A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 


Az ENSZ a lehető legrosszabb választ adhatja a migrációs válságra készülő globális migrációs csomagjának elfogadásával – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta, az ENSZ-közgyűlésben tett látogatásán azt tapasztalta, hogy az „ENSZ bürokratái elfogultan migrációpárti személyek”. „Egészen megmagyarázhatatlan módon a migrációt úgy tüntetik fel, mintha ez lenne a legjobb dolog, ami valaha is történt az emberiség történetében” – fogalmazott.  Kiemelte, az ENSZ most ugyanazt akarja végrehajtani „pepitában”, mint ami korábban az EU tervezett, csak itt nem kvótarendszernek, hanem globális migrációs csomagnak nevezik azt a politikát, amely újabb és újabb migrációs hullámokat fog inspirálni. Ez a csomag pedig egy hamis alapokra épülő, elfogult, szélsőségesen migrációpárti dokumentum, amely teljes mértékben eltagadja a migrációnak nagyon komoly biztonsági kockázatait – jelentette ki.

Felvette nyilvános adatbázisába Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a szélsőségesen nacionalista ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) szervezet arra hivatkozva, hogy a magyar diplomácia vezetője nyilatkozatában felrótta Petro Porosenko ukrán elnöknek „az ukrajnai magyarok elnyomását” – jelentette a strana.ua ukrán hírportál. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: a kárpátaljai magyarok a jövőben is számíthatnak Szijjártó Péter határozott és feltétel nélküli kiállására. A magát függetlennek nevező Mirotvorec állítása szerint Szijjártó Péter megsérti Ukrajna szuverenitását és területi egységét, közvetlen fegyveres beavatkozással fenyegeti Ukrajnát. A szervezet azt is állítja, hogy a miniszter beavatkozik Ukrajna belügyeibe, szeparatista hangulatot szít és támogat Ukrajnában, az ukrán törvények ukrán állampolgárok általi tömeges megsértésére irányuló provokációt szervez.

Részvétét nyilvánította Orbán Viktor az indonéz államfőnek, Joko Widodónak a Celebesz szigetet ért földrengés és az azt követő szökőár miatt. Orbán Viktor azt írta, mély megrendüléssel értesült a földrengésről és a szökőárról. A magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak és mielőbbi felépülést kívánt a katasztrófa sérültjeinek. „Tisztelettel adózunk az indonéz hatóságok hősies munkája előtt, akik ezekben az órákban is fáradhatatlanul kutatnak a katasztrófa túlélői után. Ezúton szeretném megerősíteni, hogy Indonézia számíthat Magyarország támogatására a katasztrófa következményeinek elhárítása során” – áll a miniszterelnök szeptember 29-i keltezésű levelében. Az indonéziai Celebeszt (Sulawesit) pénteken megrázó földrengésnek és az azt követő szökőárnak legalább 832 halottja és több száz sérültje van, sok embert eltűntként tartanak nyilván.

Október 1-jén kezdi meg munkáját az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére létrejött Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az NNK az Országos Közegészségügyi Intézet bázisán, bővült hatáskörrel, jelentős részben az intézetnek, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárának korábbi feladatait veszi át. A központ alá tartozik országos hatáskörrel a közegészségügyi, járványügyi biztonság és a betegbiztonság, az egészségfejlesztés, a kórházhigiéné, az egészségügyi intézmények működési engedélyeztetése és a munkaegészségügy területe.

Október 1-jével életbe lép az új gyülekezési törvény, amely az 1989-es jogszabályt váltja fel. A törvény szerint gyűlésnek azt kell tekinteni, amikor legalább két ember részvételével közügyben véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt tartanak. A gyűlés nyilvános, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat. A gyűlést annak megtartását megelőzően legfeljebb három hónappal, és a felhívás előtt legalább 48 órával köteles bejelenteni a szervező az illetékes rendőrkapitányságnak. Ha a bejelentési határidő megtartása veszélyeztetné a gyűlés célját, a gyűlést az arra okot adó eseményt követően haladéktalanul, a felhívás megküldésével kell bejelenteni a rendőrségnél (sürgős gyűlés). Nem kell a gyűlést bejelenteni, ha a gyülekezés egy, azt közvetlenül megelőző indokból, tervezés és szervező nélkül alakul ki (spontán gyűlés). Ha azonos helyszínre és időpontra több gyűlést jelentenek be, és azok egyidejű megtartása nem lehetséges, az élvez elsőbbséget, amelyet a rendőrségnek korábban jelentettek be.

