A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

HIR A tùlòratörvény ellen tiltakozòk lezàrtàk a Lànchidat, a hìdon több szàz ember àll, autòval nem lehet àthaladni.

Az ellenzék hangos tiltakozása közepette fogadta el a parlament a jogszabályt, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidőbeosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét. A több órás szavazásdömpingben ez volt az a javaslat, amely miatt ellenzéki képviselők az ülésnap elején elfoglalták az ülésteremben az elnöki pulpitust, megakadályozva, hogy a szavazások a megszokott módon történjenek. Az ülésvezetésre kijelölt Latorcai Jánost (KDNP) fizikai erővel megakadályozták ellenzékiek, hogy az ülésvezetést megkezdje, aminek az elhangzottak szerint jogkövetkezményei lesznek. Az ülést a parlamenti patkó padsorából vezették le.

A három fideszes képviselő, Kósa Lajos, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor előterjesztését 130 igen szavazattal, 52 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés, miközben az ellenzéki képviselők folyamatosan próbálták akadályozni a szerintük szabálytalan szavazást, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője pedig a Fidesz-frakció vezetőit közvetítette és kérdezte élőben a Facebookon. Az ellenzéki politikusok az azonosító kártyájukat felemelve tiltakozta a szavazás ellen, majd a Himnuszt énekelve demonstráltak. Az ellenzék szerint a szavazás törvénysértő volt, mert a házszabály szerint az ülést levezető elnöknek, Latorczai Jánosnak (plusz két jegyzőnek és két képviselőnek) a pulpituson kellett volna tartózkodnia, de senki nem tudott feljutni oda, mert a lépcsőt az ellenzékiek lezárták.

Több mint negyven javaslatról döntöttek illetve döntenek a parlament idei záró ülésének harmadik napján a képviselők. Fontos döntés született a devizahitelesekről, eszerint kedvezményesen visszavásárolhatják korábbi ingatlanjukat a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő, a bérleti díjakat rendszeresen megfizető bérlők. Megszavazták még, hogy emelkedjen a számvevők illetménye. A legalsó kategóriába tartozó számvevő gyakornok esetében az illetmény az illetményalap 1,5-szerese helyett 1,9-szerese lesz, a legmagasabb kategóriában a számvevő főigazgató, főtitkár esetében az illetményalap 4,6-szerese helyett 6,5-szerese. A vezetői illetménypótlék is emelkedik az alapilletmény 20 százalékáról 35 százalékára. A törvény 2019. január 1-jén lép hatályba.

Arról is döntöttek a képviselők, hogy megkezdődhet a közterületi kamerafelvételek központosított tárolása. A jövő évtől átlagosan újabb 5 százalékkal emelkedik a rendvédelmi hivatásos állomány illetménye, amely így 2015 óta átlagosan 50 százalékkal nő. A módosítások egyike alapján pedig az idei év végéről 2020. december 30-ig meghosszabbították az engedély nélküli kutak bejelentési határidejét. Megszavazta a parlament a Magyar Honvédség új szervezeti rendjének kialakításáról szóló kormányzati javaslatot, amelynek értelmében a honvédség vezetője január 1-jétől a Magyar Honvédség parancsnoka, a miniszter csak irányítja a szervezetet.

Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.”Mindenkire figyelek, a szakszervezetekre különösen, követem a véleményüket, tisztelem is a vélemény-nyilvánítás szabadságát, és megfontolom mindig a fölvetett érveket. Ez esetben szerintem a fölvetett érvek súlya jóval csekélyebb, mint maga a törvényjavaslat súlya, ez jó törvény és jót fog tenni a munkavállalóknak” – mondta Orbán Viktor. Bízzuk ezt a történészekre – felelte a kormányfő arra az újságírói kérdésre, hogy belefért-e az ellenzék parlamenti tiltakozásának formája a demokratikus keretekbe. Arra  a kérdésre, hogyan élte meg, hogy egy ellenzéki képviselő közelről az arcába fütyült, Orbán Viktor azt válaszolta: a Fideszben ezt úgy hívjuk, hogy nemzetszolgálat.

