A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 


Jelentős beruházások lesznek a Szent János Kórházban, az intézmény középső része teljesen megújul, és nagyobb szerepet kap a Kútvölgyi szakrendelő is – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette, a kórházban a több mint ötszáz aktív ágy mellett lesz ápolási és rehabilitációs részleg is. Az átalakítások tervezésére 495 millió forintot biztosít a kormány, és a legoptimálisabb tervek szerint még ebben a ciklusban befejeződnek a munkák – mondta. Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedése lehetővé tette, hogy jelentős mértékű egészségügyi fejlesztések kezdődjenek. Hangsúlyozta, a kormány 650 milliárd forinttal költ többet egészségügyi kiadásokra, mint az utolsó szocialista kormányok.

A jogállamiság ügyét többen politikai eszközként akarják felhasználni egy politikai kampányban, ami nincs jól, ha valóban az egység és nem a megosztottság a cél az unióban – mondta Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség államtitkára. Az európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár kijelentette: ilyenkor a joghoz kell fordulni, márpedig a lisszaboni szerződés nem mondja azt, hogy a jogállamiságot uniós szakpolitikához lehetne kötni. Ennek ellenére a kohéziós politikát sokan büntetőeszközként szeretnék használni. Véleménye szerint ezért politikai eszköz, ha jogállamiság kérdését a költségvetési tárgyalásokon veszik elő.

Gróf Tisza István egykori miniszterelnök halálának századik évfordulója alkalmából rendezett emlékülést a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány Budapesten. Az esemény fővédnöke, Boross Péter korábbi kormányfő azt mondta, a konferencia feladata, hogy helyreállítsa a tisztességes és tárgyilagos felfogásrendet az oktatásban. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az emlékülés védnöke úgy fogalmazott, hogy Tisza István „talpig férfi” volt: szellemileg és fizikailag egyaránt alkalmas személy, aki egész élete során fejlesztette adottságait.

Szembesíteni kívánja az LMP a kormánypártokat azzal, hogy a migrációs krízist eddig csak propagandacélokra használták, a probléma megoldásáért azonban semmit sem tesznek – mondta az ellenzéki párt társelnöke. Keresztes László Lóránt elnöktársával, Demeter Mártával közösen mutatta be az LMP országgyűlési határozati javaslatát az illegális migráció elleni küzdelemről és annak kezeléséről, amelynek tárgysorozatba vételéről a héten dönt a Ház.  Közölte: az LMP globális kihívásnak és sorskérdésnek tartja a migrációs krízist, amelynek kezelését szerintük az okok feltárásával kell kezdeni, ezt a munkát azonban sem az unió, sem a nemzetállamok nem végezték el, csupán a „tüneti kezelésig” jutottak.

Az MSZP továbbra is sürgeti a kormánytagok VIP egészségügyi ellátásának megszüntetését. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy közérdekű adatigénylés keretében a Miniszterelnökségtől megkapták a kiemelt egészségügyi ellátással kapcsolatos szerződéseket. A kormánytagok soron kívül ellátásban részesülnek, a vezető orvosok kezelik őket, mindenre kiterjedő azonnali szűrővizsgálatot vehetnek igénybe, továbbá kórházi kezelésűk esetén egyágyas, szállodai minőségű kórteremben helyezik el őket úgy, hogy 12 fős tárgyalót is igénybe vehetnek – sorolta a szerződés részleteit. Bangóné Borbély Ildikó szerint a kormány a szerződésben kikötötte, hogy szállodai szintű kiszolgálást kérnek a kormánytagoknak.

A hadisírok emlékeztetnek arra, milyen törékeny a béke – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd a Rákosszentmihályi temetőben a felújított első világháborús parcella avatásán kijelentette: a mi feladatunk, hogy minden erőnkkel, katonai erőnkkel törekedjünk ennek a békének a megőrzésére. A magyar kormány elkötelezett a katonahősök emlékének méltó megőrzése iránt – tette hozzá.  Az államtitkár hangsúlyozta: hőseink kitartásából napjainkban is erőt meríthetünk a 21. század kihívásaihoz. Ehhez viszont ismerni kell történelmünket, múltunkat. Az emlékezés itt kezdődik, a hősi halott katonák sírjainál – fogalmazott.