Október 1. és október 23. között már csak hétvégenként és ünnepnapokon, a késő őszi menetrend szerint közlekednek a balatoni hajójáratok. A komp rövidebb ideig, de továbbra is 40 percenként jár. Menetrendszerinti hajójáratok 5 kikötőből, Fonyód-Badacsony és Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalakon közlekednek, míg sétahajók 4 kikötőből, Siófokról, Balatonfüredről, Keszthelyről és Badacsonyból indulnak. A komp eddigi két utolsó járata október 1-jétől már nem közlekedik. Szántódról 6.40 és 18.40 között, Tihanyból pedig 7.00 és 19.00 között, 40 percenként járnak a kompok.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői szerint az Európai Bizottság (EB) migrációs biztosa alkalmatlan a feladatára, ezért a héten a testület elnökéhez fordulnak azzal a kérdéssel, hogy mikor váltja le Dimitrisz Avramopuloszt, és kit jelöl ki utódjául – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője. A politikus szerint Dimitrisz Avramopulosz a legalapvetőbb szabályokat megsértve nyilatkozott az ENSZ Közgyűlésének egyik fontos kísérő rendezvényén, ahol nyílt bevándorláspárti programot és állandó betelepítést hirdetett meg. Kijelentései alapján legalizálná és megszervezné a migrációt, elvenné a határvédelmet és a menekültügyi eljárást a tagállamoktól, megkönnyítené a migránsok beáramlását – tette hozzá Deutsch Tamás. Hangsúlyozta, hogy az uniós biztos „példátlan módon túlterjeszkedett” a jogkörén, kijelentései élesen ellentétesek az EU jogi normáival, a külső határok védelméről és a migráció megakadályozásáról szóló uniós döntésekkel, de még a migrációs jogszabályok módosító EB-javaslatokkal is.

Mozgásprogrammal segíti a szívbetegek rehabilitációját a Budapesti Szent Ferenc Kórház, eddig négy, szívbetegek rehabilitációját segítő tanösvényt alakítottak ki, és további 26-ra gyűjtenek támogatást – mondta Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója. Magyarországon az egyik vezető halálokot jelentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyek Magyarországon az uniós átlagnál sokkal több embert érintenek és fiatalabb korban alakulnak ki – fűzte hozzá. Toldy-Schedel Emil azt mondta, változtatni kellene azon, hogy Magyarországon elsősorban az idősebb betegeket küldik rehabilitációra, holott erre minden szív- és érrendszeri betegnek szüksége lenne.

Az iskolának nem a semlegességre kell nevelnie, hanem az elköteleződésre, arra, hogy az emberek tudjanak és merjenek elköteleződni valami mellett – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a szobi Szent László Gimnázium ünnepségén. Rétvári Bence az iskola fennállásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, Klebelsberg Kunó volt vallás- és közoktatásügyi miniszter 90 évvel ezelőtti szavait idézve arról beszélt, hogy egy nemzet csak bizonyos mennyiségű negatív embert bír el, és pozitív, aktív, produktív, konstruktív emberekre van szüksége, akiket a család mellett csak az iskola tud kinevelni. Az államtitkár rámutatott, hogy az iskolai nevelés sem kulturálisan, sem világnézetileg nem lehet független, ahogyan ezt a rendszerváltás utáni magyar oktatás hirdette, hiszen Magyarország keresztény gyökerű államisággal rendelkezik.

A világra figyelő egyházra, bátor, imádkozó és cselekvő közösségekre van szükség – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a Szent Egyed közösség alapításának 50. évfordulója alkalmából tartott szentmisén Budapesten, a Szent József-plébániatemplomban. Erdő Péter homíliájában kiemelte: „Isten országa hatékonyabb és nagyobb, mint amit mi látunk”, a jó mindenütt megjelenhet, a Szentlélek az egyházi közösség látható határain kívül is kifejtheti hatását. Ugyanakkor a Szentlélek hatásai az emberi szívekben mutatkoznak meg – mondta, hozzátéve, hogy „ha elfogadjuk” a Szentlelket, akkor „rajtunk keresztül meg tudja újítani a világot”.