Jövő januártól 15 százalékkal emelkedik az ápolási díj és bevezetik a gyermekek otthongondozási díját – döntött az Országgyűlés. A képviselők 129 igen szavazattal fogadták el a kormány javaslatát az egyes szociális, gyermekvédelmi tárgyú, valamint egyéb kapcsolódó törvények módosításáról. Ennek alapján jövőre 15 százalékkal emelkedik a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat otthon ápolók ápolási díja. Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülők esetében bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege januártól bruttó 100 ezer forint, de lépcsőzetes emeléssel 2022 januárjától az akkori minimálbérhez illeszkedik majd. Az ellátás a gyermek életkorára tekintet nélkül nyújtható az őt ápoló szülőnek. Másfélszeres összegű ellátást kap az a szülő, aki több önellátásra képtelen gyermekről is gondoskodik.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint szégyenletes események helyszíne volt a parlamenti szavazás ideje alatt az Országház. A politikailag erőtlen ellenzék fizikailag próbálta megakadályozni, hogy az Országgyűlés elvégezhesse tervezett munkáját. A KDNP szerint az ellenzék ezzel is bebizonyította, hogy „nem hisz a politikai vitában és kultúrában, az érvek ütköztetésében, hanem csak az agresszív fellépésben és az anarchiában”. Tetteikkel most is önmagukat minősítették – zárta állásfoglalását a kisebbik kormánypárt.

A magyar kormány továbbra is mindent megtesz az emberek biztonsága érdekében és tovább védi a határokat – mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.  Bakondi György elmondta: több mint 300-an meghaltak és több mint 1500-an megsebesültek 2012 óta a muszlim illegális bevándorlók által elkövetett terrorcselekményekben. Annak ellenére, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek Európában a már bejutottak felügyeletére, kedden Strassbourgban újabb súlyos terrorcselekmény történt – tette hozzá. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az ünnepek közeledtével, a biztonság garantálása érdekében a rendőrség együttműködik a polgárőrséggel, a közterület-felügyelettel és az önkormányzatokkal, fokozott rendőri jelenlét és megerősített járőrszolgálat van a nagyforgalmú helyszíneken, a nagyobb vásároknál pedig a járművek behajtását betonelemekkel akadályozzák.

Külföld:

Az Európai Unió Izraellel szembeni elfogult politikáját ostorozta Jeruzsálemben Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, akit Benjámin Netanjahu miniszterelnök Izrael nagy barátjának nevezett. Netanjahu jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalában fogadta az olasz Izrael-barát politikust. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a Libanon déli részén állomásozó ENSZ békefenntartó erők, az UNIFIL élén jelenleg olasz parancsnok áll. Ezért arra kérte az olasz belügyminisztert, hogy a UNIFIL csapatai játsszanak meghatározóbb szerepet a libanoni síita Hezbollah milíciájának megfékezésében. „Aki békét akar, annak támogatnia kell Izraelt” – hangoztatta az olasz jobboldali politikus, akinek szavait idézte a The Times of Israel. Salvini hozzátette, hogy az EU az utóbbi években teljesen kiegyensúlyozatlan politikát folytat, „elítélte és szankcionálta Izraelt jobbról és ballról, bármilyen lépést is tett”.

Anglia egyik legsikeresebb ügyvédje döntött úgy, hogy élettársával Izraelbe vándorol. Döntését a növekvő antiszemitizmussal indokolta – írta a Times of Israel. „Véleményem szerint Európának befellegzett. Európa-szerte naponta ér valamilyen támadás valakit. Belgiumban egy múzeumban gyilkoltak látogatókat, Franciaországban iskolában lőttek agyon embereket, és Angliában is voltak támadások. A zsidóknak csak egy hely maradt, ahová mehetnek” – mondta Mark Lewis, aki élettársával, Mandy Blumenthallal érkezett Izraelbe. Blumenthal volt az a brit-izraeli állampolgárságú utas, akinek a Kuwait Airways megtagadta a jegyeladást. Az eset miatt per indult, de a légitársaság nem volt hajlandó változtatni álláspontján. Korábban hasonló okok miatt kellett megszüntetniük az összes, Európán belüli járatukat. Az 54 éves Lewis, aki Nagy-Britannia egyik vezető, rágalmazási ügyekkel foglalkozó ügyvédje, elmondta, hogy karrierje során állandóan antiszemita támadásoknak volt kitéve, s nem egyszer életveszélyesen megfenyegették származása miatt. A döntést nehezen hozták meg, de úgy érezték elkerülhetetlen, hogy elhagyják Angliát. “Mi vándorló nép vagyunk, és eljött az ideje, hogy ismét útra keljünk. Sokan még mindig nem értik ezt” – utalt a brit zsidók többségére Lewis.