Fokozott rendőri jelenlét lesz, elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon mindenszentek és halottak napján, hogy az emlékezés zavartalan és biztonságos legyen – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Ez az időszak az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a közlekedőknek, mert a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő. A rendőri – és polgárőri – jelenlét célja elsősorban a forgalom segítése, de fellépnek a szabálytalan közlekedők ellen is. A rendőrség a közút kezelőivel együttműködve ideiglenes parkolóhelyeket is kijelöl, néhol pedig forgalomkorlátozást rendel el.

November 15-én tartja tanácskozását a Magyar Diaszpóra Tanács, másnap a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) plenáris ülését rendezik Budapesten, a Várkert Bazárban – mondta el a nemzetpolitikai államtitkár. Mindkét eseményen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök. Potápi Árpád János felidézte, hogy 2010-ben indították újra a Máért-et, a diaszpóratanács pedig 2011 óta ülésezik. A Máért idei napirendjéről szólva az államtitkár kiemelte: szeretnék egyszerűsíteni a választási jogszabályokat, erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tart majd előadást a Máért-en. Kitért arra, hogy a parlament ezen a héten megkezdi a külhoni magyarok EP-választáson való szavazásának lehetőségét megteremtő javaslat tárgyalását.

Külföld:

Benjamin Netanjahu visszautasította azon ultra orthodoxok kritikáját, akik szerint a pittsburghi merényletet nem egy hivatalos zsinagógában történt. Az izraeli miniszterelnök Twitteren közölte, hogy zsidókat öltek meg egy zsinagógában, csak azért mert zsidók, és direkt választották ki a helyszínt. Mindezt senkinek sem szabad elfelejtenie – tette hozzá Netanjahu.

Izraeli tüntetők állták el a Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetbe tartó teherautók útját, tiltakozásul a hétvégi rakétatámadásokért. Pénteken és szombaton terroristák mintegy 34 rakétát lőttek a Gázai övezetből izraeli városokra, ami 95 terror célpont megsemmisítését vonta maga után. A támadás ellenére Izrael nyitva hagyta a Gázába vezető Kerem Salom átkelőt, lehetővé téve az áruk áthaladását a Hamász vezette övezetbe. A Gázai övezet mellett lévő izraeli városok lakóihoz a pro-cionista Im Tirtzu szervezet aktivistái csatlakoztak reggel a kereszteződésnél, hogy tiltakozzanak a folyamatos gázai támadások ellen, és határozott választ követeltek az izraeli kormánytól a rakétakilövések megszüntetésére. „Ami sok az sok, elegünk van és belefáradtunk ebbe,” – mondta Liana Peretz, a tüntetés egyik szervezője, aki a közeli kibuc lakója.

A délnyugat-németországi Baden-Württemberg fővárosa, Stuttgart vezetősége eltávolíttatta egy antiszemita bojkott-csoport hirdetését, miután a Jerusalem Post újságírója, Benjamin Weinthal nemrégiben hírt adott arról, hogy a városvezetés az Izrael-ellenes BDS-mozgalmat támogató Palesztina Bizottságnak biztosított hirdetőfelületet. „A BDS mozgalom az Izrael-ellenes bojkottot hirdeti. Ennek okán eltávolítottuk a Stuttgarti Palesztina Bizottság bemutatkozó hirdetését a stuttgart.de című honlapról” – mondta Sven Matis a Fritz Kuhnnal az élén a várost vezető Zöld Párt szóvivője. Matis kifejtette, hogy a Palesztina Bizottság internetes oldalán felsorolja az Izrael-ellenes bojkott lépéseit, és párhuzamot von Izrael és egy „apartheid állam” között. Más német városokkal, például Münchennel, Frankfurttal, vagy Berlinnel ellentétben, Stuttgartban nem tiltja törvény, hogy a városi pénzeket és helyszíneket a BDS céljaira használják fel.