Külföld:
Egy vezető izraeli tisztviselő azt mondta, Oroszország döntése, hogy fejlett légvédelmi rendszereket szállít Szíriába, komoly kihívást jelent a zsidó állam számára, de hozzátette, Izrael azon dolgozik, hogy ez a fejlemény ne alakulhasson komoly fenyegetéssé az ország biztonságára nézve. „Az SZ-300 komplex kihívás Izrael Állam számára. A [döntést] különböző módon kezeljük, nem feltétlenül a [légvédelmi rendszer] szállítmány megakadályozásával.” A tisztviselő továbbá úgy véli, Vlagyimir Putyin orosz elnök tisztában van azzal, hogy bár Moszkva “tett egy lépést, a játéktér nagyon nagy”, jelezve, Izrael fenntartja magának a jogot, hogy megvédje magát, és ebben az Egyesült Államok is támogatja. Benjamin Netanjahu miniszterelnök felelőtlennek nevezte Oroszország döntését, de azt mondta, Izrael elkötelezte magát a dekonflikciós megállapodás fenntartása mellett Moszkvával. Annak ellenére, hogy Oroszország Bassár Aszadot támogatja, és szövetkezett Iránnal, ez idáig nagyrészt szemet hunyt az Izraelnek tulajdonított rendszeres szíriai és iráni célpontok elleni támadások felett.

Egy izraeli katona enyhe sérüléseket szenvedett, amikor egy razzia során lázadás tört ki Nahalin arab faluban, Betlehemtől délnyugatra. „Erőszakos lázadás tört ki, mely során palesztin arabok a katonákra támadtak és kövekkel dobálták őket. A csapatok tömegoszlató eszközökkel és éles lőszerrel reagáltak,” számolt be az incidensről az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. “Egy izraeli katona enyhe sérüléseket szenvedett, a helyszíni ellátást követően kórházba szállították.”A nahalini razzián az izraeli csapatok letartóztattak két személyt. A katonák Júdea és Szamária más részein letartóztattak további 5 palesztin arabot, akiket terrorista tevékenységekkel, vagy izraeli civilek és katonák elleni erőszakos tüntetéseken való részvétellel gyanúsítanak.

Egymást hibáztatva csapott össze az izraeli kormány két minisztere a gázai zavargások miatt.  Naftali Bennet oktatási miniszter gyöngeséggel vádolta Avigdor Liberman védelmi minisztert, aki viszont hisztérikusnak és féltékenynek nevezte bírálóját. A telepeseket támogató, jobboldali Habájt Hajehudi (Zsidó Otthon) pártot vezető Naftali Bennet azt hangoztatta, hogy a szintén jobboldali Jiszráel Béténu (Izrael a Hazánk) párt élén álló Avigdor Liberman a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamásszal folytatott tűzszüneti megbeszélésektől reméli Izrael déli részének biztonságát. Miközben – fűzte hozzá – a szavazók „kemény kézre” vágynak a terrorral szemben, vagyis nincs helye sem a  „túlzott pragmatizmusnak”, sem a „felelősségtudatra” való hivatkozásnak. „Az oktatási minisztert hisztérikus viselkedése és a féltékenység késztetheti a védelmi miniszter elleni támadásokra” – vélekedett válaszul közleményében Avidgor Liberman pártja. „Talán az lenne a legjobb, ha az oktatási rendszer kudarcaira összpontosítana, és nem szólna bele olyan dolgokba, amelyek tapasztalatot, felelősséget és figyelmet igényelnek.