Hosszú évek restaurálási munkái után hanukára elkészült a jászvásári nagy zsinagóga, ami a legrégebbi a fennmaradt épületek közül Romániában. December 3-án tartották az ünnepséget, szép számú vendég jelenlétében. Az épület 1671-ben készült el, többször átépítették, utoljára 1863-ban egy tűzvész miatt. A World Monuments Found támogatta a frigyszekrény felújítását az elmúlt három évben. A zsinagóga külső renoválása már korábban elkészült. 2014-óta volt a veszélyeztetett műemlékek listáján – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában. A World Monuments Found egy nagylelkű támogató, bizonyos Robert W. Wilson alapjának támogatásával tudta megvalósítani ezt a projektet is. Az azóta már elhunyt Wilson 1998-ban 100 millió dolláros alapot hozott létre az Egyesült Államokon kívüli munkálatok megvalósításához. Romániában a restauráló csapat egyenként vette kezelésbe a zsinagóga fa díszeit, ami rendkívül precíz és hosszadalmas munkát igényelt. A leszerelt darabokat gondosan dokumentálták, hogy az eredetinek megfelelően tudják helyreállítani a zsinagóga belsejét.

Az izraeli biztonsági erők arra készülnek, hogy ismét lerombolják a tel-avivi halálos fegyveres támadásban részt vevő terroristák otthonát. Az izraeli erők 2016 augusztusában rombolták le Khalid és Mahmoud Mehamara otthonát a Palesztin Hatóság által irányított Jattában, Hebrontól délre. A két terrorista júniusban tüzet nyitott a tel-avivi Sarona Marketben, megölve négy személyt és megsebesítve további hatot. Azóta azonban a házak újjáépültek arra késztetve a védelmi minisztérium tisztviselőit, hogy eljárást elindítsák a második bontási művelet végrehajtására. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a katonák feltérképezték az újonnan épített lakásokat a rombolási munkálatokra való felkészülés részeként. “A Tel Aviv-i Sarona Marketben fegyveres támadást végrehajtó terroristák otthonának újjáépítését követően az Izraeli Védelmi Erők ismét méréseket végzett lakhelyükön, a lakóépületek lebontásának lehetőségét vizsgálva.” A lakóházak engedély nélkül épültek, hangsúlyozta a hadsereg szóvivője, és a terrorista otthonok lerombolására vonatkozó állandó érvényű parancsra hivatkozott. “A lakóépületeket engedély nélkül építették újjá, miután 2016 augusztusában az izraeli csapatok a Központi Parancsnokság által kiadott utasítást végrehajtva lebontották. Jelenleg a lakóépületek lebontásának lehetősége vizsgálat alatt áll.” Mindeközben folytatódott az Ofra bejáratánál fegyveres támadást végrehajtó terroristák elleni hajtóvadászat. Terroristák vasárnap egy elhaladó palesztin autóból tüzet nyitottak egy buszmegállóban várakozó izraeli csoportra Ofra zsidó közösség bejáratánál Szamáriában. A támadásban hét személy, köztük egy terhes nő megsebesült. A terroristák elmenekültek a helyszínről. A kritikus állapotban lévő 21 éves terhes nőn, Shira Ish-Rannon az orvosok vasárnap éjjel sürgősségi császármetszést hajtottak végre. Shira családja szerdán azt nyilatkozta, hogy a kismama állapota további javulást mutat, de az újszülött állapota még mindig válságos.

