A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A Kerepesi úti Sportpark helyett a Ludovika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületegyüttese lesz a központi helyszíne a 2019. július 29. és augusztus 7. között Budapesten rendezendő 15. Maccabi Európa Játékoknak. Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Védnöki Testület vezetője a grémium alakuló ülését követően kiemelte, hogy ez lesz minden idők legnagyobb magyarországi felnőtt multisport rendezvénye, amelyre 30 országból több mint 2500 sportoló, több száz edző és segítő, valamint több ezer szurkoló érkezik majd. A Maccabi Európa Játékokon 29 sportágban versengenek majd a zsidó sportolók, a sportesemény történetében először két parasportágban, teniszben és vívásban is rendeznek versenyeket. Deutsch Tamás kitért arra is, hogy a zsidó sport, kulturális, vallási és közösségi esemény fővédnökének Áder János köztársasági elnököt kérte, fel, s július 30-án ő fogja megnyitni a játékokat az új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő szerint Brüsszel bevándorláspárti politikusai folytatják a Magyarország, a magyar polgárok elleni támadást: erről szól az Általános Ügyek Tanácsának meghallgatása is, amely újabb nyomásgyakorlás Magyarországra. Az EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az ülésen „faramuci módon” lehetőséget adnak az egyik legnyíltabban migránspárti képviselőnek, Judith Sargetininek, hogy elmondhassa – a korábban már a róla nevezett jelentésben is megfogalmazott – „alaptalan vádjait” Magyarországról. Ahogy az egész Magyarország elleni támadás, úgy a tanácsi meghallgatás is a jövő évi EP-választási kampány része Brüsszel bevándorláspárti politikusai oldaláról – értékelt Deutsch Tamás.

Megkezdődött az idei nyugdíjprémiumok kifizetése, így aki bankszámlára kapja azt, annak hétfőn már megérkezett az összeg a számlájára – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette: a nyugdíjprémiumok postai kézbesítése – együtt a havi ellátással – csütörtöktől kezdődik és folyamatos lesz a hónap végéig. Az államtitkár kiemelte, a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően az idei év a második, amikor nyugdíjprémiumot tud fizetni a kormány, és a mostani összeg magasabb, mint a tavaly kifizetett. Novák Katalin elmondta, mindenki, aki nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kap, részesül az átlagosan 18 ezer forintos nyugdíjprémiumban, így huszonöt jogcímen 2,5 millió ember részesül benne.

A magyar-román jószomszédi kapcsolatok megtartása mellett, az európai keretek között fel kell hívni a figyelmet arra, hogy legitim a magyarság igénye a székelyföldi autonómiára – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságában. Szili Katalin kifejtette: Európának jelentős hiányosságai vannak a saját közösségeivel szemben, azokkal szemben, akik itt születtek és itt szeretnének boldogulni. Európában nincsenek középpontban azok a kérdések, amelyek az őshonos kisebbségek sorsát illetik, és Európa hajlamos az őshonos kisebbségeket összemosni azokkal, akik a legutóbbi időkben találtak otthonra a kontinensen – vélekedett. Úgy látja, az EU szívesebben teszi a nemzeti kisebbségek ügyét abba a nagy kosárba, amely minden más kisebbségé is. A miniszterelnöki megbízott a székelyföldi területi autonómiaigénnyel kapcsolatban kijelentette: olyan területi igényről van szó, amely Európában sok helyen már valóság.

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint jogellenes az Európai Unió Magyarországgal szembeni eljárása. Kovács István elmondta: ebben a szakaszban az Európai Tanácsnak kellene eljárnia. Ennek ellenére – értékelése szerint – „teljesen jogellenesen” a tanácsi ülés mellett egy meghallgatást is fognak tartani, amelyen az Európai Parlament (EP) jelentéstevője, Judith Sargentini is kifejti a parlament álláspontját. Hozzátette: a jog szerint az Európai Parlament szerepe véget ért volna azzal, hogy elfogadták a Sargentini-jelentést. Most viszont úgy tűnik az eljárási szabályokat úgy lehet értelmezni, ahogy az „európai elitnek érdekében áll”.