Nincs jele annak, hogy vannak túlélői a hétfőn Indonéziában 188 emberrel a fedélzetén tengerbe zuhant Boeing 737-800 típusú utasszállító repülőgép szerencsétlenségének – közölte az indonéziai kutatási és mentési ügynökség vezetője. „Átfésültük a vízfelszínt, de nem találtunk túlélőket” – mondta Muhammad Syaugi a dpa német hírügynökség szerint. Syaugi tájékoztatása szerint a mentőcsapatok mintegy 70 kilométerre keletre Jakartától bukkantak rá a repülőgép roncsaira. A búvárok jelenleg a repülőgép törzsét keresik, amely a feltételezések szerint a tengerfenékre süllyedt, mintegy 35 méter mélyre – mondta Syaugi. Eközben a mentőcsapatok rábukkantak az első holttestekre a repülőgép roncsai között – mondta Agus Hariono, az indonéz vészhelyzeti intézkedések vezetője az EFE spanyol hírügynökségnek. A tetemekre mintegy 8 kilométerre keletre leltek rá a Tanjung Karawang nevű félszigettől, ahol az utasszállító eltűnt a radarról. A mentőcsapatok egyelőre nem akadtak túlélőkre – tette hozzá Hariono. Bambang Suryo Aji, az indonéz mentőszolgálat műveleti igazgatója úgy értékelte, hogy a gép utasai „valószínűleg” meghaltak.

Horst Seehofer szerint „kár”, hogy Angela Merkel nem jelölteti magát újra a pártelnöki posztra, a CDU hamburgi vezetője szerint a kancellár „okos és higgadt” döntést hozott, az ellenzéki FDP szerint inkább a kormányfői tisztségből kellene távoznia Merkelnek, az AfD vezetője szerint pártjának is nagy része van a kancellár támogatottságának csökkenésében. „Kár. Kimondom kereken, hogy kár” – ezekkel a szavakkal reagált Horst Seehofer, a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a hétfői sajtóhírekre, miszerint Angela Merkel hogy nem jelölteti magát újra a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pártelnöki tisztségre. „Voltak vitáink, de mindig bizalom és kölcsönös tisztelet jellemezte az együttműködésünket. És ennyiben sajnálom, hogy eljött ez a fordulópont” – tette hozzá a bajor pártvezető. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) elnöke, Alexander Gualand úgy vélte, pártjának „nagyon sok köze van” a szövetségi kancellár hatalmának csökkenéséhez. A 64 éves Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t és 2005 óta kancellár. Eddig rendre azt hangoztatta, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség elválaszthatatlan egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie.

A szíriai kormány döntése értelmében hétfőtől nem hívnak be több tartalékos katonát a hadseregbe. Törlik a nyilvántartásból azoknak a tartalékosoknak a neveit is, akik korábban a behívó ellenére nem vonultak be. Azonnali hatállyal elengedik azokat is, akiket az elmúlt 48 órában azért vettek őrizetbe, mert nem jelentek meg szolgálatteljesítésre. A kötelező tartalékos katonai szolgálat a polgárháború éveiben körülbelül 800 ezer 18 és 42 év közötti férfit érintett, akiknek a listáját naponta frissítették és megküldték a hatóságoknak az országon belüli ellenőrzőpontokon és a határátkelőknél is.

