Nagy öröm, hogy egyre több zsidó esküvőre is sor kerül.

Nagy öröm, hogy egyre több zsidó esküvőre is sor kerül.

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke beszélt a fővárosi zsidó életről, a felújítás alatt álló zsinagógákról.

 

A BZSH első ember elmondta, szerencsére az eddigi őszi ünnepeken minden zsinagógában sok ember volt.

Ács Tamás beszélt még a zuglói zsinagóga felújításáról, amelyik épület már két éve leégett. Hozzátette, a kormány több mint 140 millió forintot biztosított a munkálatokra, ám azért nem sikerült még befejezni a felújítást, mivel a közbeszerzési eljárások elhúzódtak, ám a beruházás végül már elindult, mindez úgy, hogy a BZSH is biztosított többletforrásokat a saját keretéből. Most, hogy már dolgoznak az épületen, épületben a tervek szerint a jövő évi őszi nagyünnepekre átadhatják a megújított zsinagógát Zuglóban. A hívek addig is a közelben lévő, szintén a BZSH-hoz tartozó Scheiber Sándor Gimnázium imatermében imádkoznak,

Ugyan minimális, de csúszás van a Rumbach utcai zsinagóga felújításánál, amelyik majd otthont ad az Együttélés Házának. Az elnök megemlítette, ha minden rendben lesz, akkor a tervezett időpontban, azaz a jövő év második felében megnyílhat az épület. Ez a beruházás közel 3 milliárd forintba kerül, már azt is lehet látni, ahogy erről Ács tamás személyesen is meggyőződött, hogy mára a munkálatok ütemben haladnak. A munkálatokhoz szükséges forrásokat a kormány négy ütemben biztosította, a BZSH most kérte egy elszámolási határidő módosítását, az elnök szerint erre csupán azért volt szükség, mert elhúzódtak itt is a közbeszerzési eljárások.

A Rumbach utcai zsinagógában lesz majd az Együttélés Háza, a BZSH vezetője szerint az itteni kiállítás koncepciójának a nagyobbik része már elkészült, amin a hitközség szakértői dolgoznak. Mint azt Ács Tamás megjegyezte, itt egy multifunkcionális, multikulturális intézmény lesz, ami a BZSH-hoz tartozik, de önálló vezetéssel, önálló üzemeltetéssel. Pedagógiai, köznevelési, kulturális programok lesznek majd itt, de a helyreállított zsinagógatérben szakrális események is lehetnek. Az elnök hozzátette, már többször is hangsúlyozták, itt nem egy hitéletileg működő zsinagóga lesz, nem lesz önálló közössége. Már a nevéből is adódik, az Együttélés Háza elnevezésből, hogy itt az a cél, hogy bemutassák, miként éltek együtt a fővárosban zsidók s nem zsidók, valamint azt, hogy mit is tett a neológ zsidóság Budapestért, Magyarországért.

Az idei évben még Hanuka ünnepe is vár a zsidóságra, Ács Tamás elmondta, bár az elmúlt évtizedekben ezt az ünnepet a közösségekben élték meg, de az is igaz, a fény és a szabadság ünnepére az elsődleges helyszín a család.

A BZSH elnöke beszélt a Magyar Zsidó Múzeumról és Levéltárról megemlítve, hogy ez az intézmény méltán világhírű, ahol egészen páratlan dokumentumokat őriznek a magyarországi, az európai zsidóság történelméből. Most a múzeum és az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem kötött egy megállapodást, hogy az egyetem hallgatói is végezhessenek kutatásokat.

A BZSH első embere beszélt a fővárosi zsinagógákról, ahol nemrégiben volt egy jelentős felújítás, biztonsági szempontok alapján, ám mindezek mellett a hitközségnek kiemelten fontos feladata a zsinagógák állapotának felmérése, a szükséges felújítási munkák elvégzése. Ez jelentős forrásokat igényel, ám ennek az egyik alapját a turisztikai bevételekből lehet fedezni, mellette pedig a vezetők élni kívánnak a szükség esetén megkapott kormányzati támogatással is.

Minden fővárosi zsinagógában továbbra is dolgoznak azon a rabbik, hogy a hozzájuk járó gyerekeket, fiatalokat bevezessék a zsidó életbe, megismertessék velük a zsidó szokásokat. Mindezek mellett zajlik szervezett hitoktatás is, nem csak a zsinagógákban, hanem iskolákban is. Az is nagy öröm, hogy egyre több zsidó esküvőre is sor kerül.

Végezetül azt is megemlítette Ács Tamás, hogy mindezek annak is köszönhetőek, hogy a kormány intézkedéseinek, a zsidó közösség szervezésének hála, a magyar, a fővárosi zsidók biztonságban érezhetik magukat, szemben más, európai városokban élőkkel.