Több mint ötszázmillió egészségügyi adat – e-recept, betegdokumentum, ellátási információ – került fel az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe (EESZT) az indulás óta eltelt egy évben. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közölte: a rendszer indulása, tavaly november 1-je óta a páciensek több mint 176 millió elektronikus receptet váltottak ki, a napi e-recept-beküldések száma egy átlagos hétköznapon meghaladja a 800 ezret. Ezen kívül mintegy 92 millió, a betegellátáshoz kapcsolódó dokumentum (például lelet, ambulánslap, zárójelentés) került be az adatbázisba, és csaknem 10 millió alkalommal kérdeztek le kórtörténeti adatot az EESZT-ből a kezelőorvosok, valamint az eProfil esetében 100 ezernél is több alkalommal küldtek be és kérdeztek le információt.

Az egy éve működő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) láthatóak a betegek leletei, így sokkal biztonságosabb a betegek kezelése – mondta el Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főosztályvezetője. A rendszer tavaly november óta tartalmazza a keletkezett adatokat, de indult egy új program, amely során öt évre visszamenőleg feltöltik a betegadatokat – közölte Szabó Bálint. Elmondta, a háziorvosok és a járóbetegellátók 10-15 százaléka nem él még az informatikai rendszer nyújtotta lehetőséggel. Nekik is kötelező lenne használniuk, így ők jelenleg jogsértő magatartást folytatnak – jegyezte meg.

Ötvenéves kor fölött évente ajánlott az urológiai szűrővizsgálat – mondta Kubik András urológus. A szakembert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy idén novemberben is elindították a prosztatarák szűrővizsgálatainak fontosságára felhívó akciót, a Movembert, amelynek keretében bajuszt növesztenek a férfiak. Évente 4 ezer új beteget diagnosztizálnak prosztatarákkal, s 1500-an életüket vesztik a betegség következtében. Kubik András urológus azt mondta: ha valakinek panaszai vannak – például vizeléssel kapcsolatos problémák, merevedési funkcióval kapcsolatos zavarok -, illetve ha a családban előfordult prosztatarák, akkor 40 éves kor fölött is ajánlott a szűrővizsgálat. Kitért arra is, hogy bár a férfiak tartózkodnak az urológiai vizsgálattól, az nem tart tovább 10 percnél. Bejelentkezés nélkül bármelyik férfi elmehet a területileg illetékes szakrendelőbe urológushoz. Kubik András kiemelte: ha időben felismerik a – szervre lokalizált – prosztatarákot, akkor jók a gyógyulás esélyei.

A magyar érdekképviselet a hétvégi szlovákiai önkormányzati választáson nem csorbult, meg tudta őrizni azokat a pozíciókat Dél-Szlovákiában, amelyeket eddig is bírtak – mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár a voksolás eredményeit értékelve. Kitért arra is, hogy a Magyar Közösség Pártja (MKP) erősödött a választásokon.  Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén kiemelte: az önkormányzati választások az adott településen élőknek a legfontosabbak, sokszor nem is a pártpolitikai szempontok a döntőek. Arról szól, hogy egy adott helyen a polgármester, az önkormányzat hogyan végezte el a feladatát, mit sikerült letenni az asztalra. Hozzátette: ahol nem a Magyar Közösség Pártjának győzelme született, ott is erős magyar érdekképviselet van. Az MKP-ról szólva kiemelte: nagyjából az a trend folytatódott, mint a megyei választásokon. A nyugati térségben az MKP hagyományosan erősebb, több pozícióval bír és ezeket a választási eredményeket most is tudta hozni. A közép- és keleti régiókban már az előző választáson sem volt olyan erős, ezt mutatták a mostani választások. Ugyanakkor összességében erősödött a párt mind a polgármesteri, mind a képviselői helyek számát tekintve – értékelt az államtitkár.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke szerint a kormány nem tartotta be azt az ígéretét, hogy 2018-ra a szociális ágazatban dolgozók átlagos bruttó keresete 60-62 százalékkal fog emelkedni 2013-hoz képest. Az ellenzéki politikus közölte, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az ágazatban dolgozók bruttó átlagkeresete 153 253 forint, az ígért 233 ezer forint helyett. Kitért arra is, a szociális munka napját húsz éve tartják, idén először pedig november 12-e munkaszüneti nap a szociális ágazatban.

