1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián.

1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián.

A tragikus végű akció során 11 izraeli sportoló, öt terrorista és egy német rendőr halt meg.

 

1972. augusztus 26 és szeptember 11. között Münchenben rendezték meg a XX. nyári olimpiát. Negyvenhat évvel ezelőtt, szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű arab terrorista csoport nyolc tagja az olimpiai faluban behatolt az izraeli csapat szálláshelyére, ahol két izraeli sportolót megöltek és kilencet túszul ejtettek. Miután az izraeli kormány megtagadta a követelések teljesítését – 200 palesztin fogoly szabadon engedését -, a terroristák a nyugatnémet kormánytól repülőgépet követeltek a túszok elszállítására. A terroristákat és a kilenc túszt két helikopteren átszállították a

fürstenfeldbrucki katonai repülőtérre, ahol a Lufthansa légitársaság Boeing repülőgépe már várakozott, hogy elszállítsa őket valamelyik arab országba. A német rendőrség ott akciót kezdeményezett, erre a terroristák megölték túszaikat, de a tűzharcban öt arab és egy német rendőr is meghalt, a három további terroristát elfogták. (Az akciónak összesen 11 izraeli sportoló, öt terrorista és egy rendőr áldozata volt.) A helyi hatóságoknak csak nagy veszteségek árán sikerült úrrá lennie a helyzeten. A játékokat azonban egynapos szünet után folytatták.