Összecsaptak görög rendőrök és tüntető diákok Athén központjában. A görög fővárosban a diákok egy törvénytervezet ellen szerveztek tiltakozást, amely megváltoztatná az egyetemi bemeneti feltételeket. Amikor a felvonulás a Szintagma téren található parlamenthez ért, a demonstráció erőszakba torkollt. A tüntetők köveket, fáklyákat és Molotov-koktélokat dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Lemondott a kormányalakítási kísérletről Stefan Löfven svéd ügyvivő kormányfő, aki visszaadta megbízatását Andreas Norlén parlamenti elnöknek. „Jelenleg nem látok semmilyen lehetőséget egy olyan kormány alakítására, amelyet a parlament tudna támogatni. Minden annyira meg van rekedve, hogy nem tudtunk előrelépést elérni” – mondta Löfven.    Löfvenhez hasonlóan nem tudott kormányt alakítani az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristersson sem, aki bő két hete szintén visszaadta megbízatását a parlament elnökének. Löfvennek ez után két hete volt a kormányalakításra. Löfven jelenleg az ügyvivő kormány miniszterelnöke, dacára annak, hogy szeptember végén elvesztette a bizalmi szavazást a svéd törvényhozásban, így elvileg kénytelen távozni posztjáról, de az új kormány felállásáig továbbra is ő vezeti a kormányt. Andreas Norlén konzervatív házelnöknek most újabb egyeztetést kell folytatnia a pártok vezetőivel, és javaslatot kell tennie új miniszterelnök személyére. Ha továbbra is fennmarad a jelenlegi helyzet, hogy egyetlen párszövetség sem tud többségi kormányt állítani, új választásokat kell kiírni.

Aktát vezetett Donald Trump jelenlegi amerikai elnökről az egykori csehszlovák kommunista állambiztonsági hivatal (StB). Trump az után került az Állambiztonság látókörébe, hogy 1977-ben feleségül vette a cseh származású Ivana Zelníckovát – írja friss számában a Respekt című cseh politikai hetilap. A Respekt a The Guardian című brit lappal együttműködve szerezte meg a most nyilvánosságra hozott információkat.  Az StB rendkívül befolyásos emberként tartotta számon Trumpot, akinek komoly politikai ambíciói vannak, mérlegeli az elnökválasztáson való későbbi indulást is – jegyzi meg az újság. Az Ivana elnevezésű aktát 1978-ban az StB gottwaldovi (ma: Zlín) irodája hozta létre. Később az akta bővítésébe a csehszlovák felderítés is bekapcsolódott.Az első időkben a csehszlovákok azt szerették volna feltérképezni, milyen kapcsolatai vannak a Trump családnak a korabeli amerikai hatalommal, s milyen gazdasági háttérrel rendelkezik a család. Az első években a legfőbb információforrás Ivana édesapja, Milos volt, aki együttműködött az StB-vel. A Respekt szerint a szülők évente több alkalommal is ellátogattak Trumpékhoz, s az Egyesült Államokban szerzett ismereteiről az apa mindig részletesen beszámolt az állambiztonságnak.

Huszonkét nemzeti közösség választja meg kisebbségi önkormányzatát Szerbiában, a nemzeti kisebbségek tagjai a 21 nemzeti tanács tagjait, valamint a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének tagjait választják meg a hét végén. A Szerbiában élő kisebbségek a nemzeti tanácsokon keresztül valósítják meg a kulturális önigazgatáshoz való jogukat, amely a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki. A szavazáshoz előbb fel kell iratkozni a külön választói névjegyzékre, ezzel is jelezve, hogy ki melyik nemzeti kisebbséghez tartozik. Október 20-ig a hozzávetőleg hétmilliós ország teljes lakosságából valamivel több mint 507 ezren iratkoztak fel a külön választói névjegyzékre. Négy évvel ezelőtt ez a szám csak kevéssel haladta meg a 456 ezret. A köztársasági választási bizottság közlése szerint a 22 nemzeti kisebbség összesen 58 választási listát adott át. A legtöbb lehetőség közül a ruszin kisebbség választhat, ők hét lista egyikére voksolhatnak november 4-én.