A kormány azt várja tőlünk, hogy erős, ütőképes, modern, korszerű honvédséget hozzunk létre, amihez nagyon nagy szükség van a kutatásra, fejlesztésre, innovációra – jelentette ki a honvédelmi miniszter Zalaegerszegen. Benkő Tibor az autonóm járművek katonai alkalmazási lehetőségeiről szóló, az épülő járműipari tesztpályán tartott konferencián arról beszélt, hogy a magyar honvédségben „korszerű, modern gondolkodású fiatalok szolgálnak”. Ezt kamatoztatni kell, együttműködve a polgári szervekkel, hogy ez „Magyarország, a magyar emberek biztonságát és fejlődését szolgálja”.

A világkereskedelemben háború látszik kirajzolódni, ezért Európának az lenne az egyértelmű gazdasági érdeke, ha újra tudná építeni az eurázsiai, vagyis alapvetően az Oroszországgal való gazdasági együttműködését – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.  Szijjártó Péter azt mondta, a világgazdaság most rendkívül gyors és mélyreható változáson megy át, a világkereskedelemben háború látszik kirajzolódni. Emlékeztetett arra, hogy korábban az Európai Unió vezetői egy Lisszabontól Vlagyivosztokig tartó kereskedelmi térség létrehozásáért szálltak síkra. „Az lenne a jó, ha visszatérnénk ehhez a koncepcióhoz” – szögezte le.

Külföld:

Nem hozzák nyilvánosságra a titkos akcióban a Gázai övezet déli részén elesett izraeli alezredes nevét, akinek érdemeit együtt dicsérik az izraeli kormánypárti és ellenzéki politikusok. A nevének kezdőbetűjével csak „M”-ként megjelölt katonatiszt 41 éves volt, nős volt, két gyerekkel. „Meghajtom fejem az elesett „M” alezredes előtt, aki múlt éjjel a Gázai övezetben a hadsereg bevetésén vesztette életét. Eljön majd a nap, amikor elmesélik hőstetteit. Izrael polgárai sokkal tartoznak neki. Erőink hősiesen és bátran küzdöttek az éjjel, s tisztelgek „M” alezredes, családja, és harcostársai előtt. Emléke legyen áldott”- búcsúztatta a párizsi útjáról az incidens miatt néhány órával a tervezettnél korábban Izraelbe visszatérő Benjámin Netanjahu miniszterelnök az elhunyt katonát Az izraeli pártok vezetői a kormányoldalon és az ellenzék soraiban egyaránt az elhunyt érdemeit méltató közleményeket hoztak nyilvánosságra.

Még nem született döntés arról, hogy Ausztrália Jeruzsálembe költözteti-e a nagykövetségét – mondta Scott Morrison miniszterelnök. A Times of Israel összeállítása szerint Canberra azért habozik, mert a tervezett költöztetést követően veszélybe került az Indonéziával kötött szabadkereskedelmi megállapodás jövője, valamint Jakarta meglehetősen hűvösen fogadta az ausztrál terveket. Morrisoon azt is mondta, hogy Indonéziához hasonlóan a kétállami megoldás híve a palesztin-izraeli konfliktusban.

Két év csökkenés után ebben az évben 69 százalékkal emelkedett az antiszemita cselekmények száma – közölte Edouard Philippe miniszterelnök. Minden agresszió, amelyet azért követnek el egy honfitársunk ellen, mert zsidó, újabb kristályszilánkot jelent – írta a Facebookon a kormányfő a németországi zsidók elleni pogromok kezdetét jelentő, úgynevezett kristályéjszaka nyolcvanadik évfordulóján. “Miért kell emlékeztetni 2018-ban egy ilyen szörnyű emlékre? Mert az antiszemitizmust még messze nem sikerült felszámolni” – tette hozzá. „Két évig tartó csökkenés után az antiszemita cselekmények száma több mint 69 százalékkal nőtt a 2018-as év első kilenc hónapjában” – hangsúlyozta Edouard Philippe. A 2015-ben regisztrált rekordot követően 2016-ban 58 százalékkal, tavaly pedig 7 százalékkal  csökkent az antiszemita cselekmények száma.