A strasbourgi lövöldözés elkövetésével gyanúsított Cherif Chekatt a támadás során Alláhu akbart (Allah hatalmas) kiáltott – közölte a párizsi főügyész, Rémy Heitz. „Figyelembe véve a célpontot, a módot, az elkövető profilját, azt, ahogyan a támadást véghezvitte, illetve a szemtanúkat, akik hallották, hogy a merénylő azt kiáltja, Alláhu akbar, a terrorelhárítás lép akcióba” – mondta el Heitz. Jelenleg is folyik a hajtóvadászat a merénylő, Cherif Chekatt után. A párizsi főügyész egy taxisofőr elmondására hivatkozva azt is közölte, hogy az elkövető megsérült, és taxival menekült el a támadás helyszínéről. Legfrissebb értesülések szerint a merénylő a karján sérült meg, amikor tűzpárbajba keveredett francia katonákkal. Ezt követően szállt taxiba és a város másik végébe utazott. A sofőrnek azt mondta, hogy katonákra nyitott tüzet. A támadás elkövetésekor a férfinél kézifegyver és kés volt, ezekkel támadt rá az emberekre. A lövöldözésben tizenketten sérültek meg, közülük hatan válságos állapotban vannak. A francia hatóságok korábban három halottról adtak hírt, a párizsi főügyész pontosította az információkat: ketten haltak meg, egy ember pedig az agyhalál állapotában van. Strasbourg polgármestere közölte: vitathatatlanul terrortámadásról van szó.  Sajtóértesülések szerint öt embert állítottak elő és hallgatnak ki az ügyben. A merénylő testvére önként jelentkezett a rendőrségen.

Nem lehet megváltoztatni a brit uniós tagság megszüntetéséről (Brexit) szóló megállapodást, ez a Brexit után az Európai Unióban maradó 27 ország közös álláspontja – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Hangsúlyozta, hogy kormánya mindent megtesz azért, hogy az Egyesült Királyság távozása rendezett folyamat legyen, és erre van is esély, mert a Brexit tervezett időpontjáig „van még idő, bár nem túl sok”. Azonban a német kormány felkészül az Európai Unióval kötött megállapodás nélküli Brexitre is – mondta Angela Merkel. A kancellár egy új parlamenti formátum keretében, a képviselői kérdések és azonnali kancellári válaszok fórumán nyilatkozott. A leginkább a brit alsóház gyakorlatából ismert formátumban most másodszor kérdezhették a Bundestag képviselői a kormányfőt. Hetven perc alatt negyven kérdést tettek fel neki.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint Brüsszelben megpróbálják elnyomni a bevándorlásellenes hangokat. Kovács Zoltán az Európai Parlament (EP) székháza előtt arról számolt be, hogy míg az európai liberálisok nem is kértek és nem is kaptak engedélyt a magyar kormánynak szánt üzenetet bemutató, hasonló hirdetőtáblájuk útnak indításához Brüsszelben, a magyar autót korábban megállították a helyi hatóságok és leszereltették róla a hirdetést, ami jó példája szerinte a kettős mércének és a bevándorlásellenes hangok elnyomását célzó kísérleteknek. A magyar kormány által küldött kisteherautó péntekig fogja járni az utcákat a belga fővárosban. Az államtitkár később háttérbeszélgetést tartott brüsszeli újságírókkal, amelyen beszélt az ENSZ migrációs csomagjának elfogadásáról is, és azon véleményének adott hangot, hogy a világszervezet ugyanazokat a hibákat követi el, mint az Európai Unió az elmúlt három évben. Hozzátette, nem menekült-, hanem migrációs válságról van szó, de Magyarország megtette javaslatait a helyzet kezelésére, „világos a magyar álláspont, amelyet megerősítettek az idei választások is”.

Petro Porosenko ukrán elnök a Fox News amerikai televíziónak adott interjújában Vlagyimir Putyin elnöknek azt üzente, hogy az ukrán haditengerészek ellen a Kercsi-szoros közelében végrehajtott orosz támadás nem egy szimpla határincidens volt, miként azt Moszkva igyekszik beállítani, hanem háborús cselekmény. „Putyin úr! Ez agressziós cselekmény! Putyin úr! Ez háború! Ez nem vicc, nem incidens és nem válság. Mert az önök reguláris katonai erői orosz zászló alatt támadást hajtottak végre ukrán hadihajók ellen. Erre nincs más magyarázat” – szögezte le Porosenko. Utalást tett az orosz fél cselekményét elítélő nemzetközi visszhangra, hozzátéve, hogy „ezek azonban csak szavak, nekünk viszont tettekre van szükségünk”. Ismételten hangsúlyozta: nem zárható ki annak lehetősége, hogy Oroszország bármely pillanatban szárazföldi műveletet indítson Ukrajna ellen. Ezzel összefüggésben sürgette a katonai-műszaki együttműködés javítását, beléértve az élet kioltására is alkalmas védelmi fegyverek szállítását Ukrajnának.

