten választ kell adni. A politikus szerint az történt, hogy a román politika beleszólt az ottani jogrendszerbe. Hozzátette, az is baj, hogy mindezekért sem vizsgálják a román emberi jogok helyzetét az EU-ban, pedig lehetne mit vizsgálni, pedig a Fidesz európai parlamenti képviselői többször is szót emeltek emiatt. Bajkai István szerint ennek a mostani ítéletnek egyértelmű az üzenete, a magyarok ne mozgolódjanak, ne akarjanak autonómiát, a két fiatal éppen erről beszélt egymással, mert ha ezt teszik, akkor börtönben végzik. Ugyanakkor érdemes lenne megnézni, hogy Románia semmit sem tette a kisebbségi jogok védelmében.

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője is kifejtette a véleményét a tüntetésekről és az MTVA székházánál történtekről.

 

A képviselő az elmúlt napok tiltakozásai kapcsán arról beszélt, hogy megszületett egy új ellenzék, ami már a rendszer ellenzékeként azonosítja magát, amelyik már jóval egységesebb a korábbiaknál, most már a pártok közötti különbségek egyre kevésbé fontosak. Ma más inkább arra figyelnek, ami összeköti őket, így egyre nagyobb is a bizalom, ezt az új ellenzéket pedig a gumibotok, a könnygáz, az MTVA székháznál történtek kovácsolják össze. Ennek a mostani ellenzéknek a részei az utcán tüntetők, a szakszervezetek is.

Arra a felvetésre, hogy a választóik is ezt akarják-e, mármint az ellenzék teljes összefogását, a paletta mindkét oldaláról, Tordai Bence azt felelte, ők a társadalmi többséget képviselik, ami már az áprilisi választáson is így volt, hiszen akkor a többség az ellenzéki pártokra szavazott. Hogy ezt a többséget miért nem sikerült megvalósítani a Parlamentben, a képviselő szerint ez annak köszönhető, hogy a Fidesz választójogi törvénye nem engedi a társadalmi többség politikai hatalommá való változását.

Most az ellenzéki pártok összefogtak, mert véleményük szerint a jelenlegi rendszer a saját népe ellen fordult, erre példa az úgynevezett rabszolgatörvény is.

Az MTVA épületében történtekkel kapcsolatban Tordai Bence leszögezte, azzal, hogy a köztelevízióba bementek, a képviselői jogukat gyakorolták, ezt egyébként a 2012. évi XXVI. törvény is szabályozza. Hozzátette, a törvény betűje szerint jártak el, hiszen a munkavégzést nem akadályozták aránytalanul. Megjegyezte azt is, hogy ő maga az elmúlt egy évben egyszer sem kapott meghívást a köztévébe, az elmúlt nyolc évben pedig maximum háromszor szerepelt a közmédiában. Amikor meg szerepelnek – tette hozzá, akkor csakis oly módon, hogy meghamisítják az ellenzékről szóló híreket a szerkesztőségekben, hiszen a bíróság döntése szerint is hírhamisítónak lehet nevezni az MTVA jelenlegi vezetőjét. Hozzátette, mindezt évi 90 milliárd forintnyi adófizetői pénzből teszik.

A megmozdulások jövőjét illetően Tordai Bence elmondta, az ünnepek idejére valószínűleg szüneteltetik az akciókat, de az új esztendő elején újból nekifognak a tiltakozásoknak.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint nagyon jó dolog volt az, hogy sikerült az emberekkel egy nagyot sétálni az MTVA székházáig. Azt is kiemelte, hogy a tüntetések kapcsán a hatalom pont azt teszi, hogy rágalmazza a tiltakozókat, hazugságokat terjesztenek róluk.

 

Ami a 2006-os eseményekkel kapcsolatos felvetéseket illeti, a képviselő szerint nem voltak autóborogatások, felgyújtások, nem törtek be a köztelevízió székházába, nem történt a tüntetők részéről semmiféle agresszió. Az általuk szervezett tüntetéseket nyugodtnak, méltósággal telinek ítélte meg.

Az MTVA székházában történt kidobása kapcsán megjegyezte, ilyen súlyú fizikai bántalmazásnak még nem volt kitéve eddig élete során, az átélt eseményeket rendkívül megalázónak, felzaklatónak ítélte.

Véleménye szerint országgyűlési képviselőként joguk volt belépni az épületbe, nem zavarták meg az ott folyó munkát, a biztonsági embereknek pedig nem volt joguk a személyi szabadságukban korlátozni, arról ne is beszélve, hogy kirángatni a képviselőket az épületből végképp nem volt joguk.

Hadházy Ákos szerint azt szerették volna, hogy be legyen olvasva az ellenzék öt pontja, részükről teljesen mindegy lett volna az is, hogy ezt ki teszi meg. Azt nem értette meg, hogy az évi 90 milliárd forintnyi közpénzből fenntartott intézményben miért nem hangozhat el a tüntetők követelése.

A politikus elmondta, ma mindenképpen hazamegy Szekszárdra, hiszen megígérte ezt a családjának, ám abban nem volt biztos, hogy az ünnepek előtt nem lesz még dolga a fővárosban, hiszen – mint hozzátette, minden politikai nyomásgyakorlás csak akkor lehet eredményes, ha az kitartó.

Az ellenzéki együttműködést fontosnak tartotta a képviselő, de szerinte ez azt jelenti, hogy bizonyos célok mentén történik, itt senkinek sem kell feladnia az ideológiáját.  A kormányváltással éppen az a célja az ellenzéknek, hogy az ideológiák egy szabad választáson küzdhessenek meg egymással.

Hadházy Ákos az európai ügyészséghez való csatlakozás kapcsán indított aláírásgyűjtéssel kapcsolatban elmondta, nagyon sokan csatlakoztak az elmúlt napokban, most összegeznek és csütörtökön már a reményeik szerint egy nagyobb számmal előállni, de még nagyon sok tartalékuk van.