Ártatlanul a börtönben

Ártatlanul a börtönben

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában erdélyi látogatásáról, ahol a két székelyföldi fiatallal beszélt, akiket – véleménye szerint – jogtalanul ítéltek el terrorcselekményekért. Mellette szóba került még a lakástakarékpénztárak, valamint a hazai romák ügye is.

A képviselő beszámolt arról, hogy nemrégiben érkezett meg Csíkszeredáról, ahol a terrorcselekményekért elítélt két fiatalt látogatta meg a börtönben, ahol hosszasan tudott velük beszélgetni, de találkozott még a fiatalemberek családjával is a magyar főkonzulátus épületében. Azért is volt fontos a politikus szerint ez a látogatás, mert most volt alkalma személyesen is végigbeszélni az elítélt fiatalokkal azokat a vádakat, amelyekkel őket illették. Bajkai István annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a székelyföldi terrorista címmel megvádolt két fiatal teljesen ártatlan. Nem történt más, mint hittek abban, hogy ha nyilvánosan kimondják azt, hogy Romániában elnyomják a magyarságot, nem tudják korlátlanul használni az anyanyelvüket, nem tudják megélni saját kultúrájukat, akkor ezt megtehetik, még akkor is, ha ennek a véleményüknek határozottan adtak, adnak hangot.

A képviselő még más egyéb eseményeken is szerepet vállalt erdélyi útja során, így többedmagával nyitotta meg a Mátyás király emlékévet, valamint egy, a Fidelitas által szervezett programon is megjelent, de volt ideje arra is, hogy a Parlament labdarúgó válogatottjának a mérkőzését is megnézze.

Bajkai István is elmegy a az Országgyűlés mai ülésére, ahol a lakástakarékpénztárak állami támogatásáról szóló törvény módosítását vitatják meg a képviselők, majd a nap során még szavaznak is róla. A kormányzat, illetve a javaslatot benyújtó Bánki Erik képviselő már egy ideje vizsgálja azt, hogy a lakástakarékpénztári befizetések, az állami hozzájárulás milyen hatással van a lakásépítésre, ez a módszer betölti-e a szerepét. Bajkai István szerint az összes öngondoskodó megtakarításnak csak a harmadát használják az állampolgárok lakástakarék formájában, ugyanakkor az állami támogatás háromnegyede áramlik ide és az elmúlt években közel hatvan milliárd forint profitot vittek el az ezzel foglalkozó hitelintézetek. Az előterjesztés pont arról szól, hogy ez a profit is maradjon meg lakásépítésre, felújításra. A képviselő megerősítette, a döntés után is lehet lakástakarékpénztárt üzemeltetni, csak ehhez az állam nem fog hozzájárulni, persze az eddig megkötött szerződéseket továbbra is teljesíteni fogja az állam.

A képviselő a tervei szerint csütörtökön Brüsszelben a LIBE bizottság vitáján vesz részt, hogy megvédje a magyar álláspontot a hazai romák kapcsán ért kritikák miatt. Mint elmondta, világossá kell tennie, ma Magyarországon a roma nemzetiségű állampolgárok ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint mások, mint bármelyik európai országban élők, azaz nem éri őket hátrányos megkülönböztetés. Mint megjegyezte, mindenképpen szeretne szót emelni ezen a vitán az Ukrajnában élő magyar romák érdekében, akik viszont rendkívül súlyos jogsértésben vannak, mint az összes ottani kisebbség, ám eddig úgy látszik, Brüsszelben az igazán súlyos problémákat nem kívánják észrevenni.