Olyan esküt tesznek, ami a legerősebb

Olyan esküt tesznek, ami a legerősebb

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a hadsereg fejlesztéséről, a katonai életpálya jelentőségéről.

A politikus a múlt héten járt a gödöllői Szent István Egyetem évnyitóján, amely után egy megállapodást is kötöttek a Magyar Honvédséggel az egyetem vezetői. A most aláírt dokumentum – fűzte hozzá az államtitkár, megerősítette az eddigi jó kapcsolatokat, azokat a programokat, ahol közösen gondolkodnak. A honvédség számára a toborzás szempontjából is fontos volt ez a megállapodás, az egyetemen jelentős kutatások zajlanak, a kutatás-fejlesztési programok is igen híresek. Van két ösztöndíj is az egyetemen, amelyek kapcsolhatók a katonasághoz, a Mészáros Lázár Ösztöndíj az egyik, amelynek keretében a nyertesek 135 ezer forintot kapnak havonta, cserébe az egyetemen megszerzett tudásukat később a honvédség szolgálatába kell állítaniuk, legalább annyi ideig, ameddig ezt az összeget kapják. A másik pedig az önkéntes tartalékos rendszer építéséhez kapcsolódik, ennek van egy egyetemi programja is. Akik ebben szerepet vállalnak, akikre lehet tartalékosként számítani, szintén ösztöndíjban részesülnek. Már több felsőoktatási intézménnyel  van ilyen szerződéses kapcsolata a Magyar Honvédségnek.

Németh Szilárd hozzátette, nem csak ezen a területen, hanem a professzionális katonáknál is zajlik toborzás, ennek keretében újraindították a honvéd középiskolai képzést, a debreceni Kratochwill Károly Iskola megalapításával, ahol már négyszeres a túljelentkezés. Ez is mutatja, milyen fontos ma már a hazafias nevelés az emberek életében – mondta el az államtitkár. A tervek szerint a 2020-as tanévben már Hódmezővásárhelyen is megnyílik egy ugyanilyen iskola. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség mindezek mellett a múlt héten mutatta be a Honvédelmi alapismeretek című új tankönyvet és munkafüzetet, ez a tantárgy már idéntől kezdve szabadon választható, sőt érettségi vizsgát is tehetnek belőle a diákok. Ez a tantárgy is segíthet azoknak, akik valóban életpályának, hivatásnak tekintik a katonai pályát, így akár a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vagy a szentendrei Altiszti Akadémián is továbbtanulhatnak. Mellette akár még a szakképzést is választhatják a diákok, hiszen elindult a honvéd kadét igazgatásszervező képzés is, ehhez a programhoz egyre több iskola is csatlakozott, példaként hozta fel a képviselő a szűkebb pátriájából, Csepelről a Weiss Manfréd Iskolát is.

A katonapolitikát illetően Németh Szilárd Izraelt hozta fel, ahol különleges biztonsági helyzet van ahol arra építenek, hogy a modern hadsereg fenntartásához nagy szükség van a polgárokkal való szoros együttműködésre. A hadsereg az ország integritását, a polgárok biztonságát és szabadságát védi. A politikus szerint van mit tanulnia Európának Izraeltől, Magyarország ebben elől van, hiszen a két miniszterelnök találkozóin, Budapesten és Jeruzsálemben egyaránt, a megbeszélések egyik legfontosabb témája volt a biztonsági együttműködés.

Tudni kell persze – tette hozzá Németh Szilárd, a katonákon jóval nagyobb a nyomás, ők az elsőszámú letéteményesei az ország, így Magyarország megvédésének is. Ők olyan esküt tesznek, ami a legerősebb, hiszen ebben a legdrágábbat, a saját életét adja az ország biztonsága érdekében. Az esküért, a szolgálatért a katonának meg biztosnak kell lennie abban, hogy neki a dolgai az élete végéig rendben lesznek, legyen szó a saját és a családja jövőjéről.