Talán azt is lehet mondani, úgy látszik, hogy Romániában nem minden ember egyenlő a törvény előtt

Talán azt is lehet mondani, úgy látszik, hogy Romániában nem minden ember egyenlő a törvény előtt

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a kisebbségi magyarok helyzetéről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában közelgő erdélyi és kárpátaljai látogatása kapcsán.

 

A képviselő beszámolt arról, hogy rövidesen Erdélybe utazik, egyrészt azért, hogy a korábban terrorcselekményekért elítélt székely fiatalok családjával találkozzon, de az elítélteket is meg kívánják látogatni a börtönben, persze arról még nem tud, hogy a börtönparancsnokság engedélyezi-e ezt a látogatást. A látogatás során a mindenképpen szeretnék átbeszélni a fiatalok ügyvédeivel, hogy milyen jogi lehetőségek állnak még előttük a román jogrendszerben, valamint az, hogy milyen lehetőségeik vannak az Európai Bíróság előtt.

A politikus elsősorban jogászként nézte át az eddig megszületett román bírósági ítéletet, azt teljes mértékben megalapozatlannak tartja, mint hozzátette, ilyen alapon nem lehet elítélni senkit, ahol lehallgatott telefonbeszélgetés alapján, ahol csupán az hangzik el, hogy nem értenek egyet a román nemzetiségi politikával, ítélnek el embereket terrorcselekményekért. Persze hangzottak el a telefonbeszélgetések során nyomdafestéket nem tűrő szavak, de ezek sem tartalmaztak terrorizmust jelentő elemek, egyes vélemények szerint a fiatalok tudtak a lehallgatásról, ezért használtak olyan szavakat, amilyeneket. Bajkai István szerint azok a mondatok, kifejezések, amelyeket a fiatalok használtak, bőven beleférnek a szabad vélemény jogába. Tették mindezt úgy, hogy a mondandójukat a magyar nyelv elsorvadása ellen fogalmazták meg, arról beszéltek, hogyan üldözik el őket a lakóhelyükről, hogyan nem kapnak állást bizonyos helyeken, ha magyarul beszélnek. Tehát mindezeket joggal kifogásolták és adtak hangot a véleményüknek. A politikus hozzátette, egyébként a román alkotmány is biztosítja a kisebbségek nyelvhasználatát, az rendben van, a bajok inkább a végrehajtással vannak. Talán azt is lehet mondani, úgy látszik, hogy Romániában nem minden ember egyenlő a törvény előtt – mondta el Bajkai István. A magyarok is érzik az elnyomatást, hogy Románia nem biztosít minden jogot számukra.

Ebben az ügyben és más kisebbségi ügyekben is megszólaltak, megszólalnak rendszeresen a magyar civil szervezetek is, de ők is folyamatosan panaszkodnak, hogy az életük egyre nehezebb Romániában. Sőt nagyon sok civil szervezet jelzéseket kapott a hatalomtól, hogy inkább ne emeljék fel a szavukat, mert így jobban járhatnak. Az elítélt fiatalok is arról beszéltek, hogy félnek a román hatalomtól, ami azért rettenetes, hogy a XXI. században félnie kell valakinek a magyarsága miatt, félnie kell azért, mert a saját nemzetét félti és még el is ítélik öt éves börtönre – fűzte hozzá a képviselő.

Ami az ítélet kapcsán történt Romániában, az erősen hasonlít az ötvenes évek végének Magyarországához, amikor még az elnyomatás kézzel tapintható volt – mondta el Bajkai István, aki sajnálatát fejezte ki, hogy Románia ezt az utat választotta, ahogy azt még különösebben, hogy mindezt Brüsszel egyszerűen nem akarja észrevenni.  A képviselő megjegyezte, Erdélyben is akarnak sajtótájékoztatót tartani, ahogy a későbbiek során Brüsszelben is, ahol már Tőkés László püspök, EP képviselő már beszélt erről az ügyről az újságíróknak, azonban az ő súlyos szavai is leperegnek a brüsszeli döntéshozókról. Pedig az Európai Unió alapja éppen az emberi jogok védelme, Románia is csatlakozott emberi jogi egyezményekhez. Mindeközben olyanokat mondanak, hogy van székelyföldi terrorizmus és az erdélyi magyaroknak figyelni kell arra is, hogy vannak olyanok, akikre ezt a bélyeget akarják rásütni.

Arra a kérdésre, hogy a Néppárt, mint a legnagyobb frakciója az Európai parlamentnek miért nem lép fel határozottabban, a politikus megjegyezte, mintha Brüsszel nem az emberi jogok érdekében lépne fel elsőként, ugyanakkor az is tény, a Fidesz képviselői minden eszközzel azon vannak, hogy a Néppárt erőteljesebben szólaljon meg.

Ukrajnában is történtek problémák az ottani magyarok kapcsán, egy magyar útlevél átadása miatt lépett az ottani hatóság. Bár beszélnek a kettős állampolgárság tilalmáról, de a képviselő szerint ez nem állja meg a helyét. Az ottani magyarságot sokszor meglátogatja egyébként Bajkai István, adományokkal segítve őket, szerinte az is baj, hogy az ukrán állam nem tud, nem kíván segíteni a magyar szervezeteknek sem. Véleménye szerint a kárpátaljai magyarok a szó szoros értelmében élethalál harcot vívnak a megmaradásukért. Sajnos az EU-ban semmit nem tesznek a vezetők az ukrajnai magyarságért, pedig a magyar képviselők igyekeznek tenni valamit.