Nem tud már sarkalatos törvényt megszavazni a bukaresti képviselőházban az RMDSZ támogatása nélkül a PSD-ALDE kormánykoalíció, de Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint az ellenzéknek az RMDSZ voksai sem lennének elegendőek a Dancila-kormány megbuktatásához. A szociálliberális kormánytöbbség kénytelen volt levenni a napirendről az új nyugdíjtörvény képviselőházi megszavazását, miután az RMDSZ-frakció jelezte, hogy módosító indítványai elutasítása miatt nem fogja támogatni a tervezetet. A koalíció múlt héten veszítette el többségét a kétkamarás parlament alsóházában, miután több szociáldemokrata (PSD) képviselő átigazolt a Victor Ponta volt miniszterelnök újonnan alapított ellenzéki pártjába. A szenátusban azonban a PSD-nek liberális koalíciós partnere nélkül is többsége van, és a két ház együttes ülésén – amely egy bizalmatlansági indítványról, vagy az állami költségvetésről dönthet – a PSD-ALDE koalíciónak a kisebbségi frakció és az RMDSZ nélkül is többsége van. Kelemen Hunor a jelenlegi parlamenti erőviszonyokra hivatkozva „elméleti vitának” nevezte a jobbközép ellenzék kormánybuktatási terveit.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bizalmi szavazást kezdeményezett saját kormánya ellen, amit azzal indokolt, hogy a parlament véleményét szeretné kikérni a kabinetje által folytatott reformokról. Az alsóházi elnökség rövid tanácskozása után Marek Kuchcinski házelnök közölte: az indítványt a szerdai ülés napirendjére tűzik. E programpontot Morawiecki újabb felszólalásával el is indították. Morawiecki abból az alkalomból szólalt fel a lengyel alsóházban, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) három évvel ezelőtt jutott hatalomra. Álláspontja szerint a bizalmi szavazást megelőző parlamenti vita során tisztázhatják, hogy Lengyelország „valóban a korábban javasolt úton halad-e”. A bizalmi szavazás a kormányfő szerint azért is fontos, mert a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozó előtt biztos akar lenni abban, hogy a kormány bírja a parlamenti többség támogatását. A miniszterelnök által kezdeményezett bizalmi szavazás egy nappal megelőzi azt a konstruktív bizalmatlansági indítványt, amit a Morawiecki-kormány ellen nemrég a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) kezdeményezett november végén, a többi között a lengyel bankfelügyelet (KNF) nemrégen lemondott elnöke személyéhez fűződő bűnügyi eljárás miatt.

Csehország lakosainak száma szeptember végén meghaladta a 10,63 milliót, ami 27 700-al több, mint 2017 végén – közölte a cseh statisztikai hivatal. A lakosság növekedése döntően a folytatódó bevándorlás következménye, elsősorban Ukrajnából és Szlovákiából. Ugyanakkor a születések száma is magasabb volt, mint az elhalálozásoké. A január-szeptemberi időszakban 86 636 gyermek született Csehországban, míg az elhalálozások száma 84 957 volt. Az idei év újdonsága, hogy hosszú évek után mérsékelten csökkenni kezdett a házasságon kívül született gyermekek száma. Míg az első negyedévben a gyermekek 49,6 százaléka jött világra házasság nélküli kapcsolatban, addig a harmadik negyedévben már csak 48,5 százalék. „A jelek arra mutatnak, hogy ezen a téren változás állt be” – emelte ki a statisztikai hivatal.

