Magyarország és egyben Európa integritásának a záloga a schengeni határ védelme

Magyarország és egyben Európa integritásának a záloga a schengeni határ védelme

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a honvédség feladatáról, a határok védelméről és Európa jövőjéről.

 

Az államtitkár beszélt a Magyar Honvédség feladatáról, mint elmondta, az elmúlt 170 évben, mióta létezik a hivatalos honvédség, persze előtte is, az első és legfontosabb dolga a katonáknak a haza védelme, a fegyveres szolgálat volt, mellette az ország területi integritásának, az emberek biztonságának a biztosítása. Ma is ez az elsőszámú kötelezettség, ezt rögzíti egyébként az Alaptörvény és a honvédelmi törvény is. Ugyanakkor az is igaz, hogy a békeidőkben rendelkezésre áll nagyon jól képzett emberek hada, akik a hazájukat szeretik, tisztelik, ami azt is jelenti, hogy ha nem háborús helyzet van, ha nem kell a határokat védeni a migránsoktól, akkor természetesen a honvédség is teszi a dolgát, példaként hozta fel a politikus a 2013-as nagy dunai árvizet, ahol a katonák nélkül szinte semmire sem jutott volna az ország. Már azért is, mert itthon emberi életben nem esett kár, a vagyoni károk is minimálisak voltak, amiért is nagy köszönet jár a katonáknak is. Mellette a honvédség szerepet vállal az ország kulturális életében a zenekarain keresztül, a tudományos életében az egyetemi, az iskolai kapcsolatain keresztül. Összességében el lehet mondani a Magyar Honvédség szervesen benne él a társadalomban, ami csak jó, mert így mindenki tudja, a katonákra minden időben és mindig lehet számítani. A pedagógusokkal is szoros kapcsolat, hiszen ott vannak a honvédelmi ismereteket oktatók vagy a kadétiskolai ügyintézést tanítók is a rendszerben, Németh Szilárd szerint ezt a kapcsolatot is újra kell építeni, miután 2010 előtt ezt is negligálták. Kérdésre válaszolva elmondta, bár jó ötlet, hogy esetleg a honvédségből pótolják a hiányzó tanárokat a közoktatásban, de idáig nem kell eljutni, hiszen 600 milliárddal van több az oktatásban, mint 2010 előtt, készül az új Nemzeti Alaptanterv, a pedagógusok meg készek betölteni azt a feladatot, amit az ország szán nekik a köznevelési rendszerben. Valóban látszanak néhány helyen problémák, de messze nincs akkora tanárhiány, mint amiről beszél az ellenzék, ezeket a problémákat pedig odafigyeléssel és összefogással meg lehet oldani.

A közelmúltban lezajlott nagy nemzetközi hadgyakorlat, amelyet az orosz hadsereg szervezett kapcsán az államtitkár elmondta, Magyarország egy szövetségi rendszerben dolgozik, ezt is kell szolgálja, a NATO-ban napi szintű gyakorlatok vannak.

A Fidesz frakcióülése után derült ki, hogy Németh Szilárd felkérést kapott, hogy vezesse a képviselőcsoport bevándorlás ellenes kabinetjét, amire azért volt szükség, mert egy jól látható problémával kell szembenézni, ami csak erősödni fog. Véleménye szerint mindez jól látható a Sargentini-jelentésőből, a hazai ellenzéki pártok EP képviselőinek a szavazásáról, ahogy a Parlament őszi ülésszakának nyitónapjáról. Németh Szilárd szerint a 2019-es EP választás ugyanarról szól majd, mint a 2018-as magyar országgyűlési választás, arról, hogy a bevándorlás mellett tesz hitet az ország vagy arról, hogy ne kelljen azokkal együtt élni, akikkel nem akarnak a magyarok.

Ezt mutatja az EU vezetőinek legújabb ötlete a közös határőrizet ügye is, meg az is, hogy napi szinten érik majd támadások a magyar kormányt, ezekre kell szintén napi szinten reagálnia ennek a kabinetnek – tette hozzá a Fidesz alelnöke. Mint elmondta, most is az van, hogy az EU, az ENSZ is azt mondja, a bevándorlás jó, azt alapvető emberi joggá kell tenni, míg Magyarország azt mondja, a bevándorlás nem jó. Erre pedig úgy tud hivatkozni a magyar kormány, hogy megkérdezte az emberek véleményét, a többszöri konzultációk során. Az emberek azt kérték a kormánytól, hogy védje meg az országot, aminek alapfeltétele a határvédelem. Az államtitkár szerint sikerült is bebizonyítani, hogy a migráció megállítható, ez jelenti a bajt a kormánnyal szemben. A mostani bevándorlás ellenes kabinetnek az is a dolga, hogy rögzítse, Magyarország nem adja fel a saját határainak megvédése jogát, Magyarország és egyben Európa integritásának a záloga a schengeni határ védelme.

Az egyre növekvő menekülthullám kapcsán a politikus megjegyezte, megoldást már javasolt a magyar kormányfő az Európai Uniónak, az ENSZ-nek meg a magyar külügyminiszter, ami szerint nem a bajt kell behozni Európába, hanem a segítséget kell elvinni a válságövezetekbe. Fel kell számolni a helyi háborúkat, ezért járul hozzá Magyarország minden békemisszióhoz, hiszen a legfontosabb a béke megteremtése. Amennyiben ez sikerül, akkor lehet megkezdeni az újjáépítést, amiben természetesen segíteni kell. Működik már a Magyarország Segít Program, a közel-keleti térségben több helyen is jelen van az ország, t5emplomok újjáépítésével, kórházak, iskolák építésével. Mindezek azt mutatják – tette hozzá Németh Szilárd, hogy Magyarország a saját gazdasági erején túl is bebizonyítja, van lehetőség arra, hogy a baj ne jöjjön be Európába, hanem ott oldódjék meg, ahol keletkezett. Erre azért is van szükség, mert a mai helyzet szerint az olaszországi, a spanyolországi állapotokat nézve 150 ezer menekültről van szó, Törökországban három és félmillióan élnek menekülttáborokban, amennyiben Afrikát is hozzávesszük – jegyezte meg a politikus, akkor 60 millióan állnak készen elindulni Európa felé. Amennyiben ez megtörténik, akkor Európának és így Magyarországnak is vége. Véleménye szerint cselekednie kell Európának, de nagy a törésvonal a bevándorláspártiak és a bevándorlást ellenzők között, az EU jelenlegi vezetésében az előbbiek vannak túlsúlyban. A jövő évi választásoknak kell eldőlni, Európa megmarad európainak vagy pedig azok kerülnek hatalomra, akik Európát egy vegyes kultúrájú társadalommá akarják tenni.

A magyar kormány is felismerte a népesedési problémákat, de erre nem a bevándorlással akar gyógyírt szerezni, hiszen ez nem sikerült az elmúlt évtizedekben. Az európai, így a magyar családokat és a gyermekeket kell a középpontba helyezni, ezt kell tenni.