Ötezer védett sírt gondoz a NÖRI

Ötezer védett sírt gondoz a NÖRI

Töll László ezredes, a Nemzeti Örökség Intézete társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója beszélt feladataikról, a védett sírokról, az ott nyugvókról való megemlékezésekről.

A szakember elmondta, a NÖRI által kezelt sírok, nem megszüntethetőek, hiszen ott egy elismert ember nyugszik. Egyébként, hogy melyik sír kerülhet ebbe a kategóriába, arra a Nemzeti Emlékezet és Kegyelet Bizottság tesz javaslatot, jelenleg ötezer körüli a védett sírok száma az országban.

Legközelebb szeptember 11-én emlékeznek meg egy védett sírban nyugvóról, Pető András orvosról, a Farkasréti temetőben. Ő volt az, aki a róla elnevezett módszert dolgozta ki, ami mára világhírűvé vált, amivel a fogyatékkal élők helyzetét javítják meg. A Pető módszer teljesen egyedülálló, a Pető intézetben végzett konduktorok a világ számos pontján alkalmazzák nagy sikerrel az itt tanultakat. A NÖRI egyébként rendszeresen közzéteszi ezeknek a megemlékezéseknek a helyét és időpontját.

A Pető András sírjánál szervezendő megemlékezésen felszólal majd Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója, valamint Szabó Éva professzor, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem dékánja, de megszólal még Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára.

Töll László beszámolt arról is, hogy a védett sírokat, amennyiben az ott nyugvó családja megvan, akkor ők, ha nincs, akkor meg a NÖRI igyekszik karbantartani a sírokat.

A társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató elmondta, a NÖRI ősszel készül október 22-re, amikor is a Műegyetem rakpartnál lesz egy megemlékezés, amelynek a szervezésében szerepet vállalnak. November 21-én tartja meg a NÖRI a szokásos kegyeleti konferenciáját. Ezen kívül lesz még egy jelentős rendezvényük is. A NÖRI korábban elhatározta, hogy felállítanak egy monumentális emlékművet az I. világháború kapcsán a hősi halottak emlékére. Az emlékművet pedig november 1-én adják majd át a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A most átadásra kerülő emlékmű formájában hasonlít arra, amit még az I. világháború alatt állítottak fel, akkor még ideiglenesen.

A NÖRI egyébként katonai emlékműveket is gondoz, amiben együttműködnek a Honvédelmi Minisztériummal, ezek között vannak védett sírok is. Ez azért is fontos – tette hozzá Töll László, mert a magyar történelemnek része a hadtörténelem.

Töll László beszámolt arról, hogy a Zsidó Kultúra Napján a NÖRI hatalmas érdeklődés mellett rendezte meg programját, amelynek keretében ingyenes látogatást szerveztek a Salgótarján utcai zsidó temetőben.