Gazdaság:

Biztató azoknak az iparágaknak a helyzete, amelyeknek a járműipar mellett „fel kell nőniük” – mondta Pomázi Gyula iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár. A Központi Statisztikai Hivatal megerősítette, hogy októberben az ipari termelés 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az év első tíz hónapjában az ipari termelés 3,4 százalékkal emelkedett. Az egészségipar és a gyógyszeripar területén is kedvezőek a tízhavi tendenciák – emelte ki a helyettes államtitkár. A következő hónapokban felfutás várható a megrendelések állománya és a hangulati indexek alapján is az export területén – jegyezte meg.  Úgy fogalmazott: 2019 az ipari digitalizációról és arról fog szólni, hogy a vállalatok minél jobban ki tudják használni a kormányzati lehetőségeket.

Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a karácsonyi időpontok iránt a szálláshelyeken: idén 85 százalékkal nő a forgalom a december 22-26. közötti időszakban a Szállás.hu előfoglalási adatai szerint. Tavaly 120 százalékos volt a növekedés az ünnepi időszakban. A legnépszerűbb úti célok listáját idén is Budapest vezeti, a legtöbb foglalást sorrendben Hévíz, Eger, Hajdúszoboszló, és Szeged hotelei könyvelhetik el. Keresztes Nóra, a Szállás.hu marketing menedzsere elmondta: az átlagos foglalási érték 63 ezer forint, míg az átlagos foglalás hossza 2 nap a karácsonykor utazók körében. SZÉP-kártyás fizetést eddig nagyjából minden tizedik vendég tervezett, ők jellemzően 98 ezer forintot szánnak a szálláshelyre. A portál adatai szerint a legdrágább karácsonyi belföldi kiruccanás közel félmillió forint, a legolcsóbb ugyanakkor csupán 3500 forint volt idén.  A legkelendőbb szálláshelyek a 4 csillagos hotelek, a foglalások harmada ide szól. Fokozott az érdeklődés Zalakaros, Debrecen, Gyula, Siófok és Miskolctapolca iránt is. A foglalások megoszlása szerint Heves, Pest és Zala megye a három dobogós.

Könnyű:

A világon a labdarúgó-világbajnokság, Magyarországon a választás vezeti a Google 2018-as abszolút keresési listáját. A 2018-as világlistán a focivébét Avicii, az áprilisban meghalt svéd lemezlovas és producer, Mac Miller, a szeptemberben elhunyt amerikai rapper, Stan Lee, a képregények novemberben meghalt atyja, a Marvel stúdió Fekete Párduc című kasszasikere, a Harry herceggel kötött házassága révén hercegnői címet kapott Meghan Markle, a júniusban elhunyt Anthony Bourdain Emmy-díjas amerikai sztárséf, tévésztár, a júniusban meggyilkolt amerikai rapper, XXXTentacion, a márciusban elhunyt Stephen Hawking brit elméleti fizikus, valamint Kate Spade, a júniusban meghalt amerikai divattervező követi. A Google minden év végén nyilvánosságra hozza, melyek voltak keresőjében világszerte legfelkapottabb témák, vagyis, hogy a korábbi évhez képest mely keresőszavak ugrottak meg a leginkább, korrajzot adva így az adott évről. Az idén 18. alkalommal publikált lista csaknem hetven ország több száz toplistáját ismerteti többféle tematika – kultúra, sport, mozifilmek, tévéműsorok és a legkeresettebb receptek – szerint. A világ legfelkapottabb zenei előadója a Google szerint idén Demi Lovato, a legkeresettebb filmje a Fekete Párduc, a legtöbbet keresett embere pedig Meghan Markle. A világ hírei közül a labdarúgó-világbajnokság, a Florence atlanti trópusi ciklon, az amerikai Mega Millions lottó számai és a hercegi esküvő érdekelte leginkább a felhasználókat. Magyarország abszolút toplistáját a választás vezeti, maga mögé utasítva a labdarúgó-világbajnokságot, Avicii halálát, a Való Világot és a Black Friday-t. A magyar listán szerepel továbbá Stan Lee, Sylvester Stallone, Freddie Mercury, a Holdfogyatkozás és Meghan Markle is. A televíziós műsorok körében nálunk a Való Világ jár az élen, a receptek közül pedig a frankfurti leves elkészítési módjára kerestek rá a legtöbben. A mozifilmek mezőnyében a Venom, a Mamma Mia 2. és a Bohém rapszódia áll az első három helyen.