Tisztelettel a magány ellen

Tisztelettel a magány ellen

Schmuck Andor, a Tisztelet Társaság elnöke beszélt az általa vezetett szervezetről, az Idősjogi Charta hiányáról, valamint új műsoráról, ami a Heti Tv-ben kerül adásba.

 

A Tisztelet Társaság elnöke elmondta, immár tizennégy éve azért hozták létre ezt a szervezetet, hogy segítsen a szépkorúaknak a magány leküzdésében. Több programot, kulturális, szórakoztató és oktatási eseményt szerveznek, hogy az idősebbek érezzék, ők is egy nagyobb társaság, közösség tagjai, ahol szükség van rájuk.

Schmuck Andor beszélt arról is, hogy nem egyedül, hanem egy csapattal együtt dolgozik a szépkorúakért, ebben nem vár hálát, egyszerűen így érzi jól magát. legutolsó rendezvényükön, a Szépkorúak Sziget Fesztiválján, amit a Margitszigeten rendeztek meg, háromezren jöttek el. A Tisztelet Társaságnak egyébként a fővárosban 60 ezer pártolandó tagja van, míg országosan 142 ezren vannak – számolt be a szervezet elnöke. A kapcsolatot elsősorban elektronikus formában tartják a tagokkal. Ennek kapcsán mondta el Schmuck Andor, hogy tíz évvel ezelőtt, amikor számítógépes tanfolyamokat szerveztek, akkor nagyon sokan jelentkeztek ezekre, azonban azóta drasztikusan csökkent azoknak a száma, akik ezt akarták igénybe venni. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a mai szépkorúak már korábban megismerkedtek a számítógéppel, az internettel, még akár aktív korukban is.

Ami az idősebb generáció helyzetét illeti, Schmuck Andor megjegyezte, nagy baj, hogy sem az ENSZ-ben, sem pedig az EU-ban nincsen Idősjogi Charta, pedig fontos lenne rögzíteni, hogy mi tartozik ide, mit tud biztosítani az idősebb korosztály számára, amelynek tagjai szerencsére egyre tovább élnek.

A Tisztelet Társasága is közreműködött abban, hogy módosították Magyarországon azt a törvényt, ami a nyugdíjas szövetkezetekről szólt. Idén január 1-től nem csak azok kaphatnak kedvezményt, aki szövetkezeti formában akarnak dolgozni nyugdíjasként, hanem mindenki más is, aki érez erőt és van lehetősége dolgozni.

Schmuck Andor beszámolt arról is, hogy csütörtökönként a Heti Tv-ben vezet majd műsort a Hét ember címmel.