Két Hanuka partit is tartani fog idén Donald Trump. Az amerikai elnök tavaly csak egy szűk körű fogadást rendezett zsidó barátai és támogatói számára. A Fehér Ház közleménye alapján Donald Trump amerikai elnök idén folytatja elődje, Barack Obama szokását, és egy helyett kettő fogadást is tartani fog a közelgő Hanuka alkalmából – közölte a Jerusalem Post. Tervek szerint az ünnepségeket december 5-én rendezik, és nem tesznek különbséget a két esemény között. A közlemény szerint a szétválasztás oka mindössze az, hogy minél több vendég vehessen részt az ünnep megtartásában. Az amerikai elnök tavaly kisebb körben szervezett hanukai ünnepséget, ahol unokái is megjelentek. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a gyönyörű unokáim – Arabella, Joseph és Theodore – ma este csatlakoztak hozzánk, hogy együtt ünnepeljük veletek azokat a szent tradíciókat, amiket otthon is megtartanak” – mondta tavalyi beszédében Trump.

Az Európai Néppártban Manfred Weber csúcsjelöltté választása után is megmaradtak a legmarkánsabb törésvonalak – mondta Deutsch Tamás, miután a pártcsalád helsinki kongresszusán az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölték a bajor politikust. A találkozó szerinte „sokat tett annak érdekében, hogy erősödjön a Néppárt egysége”. A véleménykülönbséget részben az okozza, hogy a tömörülésben liberális és kereszténydemokrata politikusok is helyet foglalnak. Deutsch Tamás úgy véli, a Néppárt sorsát meghatározhatja, hogy visszatalál-e a Helmut Kohl által is képviselt korábbi értékeihez. A Fidesz EP-képviselője szerint nem az a kérdés, hogy a magyar kormánypárt a pártcsaládban maradhat-e, hanem hogy az egy „sikeres, nagy, alapvetően a kereszténydemokrácia nézetrendszere köré szerveződő európai párt lesz-e”. Mint mondta, ha a Néppártot nem lehet megkülönböztetni a szociáldemokratáktól vagy a liberálisoktól, akkor nincs szükség a formációra.

A kemény munka ellenére továbbra sincs megegyezés a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) folytatott tárgyalásokon, néhány nyitott kérdést, például az ír határellenőrzést ugyanis még nem sikerült megnyugtatóan rendezni – közölte Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója. Az uniós tagországok általános, főleg intézményes ügyekkel foglalkozó miniszteri tanácsülésen a főtárgyaló arról számolt be, hogy az október közepén tartott EU-csúcstalálkozót követően sem sikerült áttörést elérni a tárgyalások menetében, a megállapodáshoz további intenzív tárgyalások szükségesek. Az ülést vezető Gernot Blümel, az uniós tanács soros elnökségét betöltő Ausztria minisztere kijelentette, hogy az unióban maradó 27-ek megerősítették bizalmukat a főtárgyalóban, és támogatják erőfeszítéseit a megállapodás mihamarabbi elérése érdekében. „A tárgyalások ezen utolsó szakaszában a miniszterek ismét kifejezték azon szándékunkat, hogy megőrizzék az EU 27-ek egységét” – tette hozzá.

Elsüllyedt egy menedékkérőket szállító csónak az Égei-tenger török partjainál. A balesetben négy ember, köztük két gyerek meghalt, három bajbajutottat kimentettek, hat eltűnt után pedig még kutatnak a hatóságok. A csónak a nyugat-törökországi Izmir tartomány Dikili körzetéből indult és feltehetően a szemközti görög Leszbosz szigetre tartott, amikor egyelőre ismeretlen okból elsüllyedt. A balesetet követően ketten Denizköynél ki tudtak úszni a partra, ők értesítették a hatóságokat a balesetről. Elmondásuk szerint a csónakban három gyereket beleértve összesen 15-en utaztak, 14 afgán és egy iráni állampolgár.

Legalább hatan meghaltak az afgán fővárosban, mert egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a hazara kisebbség elleni tálib támadások miatt tiltakozó tömeg közelében. Hatan meghaltak, húsz másik ember megsebesült. A merénylet a főváros erősen védett negyedétől – az úgynevezett zöld zónától -, az afgán elnöki hivatal épületétől és a város egyik legnagyobb luxusszállodájától néhány száz méternyire történt. A robbanás helyszínén szolgálatot teljesítő egyik rendőr azt mondta, hogy tizenöt áldozatot számolt meg a földön fekve. Többségük a titkosszolgálat és a rendőrség tagja volt.

