Magyarországot egy békebeli országnak gondolják

Magyarországot egy békebeli országnak gondolják

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a most induló Nemzeti Konzultációról, a családok biztonságáról, de mellette szóba kerültek még gazdasági és parlamenti kérdések is.

A képviselő elmondta, már el is olvasta a legújabb Nemzeti Konzultáció kérdéseit, amelyeknek a középpontjában a családok állnak, majd hozzátette, most is nagyon fontos kérdésekről van szó, valamint azt is kiemelte, a Fidesz-KDNP vezette kormánynak ez egy nagyon fontos alapelve, hogy bizonyos nagyon fontos kérdésekben megkérdezik az embereket.

Bajkai István reményei szerint a mostani konzultációnak is köszönhetően a családokat támogató kormányzati politika ismét megerősítést nyer, hiszen Magyarország azon kevesek közé tartozik, ahol nem csak beszélnek a családok fontosságáról, hanem tesznek is érte. Kiemelten fontos, hogy szülessenek még gyermekek, ennek kapcsán a politikus elmondta, az emberek gyermekvállalását nagyban elősegíti, hogy mennyire érzik biztonságosnak azt a lakókörnyezetet, ahol élnek, azt az országot, ahol élnek. Ez a másik jelentős tétel a pénzügyi támogatások mértéként túl, amelyek szintén összefüggnek a gazdasági teljesítménnyel, így akár a biztonsággal is. Magyarország eddig is sokat tett a biztonságért, de ennél még többet is szeretnének tenni. Szerencsére van arra jel, itthonról, de a hozzánk költöző külföldiektől is, hogy ma Magyarországot egy békebeli országnak gondolják, látják.

A képviselő, aki a Törvényalkotási Bizottság alelnöke beszámolt arról, hogy az utóbbi hetekben nagy lépéseket tett a kormányzat, a gazdasági kormányzat a gazdasági törvények egyszerűsítése irányában, előterjesztés alatt áll mintegy 30 javaslat a bizottság előtt, ezeket már ezen a héten elkezdik tárgyalni a képviselők. Ezek a jogszabályok részben jogharmonizációs kötelezettségből vannak az asztalon, míg mások a gazdasági törvénykezés egy részét érintik. A politikus hozzátette, a gazdasági jogszabályok kiszámíthatósága is a biztonságérzetet tudják növelni.

A miniszterelnök mostani kínai útjával kapcsolatban Bajkai István elmondta, Magyarország már a helyzetéből adódóan is igyekszik mindig több lábon állni. Azt mindenki tudja, ma Kína a legerősebb gazdaságok egyike a világban, de mellette a világpolitikában is egyre erőteljesebb szerepe van. Nem csak érdemes, hanem kell is együttműködni Kínával, nem csak a kínai termékek exportjával kapcsolatban, hiszen ez az ország egy hatalmas felvevőpiaca is lehet a magyar gazdaságnak. A jogi viszonyokat illetően a politikus elmondta, azért is vannak még a kínaiaknak némi elmaradásuk, például a szerzői jog, a vagyoni jog területén a nemzetközi szerződések aláírása, betartása mentén, de az is igaz, Kína már olyan helyzetben van, hogy egyre aktívabb részese lesz a nemzetközi egyezményeknek.

A képviselő még a kampányban tett ígéretet a társasházi törvény átalakítására, ennek kapcsán megjegyezte, a holnapi nap folyamán tart egy egyeztetést több kerületi főépítésszel, hogy elmondják a véleményüket, javaslataikat. Már több egyeztetés, megbeszélés lezajlott a társasházak képviselőivel, kezelőivel, a tulajdonosok szervezeteivel, ők is elmondták a tapasztalataikat, tettek javaslatokat. Bajkai István szerint a törvénymódosítás már több mint 90 százalékos állapotban van, így hamarosan be is mutatja a Törvényalkotási Bizottságnak.