Két sors egy cipő

Két sors egy cipő

Szeptember 7-én nyílik meg Benda Iván fotográfus legújabb kiállítása Győrben, ahol többek között megjelenik majd Markó Iván Kossuth-díjas balettművész is. A fotográfus a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a párhuzamos utakról, amit ő és Markó Iván futott be.

Benda Iván elmondta, nagyon kevésszer volt alkalma találkozni Markó Ivánnal, mert mindig is volt némi időeltolódás közöttük. Markó Iván a Győri balett vezetője volt, ahonnan eljött, majd pár évvel később lett Benda Iván a Győri Nemzeti Színház fotográfusa, majd évekkel később ő is eljött.

Markó Iván egy idő után eljutott Jeruzsálembe ahol a város szerelmese lett, ugyanúgy, mint az évekkel később szintén odalátogató Benda Iván. Pár évvel később Markó Iván immár Budapesten lépett újra a közönség elé, ezúttal a Budapest Kongresszusi Központban, ahol Benda Iván volt a hivatalos fotográfus, ekkor volt először alkalma munka közben fotózni a balettművészt. Később pár munkát fotózott Benda Iván, de mégsem alakult ki személyes kapcsolat a két alkotó között. Ám – ahogy ezt Benda Iván kiemelte, mégis voltak párhuzamos történeteik, voltak közös pontok az életükben.

Ezek egyike Jeruzsálem, aminek a kapcsán a fotográfus elmondta, számára azért is nagy élmény ez a hely, mert véleménye szerint, minden, ami ma a kultúránkat jelenti, az itt kezdődött. Innen indult el a zsidó-keresztény kultúra, amit nem lehet szétválasztani, ez a kettő együtt létezik. Ma szerencsére ez a kettő igen szépen megfér egymás mellett, ezt akár lehet reneszánsznak is nevezni.

A mostani kiállításon is Jeruzsálem kapja a főszerepet, de mellette a látogatók és a vendég, Markó Iván számára is tartogat meglepetéseket Benda Iván.