jom kipurral @ néhány tudnivaló (gyertya, gyermekáldás)

jom kipurral @ néhány tudnivaló (gyertya, gyermekáldás)

Radnóti Zoltán

Tiszteltjeim!
böjt kezdete: 18:32
böjt vége: 19:34
Gyertya:Az ünnep előtt gyertyát gyújtunk és két áldást mondunk rá:

1)

Báruh átá Ádonáj Elohénu meleh háolám, áser kidesánu bemicvotáv, vecivánu lehádlik nér sel jom hakippurim.

Áldott vagy te Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket a parancsolataival és megparancsolta számunkra a jom kippuri gyertyák meggyújtását.

2)

Báruh átá Ádonáj Elohénu meleh háolám, sehehejánu, vekimánu, vehigiánu lázmán háze.

Áldott vagy te Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki életben tartott minket és megadta megérnünk ezt az időt.

Kápárá:A kápárá szertartást a Sulhán Áruh alapján el lehet végezni akár pénzzel is.A kápárá szövege: (E/1-ben) Ze hálifáti, ze kápáráti, ze hákeszef jéléh lecedáká, vááni ekánész veéléh lehájim tovim, áruhim ulesálom.Ez legyen helyettem ez a váltságdíjam, ez az engesztelő áldozatom, ez a pénz menjen adományba, én meg elindulok és el is jutok a jó, hosszú és békés életbe.(értelemszerűen, ha más helyett is én mondom, akkor úgy kell ragozni)Ezt a cedáká pénzt oda lehet adni rászorulónak vagy be lehet hozni a zsinagógába is.
Gyermek megáldása:Jom Kipurkor különleges áldás van a gyermekekre:www.artscroll.com/images/download/seifbirchashabanim.pdf

Ezt meg minden pénteken el kellene mondanunk a gyermekeinkreimage.aish.com/misc/children.pdf

Evés – ivás állapotos hölgyeknek vagy beteg embereknek:Mindenekelőtt kérdezze meg a rabbiját!Általános szabály: általában 1 liter víz a megengedett, 3 decinként, és a két ívás között legalább 9 perc szünetet tartva. (legyen 3 decis pohara kéznél!)
Könnyű böjtöt mindenkinek!