Elkényelmesedtek a hagyományos német pártok, a karakteres véleményeket kiirtották a retorikából, egyebek között ez vezetett Prőhle Gergely volt berlini nagykövet szerint a Zöldek és az Alternatíva Németországnak megerősödéséhez. Prőhle Gergely arról is beszélt, hogy a jelenlegi viszonyok között szerinte nehezen töltheti ki 2021-ig tartó kancellári mandátumát Angela Merkel. „A legnagyobb baj azzal, ami az elmúlt 3-4 évben történt, az valóban ennek a hagyományos német pártszerkezetnek a felbomlása, és ezáltal annak a sokat emlegetett stabilitásnak a megingása” – fejtegette a volt nagykövet. Ugyanakkor hangsúlyozta: óvatosan bánna az olyan kitételekkel, hogy Németország „Európa beteg embere”, miközben évek óta szufficites a költségvetése, az ipar termelékenysége nőttön nő, az exportképesség legendás, az innovatív képességei messze meghaladják az európai átlagot. „Itt nehéz arról beszélni, hogy drámai helyzet alakult volna ki” – tette hozzá.

Horst Seehofer távozik a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki tisztségéből – jelentette be a politikus. Elmondta, hogy még a héten tájékoztatja a nyilvánosságot pártelnöki munkássága befejezésének pontos időpontjáról. „A változás hozzátartozik az élethez, az enyémhez is” – mondta a 69 éves politikus, rámutatva, hogy több mint tíz éve vezeti a CSU-t. Kiemelte: döntésével azt szeretné elérni, hogy 2019 „a megújulás éve” legyen a CSU-ban. Aláhúzta, hogy döntése nem érinti szövetségi belügyminiszteri tisztségét, tárcavezetői munkáját tovább folytatja. Nyilatkozatát azzal indokolta, hogy lehetséges távozásáról számos meg nem erősített sajtóértesülés jelent meg a napokban. Korábban azt közölte, hogy majd csak az új bajor tartományi kormány hivatalba lépése után ismerteti terveit jövőjéről.

A 800 ezer lakost meghaladó népességű európai városok közül Bukarestben töltik a legtöbb időt – évente átlagosan 218 órát – közlekedési dugóban az autósok, világviszonylatban pedig a román főváros a harmadik helyen áll a menetidő csúcsidőben mért meghosszabbodása tekintetében – közölte a Hotnews.ro. Az 50 százalékos átlagos torlódási faktorral a román főváros bizonyult közlekedési szempontból Európa legzsúfoltabb városának, megelőzve Moszkvát (44%), Szentpétervárt (41%), Londont (40%) és Marseille-t (40%). A globális „dugó-rangsort” Mexikóváros vezeti (66%), majd Bangkok (61%), Jakarta (58%), a kínai Csungking (52%) és Bukarest (50%) következik.

Kisebbségi kormány létrehozására tesz kísérletet Ulf Kristersson, a svéd konzervatív Mérsékelt Párt vezetője, a kabinet Kristersson pártja mellett a Kereszténydemokratákból állna – jelentette be a svéd politikus. A parlamenti szavazást szerdán tartják. Az említett koalíciónak csupán 92 képviselői helye van a 349 fős parlamentben, és ahhoz, hogy jóváhagyják, szüksége lesz a radikális Svéd Demokraták szavazatára, továbbá arra is, hogy legalább a Centrum Párt és a Liberálisok tartózkodjanak – e két utóbbi tagja annak a négypárti jobbközép szövetségnek, amelynek eredetileg a Mérsékelt Párt is. A Centrum Párt és a Liberálisok mindazonáltal már korábban bejelentették, hogy nem támogatnak olyan kormányt, amely a Svéd Demokraták támogatását is elfogadja.

A Nyugat elvesztette az afganisztáni háborút, az amerikai és a NATO-jelenlét alatt a közép-ázsiai országban a válság súlyosbodott – jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottja. Kabulov a múlt heti moszkvai nemzetközi Afganisztán-konferenciának a tanulságait összegezte, ezen a térségben található államok – Kína, India, Irán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán – külügyminiszter-helyettesi szinten, más országok pedig – köztük az Egyesült Államok – különleges képviselőkkel vagy megfigyelők szintjén képviseltették magukat. A pénteki tanácskozáson Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet Afganisztánt hídfőállásként akarja felhasználni a terjeszkedéséhez, ami ellen nemzetközi összefogást sürgetett.