Belehalt a kanyaróba egy 12 éves, mezőterebesi fiú Munkácson, a Kárpátalja megyei gyermekkórházban – hozta nyilvánosságra az UNIAN ukrán hírügynökség a mukachevo.net hírportálra hivatkozva. A haláleset múlt szombaton történt. Roman Snyicer, a kórház főorvosa elmondta, hogy a fiút aznap reggel szállították be a kórházba, akkor már állapota közepesen súlyos volt. Körülbelül egy héttel korábban betegedett meg, otthon ápolták. Kanyaró ellen nem volt beoltva. Mivel állapota rohamosan romlott, az intenzív osztályra vitték, de az életét már nem tudták megmenteni. Az egyelőre nem ismert, hogy a szülők miért nem vitték hamarabb kórházba, ugyanakkor feljelentést tettek orvosi segítség elmulasztása miatt.

Gazdaság:
A GKI Gazdaságkutató Zrt. idén legalább 4,2 százalékos növekedésre számít, jövőre pedig csak 3,2 százalék körülire, miközben a legtöbb előrejelző idén még 4-4,5 százalékot prognosztizál, jövőre pedig – a kormány kivételével – már csak 3-3,5 százalékos bővülésre számítanak. A gazdaságkutató elemzése szerint az EU-transzferekkel finanszírozott beruházások és a választások által is gerjesztett lakossági fogyasztás növekedése lassulni fog, az európai konjunktúra bizonytalan, az EU-kapcsolatok feszültek, és egyelőre a költségvetési és monetáris politika is laza. Kiemelték: a második negyedévben a régiós országok közül csak a lengyel növekedés volt gyorsabb a magyarnál. Magyarországon a nyári hónapokban folytatódtak az első fél évre jellemző folyamatok. Az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme nem változott érdemben. Az építőipar szárnyalása még erősödött is, miközben a kereskedelmi szálláshelyek forgalmi dinamikája lassult.

Dúl a kamatháború a személyi kölcsönöknél. Főleg a jobb anyagi helyzetben lévőkre szabják hiteleiket a pénzintézetek, de kevésbé magas fizetéssel is lehet milliókhoz jut. A Pénzcentrum összeállításában annak járt utána, milyen jövedelmi elvárásaik vannak a pénzintézeteknek és mire kell feltétlenül odafigyelnie annak, aki kölcsönt készül felvenni. Az összeállításból kiderült, hogy az olcsó hitel kulcsa a magas jövedelem. Minél magasabb jövedelmet tud valaki igazolni, annál kedvezőbben tud a bank hitelezni, hiszen alacsony a kockázata annak, hogy az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket. A pénzintézeteknek kifejezetten céljuk, hogy megbízható ügyfeleknek hitelezzenek, ezért bizonyos jövedelemszint felett kamatkedvezményeket adnak – írja a gazdasági portál. A kedvezményekhez szükséges jövedelmi szint a havi nettó 250 000 forintos jövedelmi sávtól kezdődik, ugyanakkor egyes kedvezményeket igénybe lehet venni ez alatt is, például aktív számlahasználatért vagy jövedelemérkeztetésért cserébe.

 

Könnyű:

A légszennyezettség jelenti a legnagyobb egészségügyi veszélyt Európa 41 országában, mintegy félmillió ember haláláért felel évente – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentéséből. A jelentés alapját az Európa-szerte kialakított mintegy 2500 mérőállomás adatai szolgáltatták. A lassú előrelépések ellenére az Európai Unió és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit többször is túllépték az adatok. A veszélyt a finompor, a talajközeli ózon és a nitrogén-dioxid jelenti. Légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy rákot okoznak, súlyosabbá teszik a már meglévő betegséget és csökkentik a várható élettartamot – emelte ki az EEA. A kutatók szerint bár némileg csökkent a légszennyezettség mértéke a korábbiakhoz képest, 2015-ben még mindig 442 ezer idő előtti haláleset következett be a finomszemcsés anyagok (PM2,5) miatti légszennyezettség következtében, ebből 391 ezer a 28 európai uniós tagállamban. A nitrogén-dioxid mintegy 76 ezer ember korai halálát okozta, a talajközeli ózon pedig 16 400 halálesetet okozott 2015-ben a jelentés szerint.