Az 1913-ban alapított Kineret kibucban, mely – nem meglepő módon – a Kineret-tó partján fekszik, zsinagóga épült. A vagyonközösségben, mezőgazdasági termelésből élő kibucok nagy többsége erősen baloldali-szekuláris ideológiát követett, így sokáig fel sem merült a zsinagóga építésének gondolata. Ha fel is merült volna, feltehetően nem szavazták volna meg a tagok. Az utóbbi években-évtizedekben azonban gyengült ez az ideológiai meggyőződés, nagyobb teret kapott az individualizmus és a kibucokat is elérte az egész Izraelre jellemző útkeresés, mely sokak számára a zsidó gyökerekhez való visszatérést jelenti. Ezzel együtt a hagyományos, kommunaszerű kötöttségek felett is eljárt az idő, s napjainkra alig maradt olyan kibuc, amelyet ne privatizáltak volna lakói. A Kineret kibucban is egyre több ott élő hiányolta egy zsinagóga meglétét, ezért szavazást tartottak az ügyben. A tagság túlnyomó többsége az építkezés mellé állt. A területet és az infrastrukturális kiadásokat a kibuc biztosította, az építés költségeit, mintegy félmillió sékelt (38 millió Ft) a Vallásügyi Minisztérium állta. Az épület alapkövét tavaly tették le, és idén, a zsidó újév, ros hásáná beköszönte előtt avatták fel az elkészült imaházat – írta az israelnationalnews.com.

Hét év polgárháború után küszöbön áll a győzelem a „terroristák” fölött, az amerikai, francia és török „megszállóknak” pedig el kell hagyniuk Szíriát – jelentette ki Valíd Moallem szíriai külügyminiszter. Az Aszad-rezsim diplomáciájának vezetője szerint Szíriában stabilabb és biztonságosabb a helyzet, hála a „terrorizmus” elleni küzdelemnek, és minden feltétel adott, hogy ahhoz, hogy a menekültek önként hazatérjenek. Damaszkusz minden fegyveres ellenzéki szervezetet terroristának tekint, nem csak az Iszlám Államot vagy az al-Kaidával szövetséges milíciákat. A szíriai erők orosz segítséggel az ország nagy része fölött visszaszerezték az ellenőrzést. Idlíb tartomány az utolsó jelentősebb terület a felkelők kezén. A civilek millióinak otthont adó területen élők heteken át attól tartottak, hogy a kormányerők általános támadást indítanak. Moszkva és Ankara viszont abban állapodott meg, hogy demilitarizált övezetet hoznak létre, ami legalábbis egyelőre elejét vette a nagyobb vérontásnak.

Ha Washington folytatni szeretné a nukleáris leszerelési tárgyalásokat Észak-Koreával, akkor előbb fel kell hagynia a hét évtizedes ellenségeskedéssel – jelentette ki Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter. Ri aláhúzta, hogy Phenjan hajlandó végrehajtani mindazt, amiről Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Szingapúrban a nyáron megállapodott. Észak-Korea azóta nukleáris erőműve és rakétaközpontja bezárását is bejelentette, és pontosabban meg nem határozott, megfelelő válaszlépéseket vár cserébe az Egyesült Államoktól.

Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette, hogy németországi látogatása elmélyítette a török-német barátságot, amikor a kölni Ehrenfeld városrészben felavatta a török állami vallásügyi hivatallal (Diyanet) szoros kapcsolatban álló németországi Vallási Intézmények Török-Iszlám Uniója (DITIB) új központi mecsetét. „Sikeres látogatás volt” – állapította meg a török elnök. Mint mondta, Angela Merkel német kancellárral és Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel folytatott megbeszélésein őszintén meg tudtak vitatni számos fontos kérdést, így gazdasági beruházásokat, valamint azt, miként lehet fellépni az idegengyűlölettel és az iszlamofóbiával szemben. Kiemelte: szeretné rendezni a vitás kérdéseket a két ország között.

A brit miniszterelnök szerint ha az Európai Uniónak aggályai vannak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről London által előterjesztett javaslatcsomaggal kapcsolatban, vagy van esetleg ellenjavaslata, akkor a brit kormány szeretné, ha az EU előállna ezekkel. Theresa May a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben kezdődő éves kongresszusának első napján kijelentette: a brit javaslatcsomag – amelyet a kabinet még a nyáron, a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben dolgozott ki – minden ellenvéleménnyel szemben „nem múlt ki”. A Salzburgban tartott múlt heti informális EU-csúcson Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke működésképtelennek nevezte a chequersi javaslatcsomag egyes kritikus fontosságú, mindenekelőtt a kereskedelmi szabályozásról szóló elemeit, Boris Johnson volt brit külügyminiszter pedig egy vasárnapi lapinterjúban „elmebetegnek” minősítette saját egykori kormánya indítványait.