Gazdaság:
A Mol Nyrt. bruttó 7 és bruttó 3 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 373 forint, a gázolajé pedig 421 forint lesz. Az üzemanyagok ára legutóbb pénteken változott, akkor a benzin átlagára 6 forinttal 380 forintra csökkent, a gázolajé pedig 5 forinttal 424 forintra mérséklődött. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az építőipar 2018-ban éves szinten 22 százalékkal bővülhet, jövőre pedig a jelenlegi kilátások alapján további 15 százalékos növekedést érhet el – kommentálták piaci elemzők az építőipar szeptemberi teljesítményéről megjelent KSH-jelentést. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, hogy az építőipar szeptemberben érte el eddigi legmagasabb (375 milliárd forint) teljesítési értékét az idén, miközben az ágazat továbbra is hónapról-hónapra folyó áron számolva egyre többet teljesít. Mindezek miatt a szakszövetség felfelé módosította idei prognózisát, így a korábban 2018-ra várt 18 százalékos termelés növekedés helyett már az építőipar 20-22 százalékos növekedésével számolnak.  Horváth András, a Takarékbank elemzője közölte a szeptemberi adatok tükrében 2018-ban 22 százalék körüli éves építőipari növekedésre számít, míg 2019-ben az ágazat növekedési üteme meghaladhatja a 15 százalékot. Az építőipar a harmadik negyedévben elért átlagos 29,2 százalékos növekedésével a július-szeptemberi időszak GDP- növekedéséhez is érdemben hozzá tudott járulni – tette hozzá.

A brit munkaadók csaknem fele úgy érzékeli, hogy a náluk dolgozó külföldi EU-munkavállalók bizonytalannak tartják nagy-britanniai foglalkoztatási kilátásaikat a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatt. A brit vállalati szektor emberierőforrás-menedzsereinek legnagyobb szakmai szervezete (Chartered Institute of Personnel and Development, CIPD) 1002 tagvállalat bevonásával elvégzett felmérésében a válaszadók 48 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalataik szerint uniós munkavállalóik egyre nagyobb számban érzik magukat bizonytalan foglalkoztatási helyzetben. Az átlagon belül a brit közszféra munkaadóinak 58 százaléka, a magánszektorbeli cégek 45 százaléka észlelte e jelenséget.

Könnyű:

Nehezebb lesz élelmiszerrel ellátni a Föld 2050-re 9 milliárdra becsült lakosságát, mivel napjainkhoz képest egy átlagembernek több élelemre lesz szüksége a magasság és a testtömeg növekedése, valamint a demográfiai átmenet miatt – vélik norvég kutatók. Daniel B. Müller professzor és munkatársai a Sustainability című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan változott a lakosság a világ 186 országában 1975 és 2014 között. „Két jelenség hatását tanulmányoztuk. Az egyik, hogy az emberek magasabbak és súlyosabbak lettek. A második, hogy a lakosság idősödik” – közölte Gibran Vita, a Norvégiai Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója.  Az első jelenség azt jelenti, hogy növekszik az élelem iránti kereslet. A második azonban némiképp ellensúlyozza az elsőt. A kutatók kimutatták, hogy 2014-ben egy átlagos felnőttnek 14 százalékkal volt több a súlya, 1,3 százalékkal volt magasabb és 6,2 százalékkal idősebb, mint 2014-ben, emellett 6,1 százalékkal több energiára volt szüksége. A szakemberek szerint ez a folyamat a világ legtöbb országában folytatódni fog. „Míg 1975-ben egy átlag felnőtt 2465 kalóriát fogyasztott naponta, 2014-ben már 2615-öt” – idézte Vitát az Eurekalert tudományos hírportál. Emiatt az emberek fogyasztása globálisan 129 százalékkal nőtt, amelyért a lakosság növekedése 116 százalékban, a növekvő magasság- és súly 15 százalékban felelős. Az idős emberek ugyan kevesebbet fogyasztanak, de a lakosság öregedése miatt csak két százalékkal csökkent a fogyasztás. Ez a növekedés megfelel Skandinávia és Indonézia együttes élelmiszerszükségletének – hangoztatták a kutatók.