A BreuerPress és a HetiTV gyors híre

A BreuerPress és a HetiTV gyors híre

Növekszik a CSOK kölcsön összege, már a kétgyerekeseket is bevonják a programba. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolt a kormány legutóbbi döntéseiről a Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel közösen tartott. Itt a Heti Tv is feltette kérdéseit.

A Heti Tv a legutóbbi ukrajnai esemény kapcsán arra volt kíváncsi, amikor is egy szerződéses katonát, aki ottani magyar volt egy mesterlövész lőtt agyon, így a konfliktusban meghalt magyarok száma tízre növekedett, hogy kíván-e tenni valamit a kormány a magyarokért, a magyar-ukrán alapszerződés kapcsán mit gondol a kormány. Gulyás Gergely válaszában elmondta, Magyarország egy kisebbségvédelmi egyezmény megkötését szeretné elérni Ukrajnával. Jószomszédi viszonyra van szükség, ahogy azt a magyarok minden szomszédjával erre törekszik, ám Ukrajnában jelenleg a nemzetiségi jogokat erősen megnyirbálták, folyamatosan nyirbálják, így a magyar szándék megvalósulása nem lesz egyszerű. Hozzátette azt is a miniszter, hogy jelenleg választási kampány zajlik az ukránoknál, így a magyar kártyát igen sokszor húzzák elő. Egy biztos, a magyar kormány, Magyarország erősen küzd a kisebbségi jogokért, az ottani magyarokért, ennek pedig minden nemzetközi fórumon hangot is ad.

Ugyancsak szerette volna megtudni a Heti Tv, hogy a közel-keleti menekülttáborokban sínylődők, azok közül is a legrosszabb helyzetben lévő keresztények érdekében mit tud tenni a kormány, főleg annak a fényében, hogy a térségben beköszöntöt az esős időszak, ami még élhetetlenebbé teszi a menekülttáborokban lévők helyzetét. Gulyás Gergely megerősítette, a magyar kormány mindig is nyújtott karitatív segítséget, ezt elsősorban a helyi egyházaknak nyújtották, mert így biztosabban eljut az érintettekhez a támogatás. Hozzátette azt is, Magyarország álláspontja nem változott, azaz a segítséget helyben, a baj forrásánál kell nyújtani, nem pedig behozni Európába. Példaként említette meg a miniszter, hogy Magyarország saját lehetőségeihez képest is jelentős támogatást adott eddig a Hungary Helps programban, ez az összeg pedig meghaladta a 4 milliárd forintot.

A Heti Tv a Maccabi Európa Játékok megrendezése kapcsán azt szerette volna megtudni, hogy eleget tesz-e a kormányzat, mert az egyik szélsőjobboldalinak mondott mozgalom aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a kormány álljon el a sportrendezvény támogatásától Gulyás Gergely kijelentette a magyar kormány kötelezettséget vállalt, ettől semmiféle aláírásgyűjtés nem téríti el.

A Kormányinfón elhangzott még:

 

A miniszter elmondta, a lakáskassza-támogatási rendszer átalakításával források szabadulnak fel, amelyekkel kibővítik a CSOK-rendszert. Ez azt jelenti, hogy a háromgyerekeseknek 15 millióra bővül a kedvezményes kölcsön összege, valamint az eddigi 10 milliós kedvezményes kölcsönt pedig már a kétgyerekesek is igénybe vehetik. Gulyás Gergely hozzátette, mivel ehhez banki konstrukciókat kell kialakítani, így nem valószínű, hogy 2019. január 1. előtt ez megvalósul, de a törvényi hatálybaléptetést még idén szeretné a kormány lebonyolítani.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megemlítette, hogy a szerdai kormányülésen Pintér Sándor belügyminiszter külön áttekintést adott az európai migrációs helyzetről, amiben szerepelt az is, hogy az európai és magyar titkosszolgálatok jelentései szerint mintegy 70 ezer, Európa felé tartó migráns van a Balkánon, aminek okán Magyarország megerősítette a határt, mindezek mellett felajánlotta a segítségét Horvátországnak. Szintén ennek kapcsán mondta el Gulyás Gergely, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal helyett Idegenrendészeti Hivatal jön létre, ami kifejezi a magyar választók többször megerősített szándékát.

 

A kormány döntése értelmében nem három, hanem négy súlyponti kórház lesz a fővárosban, mivel a Szent János Kórház is ide kerül, a tervezési munkálatokra elkülönítettek 495 millió forintot A János Kórház majd sürgősségi ellátást is nyújt majd, több mint 500 ágyas intézmény lesz. A másik három az összevont István-László Kórház, a leendő Dél-budai kórház, és a Honvéd Kórház.

 

Az örökbefogadások száma az elmúlt években folyamatosan nőtt: míg 2010-ben 754, 2017-ben már 1025 gyereket fogadtak örökbe, ami 36 százalékos emelkedést jelent – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin a kormány a döntései során az örökbefogadott gyereket a vér szerinti gyerekkel azonos értékűnek tekinti. Az örökbefogadókat érintő intézkedéseket ismertetve elmondta, hogy bevezették a 3 évesnél idősebb gyereket örökbefogadóknak járó örökbefogadói gyest, megvalósult az örökbefogadások utánkövetése, hogy lássák, hosszú távon is biztonságos közegben van-e a gyerek.