Előre kitervelt provokáció lehetett a titkos felvételek készítése az állampolgársági eskütételről a beregszászi magyar konzulátuson, miként a nyilvánosságra kerülése is jól időzítettnek látszik a magyar és az ukrán külügyminiszter találkozója előtt – mondta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. Brenzovics László úgy vélte, hogy a felvételeket hónapokkal a megjelenésük előtt, még a nyár elején rögzíthették. Zavarosnak nevezte egyúttal a kettős állampolgársággal kapcsolatban kialakult jogi helyzetet. Bár – tette hozzá – az ukrán alaptörvény 25. paragrafusa egyértelműen rögzíti, hogy az ukrán állampolgárságtól senkit nem lehet megfosztani. Kiemelte, hogy az ukrán kormány több tagja is bizonyíthatóan kettős állampolgár, mégsem büntettek még soha emiatt minisztereket, de más állami alkalmazottakat sem.

Elavult a NATO katonai stratégiája, melynek megújítása érdekében kiemelt jelentőségű stratégiai-katonai kérdéseket vitat meg a szövetség katonai bizottsága szeptember 28-30. között Varsóban – mondta Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanára. A szövetség jelenlegi stratégiai koncepciójában 2010-ben egyeztek meg a tagállamok – fűzte hozzá. Elmondta: a stratégia megújításának szükségessége már 2016-ban felvetődött Varsóban, de jelenleg a NATO-tagok között túl nagy a politikai véleménykülönbség ahhoz, hogy konszenzusra jussanak.

Terroristákhoz kerülhettek a Szíriának szánt humanitárius segélyek és támogatások Európából, mivel olyan módon jutottak el a háborús övezetbe, amely a nyomon követést egy idő után már nem tette lehetővé – mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Speidl Bianka szerint terrorcsoportok humanitárius fedőszerveiről is csak utólag derült ki sokszor, hogy kihez tartoznak. Ennek ellenére – mint mondta – az érintett európai államokat felelősség terheli a helyzet elmérgesedéséért, hiszen tisztában voltak azzal, hogy a segélyek nem feltétlenül a rendeltetési helyükre jutnak el. Franciaországnak például valószínűleg fontosabb volt segíteni a kormányzó rezsim megdöntését, hiszen attól hasznot és hozzáférést remélt a szíriai erőforrásokhoz – tette hozzá.

Közös, orosz-szerb személyzetű MiG-29-es vadászgépek és Mi-8-as helikopterek tartanak hadgyakorlatot Szerbiában október 1. és 5. között – közölte az orosz védelmi minisztérium. A BARSZ-2018 kódnevű repülő-harcászati gyakorlaton, amelyen a szerb légierő és légvédelem 10 gépe vesz majd részt, légi célpontok elfogását, a légi harc elemeit, a komplex és a legmagasabb szintű aerobatika alakzatait, a taktikai csapásmérést, a deszant ledobását, valamint a felkutatást és a mentést fogják gyakorolni. Aleksandar Vucic szerb elnök a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget, mert a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat mintegy 60 tagját ideiglenesen a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba vezényelték.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke lesz a felvidéki magyar párt államfőjelöltje a jövő tavasszal rendezendő szlovákiai államfőválasztáson – jelentette be az MKP megalakulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi kongresszus után Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, az MKP előző államfőjelöltje Dunaszerdahelyen. A kongresszus 200 küldöttjéből az államfőjelölt-választáson 173-an voltak jelen, ők mindannyian Menyhárt József jelölését támogatták. „Az MKP olyan jelöltet állított, aki magyar jelölt, és nem csak szlovák állampolgár” – jelentette ki Menyhárt József a kongresszus végén. Ezzel a politikus arra utalt, hogy néhány napja a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt elnökének és államfőjelöltjének, Bugár Bélának a kampányindító sajtótájékoztatóján annak stábja hangsúlyozott: Bugár nem magyar elnökjelöltként indul, hanem mint szlovák állampolgár.

