hírlevél 18-10-11 (bát micvá, brit milá, bibliafordítás, új élet, stb)

hírlevél 18-10-11 (bát micvá, brit milá, bibliafordítás, új élet, stb)

x

Radnóti Zoltán

Kedves Barátaink!
—— hagyományNoé… Ízelelem a szavakat. Vétek… Özönvíz… Túlélés… Megsemmisülés… Újrakezdés… Szivárvány… Örök kapcsolat.Vajon ez egy szomorú történet-e… Vagy a világ felsóhajtása.Egy picit kisherceges, ahogy Noé ott áll a bárka szélén, és várta, hogy felszáradjon a végtelen víz… Reggeltől estig. Nézte a napfelkeltét és a naplementét. A kis herceg is, ha szomorú volt, mindig a naplementét nézte.Noé fájdalma – a saját, benne élő fájdalom volt. Végignézte az emberiség pusztulását, majd végignézte az emberiség újjászületését.Biztos mindannyian álltunk már így egy bárka szélén. Egy ilyen pillanatban.Évről évre, ahogy olvasom az Istennel járó, ám totálisan naív Noé történetét, arra gondolok, hogy ő a visszamerengés archetípusa. Aki összeköti lelkileg Ádámot és Ábrahámot.Szeretne visszamenni az időben. Szeretné még egyszer, újra átélni a szüleivel, barátaival töltött pillanatokat. Ám szembe kell néznie elveszítette őket, ahogy mindenkit és mindent.Noé tragikus hős. A vízbe veszett a múlt, a titkos mosoly, a közös kacagás. Ott áll a bárkán, körben állatok. Amikor elvállalta nem is sejtette mit vállal. A túlélést remélte, és az egyedüllét lett a társa. Kiszáll a bárkából, és nem volt kit keresnie. A legmagányosabb ember az egész világon. Nem tudta kit keres és nem tudta mit talál. Ám ott elkezdte az új világot. Jutalom vagy büntetés? Noé szőlőtőt ültet és berúg. És elbújik a sátrában. Tudta, hogy a könnyek nem a napfénynek valóak.Furcsa, új világ kezdődött ott el. Kihalt az Istennel találkozó emberek nemzedéke, és megjelent az Istennel harcolni vágyól nemzedéke. Noé találkozott a vereséggel, a kűzdelemmel, a szenvedéssel, a visszanézéssel, és mégsem rogyott meg.Hála Noénak, mi is megtanultuk értékelni az életet, a visszatekintést és a jövőbe nézést.Noé értékelte, érezte és élte az életet, mert csakis így születhetett meg Ábrahám, aki a könyörület, a gondoskodás és a szerető kedvesség példája lesz az emberiség számára a mai napig.Ő Isten elött járt. Mi is örökre magunkban viseljük az Ő lelkét. Legyünk rá büszkék. Csodás élmény. Ennyi.
—– sábát —
hetiszakasz: Noáh (Noé)sábát: 17:44 – 18:46
rajzfilm: 

PÉNTEK:17:00 Pirké Ávot Tanulás Radnóti Zoltánnal (sic!)
18:00 – délutáni ima majd szombatfogadás, majd kiddus (előimádkozó: meglepetés)
*** pészáhig a pénteki esti kezdés: 18.00 ***
dvár Tóra: Kőbányai János
SZOMBAT:
8.30: ima-szöveg gyakorlás és törvények (Radnóti)
9.00: reggeli ima – majd kiddus
dvár Tóra: Locher Laci
kb. 12:30: Heti kérdés (Radnóti)két megjegyzés:1)ez a szombat munkanap… Kicsit nehezebb lesz minden…2)A levél mellékletében látható két ábra hány évig éltek az ősök Ádámtól Ábrahámig, és ki kit látott még élve.

—– Ima a jövő hétenhétfő: 7:00
csütörtök: 7:00
—– Tanulás a héten:
A fentebb olvasottakon kívül…1)
vasárnap: A zsidóság alapjai tanfolyam – pihenőhét!!
lásd: 
docs.google.com/spreadsheets/d/1yrh74ndpOErIhBH0ADVBYeGItFQoF0RemEFgrmdEEeI/edit#gid=72)[email protected]
—– bát micváStern Lea! — Leá Szárá bát Bátseváoktóber 28. 15.00RSVP: [email protected]meghívó mellékelve
—- 7 héber szó a hetiszakaszból
לְהַחֲיוֹת  – leháhájot – túlélni, feltámadni (lásd: a 18 áldás másodika: mehájé hamétim )
כֵּן  – kén – igen / ekképpen – כֵּן עָשָׂה – kén ászá, ekképpen csinálta
נְקֵבָה – nekévá – nőnemű
אַרְבָּעִים – árbáim – 40
מַּבּוּל – mábul – özönvíz
לְמַעְלָה – lemáálá – fent
שֶּׁרֶץ – serec – nyüzsgő (csúszómászó) – innen jön a magyar srác szó.
—– mázl tov!1)Török Dorka és Beck Dávid Samu fiát kedden felvettük Ábrahám szövetségébe.Samu héber neve: Smuel ben Menáhem lett. (A baba szuperül, és anyuka is jól van)A mohél: dr. Hollós Gábor volt2)Szerdán Pál Balázs-t is felvettük Ábrahám szövetségébeHéber neve: Saul ben Jehuda lett.A mohél: dr. Bajor Gábor volt Balázs brit milája után pár órával egy pár sort írt nekem, amit képként mellékeltem .

—– új, modern bibliafordítás és kommentárA brésit-tel elindult a projekt!csak ízelítőképpen hétről-hétre néhány sor:mozaikhub.hu/hu/pages/daf-parasa-savua
és az első fecske: Darvas István és Horányi Gábor kommentárjával.mozaikhub.hu//hu/pages/daf-parasa-savua/beresit

—– zs – Média– mindent beborító kamerák és embereket osztályzó mesterséges intelligenciák kérdéserabbi.zsinagoga.net/2018/10/08/a-kinai-nagy-testver-figyel-teged-isten-tudja-a-24-hu-honlap-kerdese-a-lelkeszekhez-xlv/– pilpul 73


– V-ZS-SZ