Akár radikális lépésre is szükség lehet, ha az emberi jogokról van, hiszen már nincs hova hátrálni

Akár radikális lépésre is szükség lehet, ha az emberi jogokról van, hiszen már nincs hova hátrálni

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kárpátaljai magyarok helyzetéről, Magyarország erőfeszítéseiről, de szóba került még a Maccabi Európa Játékok helyzete is.

Az ukrajnai helyzet kapcsán a politikus elmondta, a kormányzat folyamatosan gondolkodik, hogy mit tudna még tenni a külhonban élő magyarokért, különös tekintettel Kárpátaljáért. Sehol nem egyszerű a magyarok helyzete, de most Kárpátalján szó szerint élethalál harcot vívnak az ottani magyarok. Mindeközben az is tény, hogy a magyar-ukrán alapszerződésből szinte semmit nem teljesített a szomszéd ország a magyarság vonatkozásában. A kinti magyarok helyzete folyamatosan romlik, azt is lehet mondani, az ukrán kormányzat a magyarságot ellenségként kezeli.

Bajkai István beszélt arról a kettősségről, amely szerint, ha a kormány fellép a kinti magyarok érdekében, akkor egyes ellenvélemények szerint az ostor a magyarokon csattan majd. Ugyanakkor, ha nem lép fel a kormány erőteljesen, akkor azt a kinti magyarok nehezményezhetik. Ám a politikus szerint teljesen egyértelmű a helyzet, azaz Magyarországnak mindenütt a világban kell hallatnia a hangját, hogy ráébresszen sokakat, jelenleg Ukrajnában egy politikai értelemben vett genocídium zajlik éppen a magyarsággal szemben, amikor is elüldözik őket a lakóhelyükről, ahol már generációk óta élnek, ezek a magyarok pedig egyszerűen fogolyként érzik magukat. A képviselő szerint egyre nagyobb a félelem közöttük, mióta a háborús konfliktusok kiújultak, információk szerint ma már a gyárakból viszik el a fiatalokat kényszersorozásra.

Arra a kérdésre, hogy miért van az, hogy az Egyesült államok hasonló helyzetben sokkal erőteljesebben állt ki az állampolgárai mellett, a képviselő azt felelte, mindenkire ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, ám az erősorrend kicsit már Magyarország és az USA között. Ugyanakkor az is igaz, hogy a magyar kormány erején túlmenően is teljesít ilyen ügyekben, Bajkai István szerint akár radikális lépésre is szükség lehet, ha az emberi jogokról van, hiszen már nincs hova hátrálni.

Arra a felvetésre, hogy miért nem lép fel az Európai Unió, a képviselő szerint az EU az emberi jogokra úgy tekint, mint egyfajta fegyverre, amit azokkal szemben alkalmaz, akiket célcsoportjának tart, mint most Magyarország tekintetében. Itt tette hozzá a politikus, hogy Brüsszel ne őszinte híve az emberi jogoknak. Amennyiben mégis az lenne, akkor kivizsgálhatná, hogy Ukrajna és az EU között létrejött megállapodásból mit tett Ukrajna a demokrácia fejlesztése érdekében. Az ukránok aláírták, hogy az intézményrendszerüket a demokratikus jogelveknek megfelelően alakítják át, ám ezt nem teszik, de ezzel nem foglalkozik sajnos az EU. Pedig éppen Kárpátalján sérülnek most leginkább az emberi jogok, Magyarország annyit tud és kell is neki tennie, hogy a nemzetközi fórumokon fellép, mellett jogi, pénzügyi, gazdasági segítséget nyújt az ottani magyarságnak, valamint folyamatosan nyomás alatt tartja a kijevi vezetést.

Az Európai Bizottság elnöke éppen október 23-án tett egy nyilatkozatot, mely szerint Románia megalakulásának ünnepe egyben Európa ünnepe is. Bajkai István szerint ez ízléstelen nyilatkozat volt. A modern Románia megalakulása, Erdélynek a román államhoz való csatolása nagyon sok magyar számára nem lehet ünnep. Arról nem beszélve, hogy akár ennek az egyesülésnek a jogi hátterét is érdemes lenne megvizsgálni.

Arra a felvetésre, hogy nem lenne-e hasznos inkább azon dolgozni, hogy egy Ukrajna figyelmét felhívó nyilatkozat szülessen meg az Európai Unióban, a politikus elmondta, a kormány dolgozik a különböző megoldásokon, ezek egyike lehet apolitikus szerint egy másik Sargentini-jelenés. ahol az eredetivel ellentétben nem a politika eszköze az emberi jog, hanem egy olyan helyzet, ahol nincs különbség ember és ember között.

Az egyik szélsőjobboldalinak mondott párt aláírásgyűjtésbe kezdett a jövő évi Maccabi Európa Játékok ellen, kérve a kormány visszalépést. Ennek kapcsán a képviselő megerősítette, a magyar kormány továbbra is a zéró toleranciát tartja fontosnak a rasszizmussal, az antiszemitizmussal szemben. Hozzátette az aláírásgyűjtés a szabadságjogokkal megy szemben, visszaélés a joggal, az pedig, hogy ezt az akciót október 23-án hirdették meg, egyszerűen ízléstelen. Ennek az akciónak egyértelműen van egy éle a zsidó honfitársainkkal szemben, ez ellen a magyar kormány minden tőle telhető eszközzel fellép – tette hozzá a politikus.

Mindeközben a Fidesz méltósággal emlékezik 1956 hőseire, Bajkai István – többek között -. egy előadást szervez, ahol a különböző döntések világ- és külpolitikai hátterét világítják meg, de szó lesz a Kádár-rendszerről is, a beszélgetést Kun Miklós történész professzor vezeti majd.