Hat kontinens 50 állami vezetője New Yorkban a Bloomberg Global Business Fórumon

Michael R. Bloomberg, amerikai milliárdos üzletember, New York város korábbi főpolgármestere sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szeptember 26-án az ENSZ 73. Közgyűlése alkalmából New Yorkban immár másodszor kerül megrendezésre a  Bloomberg Global Businessi Fórum. Tudósításunk a sajtótájékoztatóról.

A Bloomberg Global Business Forum idén másodszor kerül megrendezésre New Yorkban Szeptember 26-án a New York-i Plaza Hotel-ben az ENSZ 73. Közgyűlésének alkalmából.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy eddig hat kontinens 50 állami vezetője csatlakozott Michael R. Bloomberg felhívására az idei Bloomberg Global Business Fórumhoz.

Csupán néhány név azok közül, akik elfogadták a meghívást:

Politikusok közül Emmanuel  Macron Franciaország elnöke, Theresa May Nagy Britannia miniszterelnöke, Enrique Peña Nieto Mexikó elnöke, Jacinda Ardern New Zealand miniszterelnöke, Ivan Duque Márquez Kolumbia elnöke, Cyril Ramaphosa Dél Amerika elnöke.

Természetesen nem lehet üzleti fórumot rendezni üzletemberek nélkül, így az esemény részt vesz többek között Christine Lagarde, az IMF ügyvezető igazgatója, Ginni Rometty az IBM vezérigazgatója, Robin Li a kínai Baidu vezérigazgatója, James Patrick „Jim” Hackett a Ford vezérigazgatója, Aliko Dangote, a Dangote csoport vezérigazgatója, David Michael Solomon a Goldman Sachs vezérigazgatója, és Paul Polman az Unilever vezérigazgatója.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a Bloomberg Global Businessi Fórumon szó esik majd a kereskedelemről és a jólétről, a mesterséges intelligencia hatásáról, a nagy globális migrációról, az infrastruktúra és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességről, valamint a világ globális vezetésének helyzetéről.

A Fórumon várhatóan a világ legfontosabb üzleti vezetői közül több mint 250 közismert és fontos személyiség vesz majd részt. A cél, hogy ezek a vezetők megerősítsék a világ gazdasági fellendülését, hogy elmondják véleményüket kereskedelmi kérdésekben, a globalizációban, az innováció és a verseny terén való együttműködés tekintetében.

One Planet Summit

A tervek szerint a Bloomberg Global Business Fórum napirendjén délelőtt egy plenáris ülés szerepel majd, amelynek a gazdasági témák lesznek a középpontjában, míg a délután folyamán kerül majd sor a második One Planet Summit eseményére, ahol felismerve, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelem közös felelősség, amely a kormányok, a köz- és magánszféra vezetői és a civil társadalom között kell, hogy megoszoljon, ezért ennek az eseménynek a középpontjában az éghajlatváltozás és annak várható hatásai állnak majd.

A témában várható Emmanuel Macron francia elnök, António Guterres az Egyesült Nemzetek főtitkára felszólalása, és természetesen a témában megszólal majd Michael R. Bloomberg is.

A One Planet Summit -on át kívánják tekinteni a 2017-ben tett 12 nemzetközi kötelezettségvállalást, azok végrehajtása során elért eredményeket, hogy a résztvevők megerősítsék a téma iránti bizalmat és együttműködést teremtsenek az éghajlatváltozás okozta káros hatások elleni fellépés érdekében.

Gazdasági vélemények, előrejelzések

A sajtótájékoztató egy másik témája a világ gazdasági – főként a G20 államok helyzetének – áttekintése volt.

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy a közelmúltban megjelent a Bloomberg Global Business Forum – Morning Consult kutatása (a közvélemény-kutatás 2018 augusztus 23. – augusztus 29-e között zajlott, 279 amerikai üzleti vezetőt kérdeztek meg), amely szerint az üzleti vezetők egymásnak ellentmondó véleménnyel rendelkeznek az amerikai gazdaságba vetett bizalmukról. A megkérdezett üzleti vezetők 46 százaléka azt állítja, hogy a gazdaság helyes irányba, ugyanakkor 45 százalékuk azt állítja, hogy rossz úton halad.

A Morning Consult közvélemény-kutatás szerint az amerikai üzleti vezetők 69%-a aggódik egy esetleges recesszió miatt. Az üzleti vezetők 60 százaléka megjegyezte, biztosak benne, hogy a közelmúltbeli gazdasági növekedés a jelenlegi ütemben folytatódni fog 2019-ben.

A megkérdezettek 42 százaléka csak némiképp magabiztos. viszont a megkérdezettek 60 százaléka azt állítja, hogy cégük megfelelően felkészült recesszió esetére. 27 százaléka vezetőknek úgy véli, hogy a cégeik nincsenek erre felkészülve.

A kereskedelemben a legtöbb üzleti vezető (63 százalék) egyetért abban, hogy a szabad kereskedelem jó az Egyesült Államok számára, mert új piacokat nyit az amerikai vállalkozások számára.

Bloomberg Philanthropies

Michael R. Bloomberg, a róla elterjedt hírek szerint, Amerika nyolcadik leggazdagabb embere. A hírek arról is szólnak, hogy ő a világ 11. leggazdagabb embere. Sokan tudják róla, hogy híres emberbarát, adakozó.Michael R. Bloomberg, a róla elterjedt hírek szerint, Amerika nyolcadik leggazdagabb embere. A hírek arról is szólnak, hogy ő a világ 11. leggazdagabb embere. Sokan tudják róla, hogy híres emberbarát, adakozó.

A Bloomberg Global Business Forum megszervezését a Bloomberg Philanthropies támogatja. Michael Bloomberg több vállalat tulajdonosa, így többek között van rádióállomás, tv-csatorna is a birtokában, de az egyik legfontosabb vállalkozása a Bloomberg Philanthropies, amely a világ 120 országában lévő 480 városban működik.

A Bloomberg Philanthropies a világon várható tartós változások, a fejlődés megteremtése érdekében a művészetek, az oktatás, a környezetvédelem, a kormányzati innováció és a közegészségügy témáira összpontosít.

A Bloomberg Philanthropies, mint szervezet magában foglalja Michael R. Bloomberg személyes jótékonysági tevékenységeit is, így ideértve az alapítványát és személyes adományozását. 2017-ben a Bloomberg Philanthropies 702 millió dollárt használt fel jótékonysági célokra tevékenysége során.

Lapunk a szeptemberi Bloomberg Global Business Forum eseményeit nyomon fogja követni, s arról tudósításban számol majd be.

WBPI New York (BE/BT)