Külföld:

 

Jelentősen romlott a helyezet Ukrajna vonatkozásában, ugyanis semmi nem történt az oktatási törvény módosításának ügyében, és elfogadták a nyelvtörvényt is, amely az oktatás mellett a kultúrában, a médiában és a közigazgatásban is elveszi a nemzeti közösségektől saját anyanyelvük használatának lehetőségét – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben. A külgazdasági és külügyminiszter Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával folytatott megbeszélését követően hangsúlyozta, Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy Ukrajnában egy NATO-tagország állampolgárságával rendelkező embereket listáznak, velük szemben titkosszolgálati módszerekkel nyomozásokat folytatnak. Egy NATO felé igyekvő, azzal szorosabb együttműködésre törekvő ország részéről elfogadhatatlanok a magyar kisebbség ellen irányuló, közelmúltban tapasztalt cselekedetek és az, hogy Kijev nem lépett azonnal ezekben az ügyekben – szögezte le Szijjártó Péter.

 

A francia elnöknek, Emmanuel Macronnak az a terve, hogy konfliktusokat teremt az európai politikában – mondta Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő.  A szakértő szerint Macron az európai politikában ellenpontként Orbán Viktor miniszterelnököt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert jelölte ki, számára ők képviselik mindazt, amit elutasít. Ez ugyanakkor Orbán Viktor számára sem teljesen negatív, hiszen az ország súlyához képest jelentős figyelmet kap a magyar miniszterelnök – fűzte hozzá.

 

Donald Trump amerikai elnök szerint nagyrészt a média szándékosan hamis és pontatlan hírei okozzák a társadalmi haragot az Egyesült Államokban. Trump azután vádolta Twitter-üzenetben a fősodrú médiát, hogy újabb gyanús, robbanószerkezetet sejtető csomagot találtak az Egyesült Államokban, ezúttal Manhattanben, Robert de Niro színésznek címezve. „A fősodorhoz tartozó médiának mielőbb rendbe kell raknia a ténykedését!” – írta Trump. Rendőri források közlése szerint a csomagon, amelyet Robert de Nirónak küldtek, hasonló jelzések vannak, mint a korábban találtakon, amelyekben csőbomba volt, és amelyeket mások mellett Bill és Hillary Clintonnak, Barack Obamának és Soros Györgynek címeztek. A csütörtöki csomagot a Greenwich Street 375 alatt, a Tribeca Filmfesztivált szervező, de Niro alapította Tribeca Film Center címén találták. A helyszín biztosítása után a New York-i tűzszerészosztag elszállította a gyanús csomagot.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egy ellene készülő puccsal vádolta meg előbb Reuven Rivlin államelnököt, majd pártja, a Likud egyik vezető politikusát, Gideon Szár volt igazságügy-minisztert. Gideon Szár a katonai rádióban utasította vissza a vádakat, amelyek szerint a közelgő választások után Netanjahut belső puccsal az útról félretolva próbálta volna megszerezni magának a kormányfői pozíciót. Előzőleg Rivlin üldözési mániának nevezte a miniszterelnök köreiből származó kijelentést, hogy az államfő másnak a kinevezését tervezi az ország élére Netanjahu választási győzelme után. Az Israel Hayom szerint ugyanis Benjámin Netanjahu azért nem mert eddig előrehozott választásokat kiírni, mert attól tart, hogy hiába nyerné meg nagy többséggel a voksolást a Likud számára, utána az államelnök a jogkörével élve mást tenne meg helyette Izrael kormányfőjének.

 

Gazdaság:

 

Folyamatosan erősödik a lakosság hitelfelvételi aktivitása a Netrisk.hu pénzügyi összehasonlító oldalának adatai szerint, a portál az idei első három negyedévben több mint háromszor annyi személyihitel-igényt továbbított, mint az előző év hasonló időszakában. Ezeknek a hiteleknek az átlagos nagysága 1,32 millió forint volt, 8 százalékkal nagyobb a 2017 első kilenc hónapjában mért 1,22 millió forintos átlagnál. A vizsgált időszak során tovább csökkentek a személyi hitelek kamatai: az átlagos thm (teljes hiteldíj mutató) a portál összesítésében 13,9 százalék volt 2018 első kilenc hónapjában, szemben a tavalyi 14,8 százalékkal, mindeközben 48-ról 51 hónapra emelkedett az átlagos futamidő. E két tényező hatására a magasabb átlagos hitelösszeg ellenére az átlagos havi törlesztőrészlet 32 500 forintos mértéke szerényen még csökkent is a tavalyi 32 700 forinthoz képest.

 

Időjárás:

 

Pénteken túlnyomóan felhős időben lesz részünk, a nap csak időnként süthet ki, csapadék azonban egészen estig nem várható.  Északon, északkeleten párás lehet a reggel. Napközben többfelé feltámad a déli, délnyugati szél. Délután 14-19 fok valószínű.

Pénteken nem lesz front térségünkben. A következő napokban egyre inkább melegszik az idő, így a melegedésre érzékenyek fokozódó migrénes fejfájást és fáradékonyságot tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem szűnnek meg teljesen, a hűvös reggeli időszakban többeknél jelentkezhetnek kopásos ízületi bántalmak, melyek napközben mérséklődnek.