Ukrajna elnökeként védeni fogom az ukrán állampolgárokat lakóhelyüktől függetlenül, s ezáltal országom szuverenitását védve ugyanilyen tiszteletet várok el más államoktól a mi szuverenitásunk iránt – jelentette ki Petro Porosenko ukrán államfő a kelet-ukrajnai Harkivban. Az Interfax Ukrajina ukrán hírügynökségnek a kárpátaljai magyar „útlevélbotrány” ukrán-magyar kapcsolatokra gyakorolt hatását firtató kérdésére válaszolva Petro Porosenko hangsúlyozta, „elnökként az álláspontom az, hogy védeni fogom az ukrán állampolgárokat, bárhol – keleten, nyugaton – éljenek is. Állampolgárainkat védve államunk szuverenitását védem”. Hozzátette: „Ahogyan mi tiszteljük más államok szuverenitását, ugyanolyan tiszteletet várunk el mi is”. Az ukrán elnök hangsúlyozta, egyetért az ukrán külügyminisztérium kárpátaljai lakosoknak kiadott magyar útlevelekkel kapcsolatban közzétett nyilatkozata „minden betűjével”.

Gazdaság:
Távozik a Tesla igazgatótanácsának éléről Elon Musk, de a vállalat vezérigazgatója marad; ő és a vállalat 20-20 millió dollár büntetést fizet, mert a cégvezető a Twitteren a cég részvényárfolyamát befolyásoló, félrevezető üzenetet tett közzé – tudatta a megállapodás részleteit az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC). A SEC és a Tesla között létrejött megállapodás értelmében Musknak 45 napon belül le kell mondania az igazgatótanácsi elnökségéről, és három évig nem választható újra erre a posztra, de ő marad a vállalat vezérigazgatója. Az alku alapján a Teslának két független tagot kell választania a testületbe. Musk augusztus 7-én bármilyen előzetes bejelentés nélkül a Twitteren tudatta a nagyvilággal, hogy fontolgatja, hogy 420 dolláros részvényárfolyamon kivonja a vállalatot a tőzsdéről, és ehhez a szükséges forrás is biztosított. Az üzenet hatására a Tesla részvényeinek árfolyama több mint tíz százalékot emelkedett. Pár héttel később bebizonyosodott, hogy sem a tőzsdei kivonás terve nem valós, se a pénz nincs meg rá. A SEC ezért a héten bírósághoz fordult, mert úgy ítélte meg, hogy Musk üzenete minden alapot nélkülözött, és ártott befektetőknek.

Az átlagosnál erősebb kereslet miatt rendkívül élénk ingatlanpiacra számít a következő hónapokban az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Balogh László elmondta, hogy mostanáig az első fél évben erősebb volt a kereslet az ingatlanok iránt, ám idén júliusban 15 százalékkal, augusztusban 20 százalékkal, szeptemberben pedig már 40 százalékkal nőtt tavalyhoz képest az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma.  A szakértő szerint a kereslet valószínűleg azért élénkül, mert a kedvezményes lakásáfa megszűnése sietteti a vevőket, de ennél is erősebben hajtja az adásvételeket a hitelfelvételi szabályok változása. Hétfőtől ugyanis – tette hozzá – a hitelfelvevők jövedelme és a fedezetet biztosító ingatlan értéke mellett figyelembe veszik azt is, hogy a lakáshitel kamatait mennyi időre rögzítik. Megjegyezte, hogy a lakáshitelek törlesztése évtizedekig tarthat, ezalatt pedig változhatnak a kamatfeltételek, az intézkedés ezért a biztonságos hitelfelvételt erősíti.

Könnyű:

Egy amerikai fellebbviteli bíróság megsemmisítette a Los Angeles-i bíróság esküdtszékének 2016. júniusi ítéletét arról, hogy a Led Zeppelin együttes nem másolta le Stairway to Heaven című dala nyitóaláfestését a Spirit együttes egyik szerzeményéből, és új tárgyalást rendelt el a plágiumperben. A háromfős bírói testület egyhangú döntést hozott arról, hogy az alsóbbrendű bíróság bírája rossz instrukciókkal látta el az esküdtszéket. A Spirit amerikai zenekar néhai gitárosának, Randy Wolfe-nak a vagyonkezelője 2014-ben indított pert a brit rockbanda ellen annak megállapítására, hogy a rocktörténelem egyik legnagyobb balladájának nyitó gitárdallamát szerzői a Spirit 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták el.