Nem vonták kétségbe az ország elkötelezettségét az Európai Unió iránt

Nem vonták kétségbe az ország elkötelezettségét az Európai Unió iránt

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában szeptember 11-ről, az Európai Parlament vitájáról, de szóba került még a politikai év kezdete, valamint az ökölvívás is.

A képviselő elmesélte, 2001. szeptember 11-én éppen egy ügyvédi megbeszélésen volt, majd azt követően hazafelé tartott, amikor meghallotta a híreket, hogy megtámadták a World Trade Centert, számra ugyanúgy, mint akkor bárki más számára is hihetetlen volt tudomásul venni azt, ami történt.

A mai eseményekkel, a ma kezdődő Európa Parlamenti üléssel kapcsolatban, amikor is megkezdődik a Sargentini-jelentés megtárgyalása Bajkai István elmondta, véleménye szerint ez a jelentés jónéhány tévedést és megalapozatlan állítást tartalmaz, mellette abban is reménykedik, hogy egy őszinte vitát lehet majd végignézni, aminek a végén nem fogják elítélni Magyarországot. Mindezek mellett abban is bízik a politikus, hogy az EU elismeri Magyarország erőfeszítéseit. Mint elmondta a képviselő, nemrégiben volt egy megbeszélésen, ahol beszélhetett német politikusokkal, a CDU és a CSU képviselőivel. Itt elhangzott, vannak viták Magyarországgal, amelyet a politikában is teljesen természetesek, de mindezek ellenére egyikük sem vonta kétségbe az ország elkötelezettségét az Európai Unió, annak jobbá tétele iránt.

Bajkai István hozzáfűzte, a jövő évi májusi EP választásokon neki is lesz feladata, hiszen az egyik választókerület elnöke is a Fideszben, már meg is kezdték a saját embereik felkészítését.

Visszatérve a német politikusokkal történt megbeszélésre, a képviselő elmondta, erre az imareggelin került sor, ahonnan a szokásoknak megfelelően nem tájékoztatnak senkit, ott egymás között nyugodtan tudnak beszélgetni a megjelentek. Ugyanakkor valóban voltak véleménykülönbségek – tette hozzá Bajkai István, abban a tekintetben, hogy a keresztény gondolkodáson belül hogyan is tudnának többet tenni Európáért, pontosabban abban, hogy milyen is az az Európa, amit mindannyian kívánunk. Ahogy abban is, hogy mi legyen Európa sorsa ebben a változó világban, ami nem feltétlenül kedvez a kontinensünknek. A beszélgetések során szó volt Ázsiáról, Amerikáról, a feltörekvő új hatalmakról, Oroszországról. A politikusok ebben a világpolitikai környezetben azon gondolkodnak, hogy miként is tud Európa megmaradni, fejlődni. Mint megismételte, nyilvánvalóan voltak véleménykülönbségek, szóba kerültek a magyar különlegességek is, összességében tekintve, itt egy őszinte, keresztény vita történt – fűzte hozzá a képviselő.

A politikus a képviselői munkája mellett igyekszik továbbra is segíteni Erzsébetvárost, ma éppen egy jótékonysági rendezvényre megy a Hernád utcai iskolába, Mága Zoltán hegedűművész társaságában, aki korábban több jótékonysági koncertet szervezett, ezek bevételének egy részét most ebben az iskolában használják fel, ahol iskolatáskákat osztanak majd a gyerekeknek.

A Fidesz-KDNP szövetség rövidesen megtartja az őszi politikai évet megnyitó frakcióülését, ahol megtárgyalják a soron következő időszak legfontosabb feladatait. Bajkai István elmondta, személy szerint rá, mint a Törvényalkotási Bizottság alelnökére, az Igazságügyi Bizottság tagjára várnak komolyabb feladatok. Mint megjegyezte, még korai lenne elmondani ezeket a terveket, de az biztos, ennek a két bizottságnak is a feladata lesz, hogy végighaladjon a jogalkotási folyamatokon, elsősorban a gazdasági törvények áttekinthetősége, egyszerűbbé tétele érdekében. Mellette van néhány deregulációs kötelezettség, valamint olyan területek, adó-, pénzügyi -, számviteli jog, ahol szintén megfontolást igényelnek egyes lépések, de adott esetben foglalkozni kell azokkal a jogszabályokkal is, amelyeket az Alkotmánybíróság helyezett hatályon kívül.

A képviselő még a választási kampányban tett ígéretet több törvényre, ezek egyike a társasházi törvény módosítása. Ezzel kapcsolatban Bajkai István megjegyezte, már a nyáron is dolgozott rajta, jól állnak az előkészítések. Sok szakemberrel, társadalmi szervezettel folytatott megbeszéléseket, akik nagyon is elkötelezettek a társasházak ügyei iránt. Sok javaslatot is kapott a politikus, hogy ezek kerüljenek az új törvénybe beépítésre.

A politikus közreműködött a budapesti ifjúsági ökölvívó világbajnokság előkészületeiben, mint egykori öklöző és sportszerető ember. Mint arról most beszámolt, nagyon jól sikerült verseny volt, a magyar sportolók nagyon szép eredményt ért el, egy ezüst- és egy bronzéremmel. Hozzátette, az előzetes várakozásokban azért volt egy aranyérem is, véleménye szerint sajnos most is voltak bírói tévedések a meccsek során. A verseny mindenesetre nagyon jól megszervezett volt, Magyarország igenis büszke lehet erre a világbajnokságra, a nemzetközi szövetség, a vendégországok csak dicsérték a szervezőket, a Duna Aréna egy csodálatos helyszín volt. Az ökölvívás jövőjét tekintve Bajkai István megjegyezte, vannak országok, ahol a küzdősportoknak nagy hagyományai vannak, ám a boksz valamiért negatív színben tűnik fel, pedig egy egészséges országhoz, társadalomhoz egy ilyen egészséges küzdősport is hozzátartozik. Arról nem beszélve, hogy az ökölvívás mindezek mellett még egy igen becsületes sportág is. Szerencsére a kormány jelentős összegekkel támogatja a hazai ökölvívást – tette hozzá a politikus, de ezért a támogatásért persze eredményeket is elvárnak.